Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2006
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 culise.ro
 grazie.ro
 odeon.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Social 18 Decembrie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Sărbătoarea Sfîntului Daniil Sihastrul

Sărbătoarea Sfîntului Daniil Sihastrul

Daniil Sihastrul, duhovnicul marelui si binecredinciosului voievod Stefan cel Mare, este unul din cei mai populari sfinti români, trecut în sinaxar abia după 1989 si pomenit în calendarul crestin - ortodox pe 18 decembrie, dată marcată cu cruce neagră.
Amintirea acestui sfînt s-a transmis din generatie în generatie, din timpul vietii lui, din a doua jumătate a secolului al XV-lea, pînă în zilele noastre.
Potrivit traditiei, Daniil Sihastru s-a născut într-o casă de tărani într-un sat ce apartinea de Episcopia Rădăuti, iar numele său de botez era Dumitru. Din fragedă tinerete, tînărul Dumitru s-a călugărit la mănăstirea - catedrală din Rădăuti, primind, după rînduielile monahale, numele David. A trăit în preajma acestui sfînt lăcas de închinare, cu hramul Sfîntul Nicolae, ctitorie a voievodului Bogdan Întemeietorul. Aici a învătat carte si a lucrat alături de ceilalti vietuitori. Dorind să ducă o viată cu adevărat pusnicească, departe de lume si frămîntările ei, tînărul monah părăseste tîrgul si se retrage la schitul Sfîntul Lavrentie (Laurentiu), numit asa după lavra de călugări ce fusese odată în acele locuri. Aici a îmbrăcat ultima treaptă a călugăriei, primind un nume nou, cel de Daniil. Noul ieroschimonah Daniil s-a retras apoi într-un loc tăinuit, înspre munte, pe malul pîrîului Puttna. Acolo a găsit o stîncă, unde, după cum spune traditia, a dăltuit un paraclis cu pridvor, naos si altar, iar dedesubt o încăpere săpată tot în piatră, care îi slujea drept chilie. Vestea despre acest evlavios credincios sihastru s-a răspîndit repede, mai ales în satele din părtile de nord ale Moldovei. Era căutat de multime de credinciosi cărora le citea rugăciuni pentru izbăvirea de boli si suferinte. A auzit despre el si tînărul Stefan, fiul lui Bogdan al doilea, cel care avea să devină marele voievod al Moldovei. Se spune că Daniil i-ar fi prezis acest lucru lui Stefan, că nu peste multă vreme va urca pe tronul tatălui său ucis la Reuseni si al bunicului său, Alexandru cel Bun.
Ajuns pe tronul Moldovei, Stefan Vodă l-a cercetat pe sihastru în toti anii lui de domnie, atît în vremuri de pace, cît si în vremuri de cumpănă. Se crede că tot Daniil l-a îndemnat să înalte Mănăstirea Putna, în apropiere de chilia sa. Se mai spune că domnitorul si ierarhii tării de atunci voiau să-l ridice la ranguri bisericesti înalte, dar acesta n-a primit. A părăsit chilia si a plecat în locuri mai retrase, pe apa rîului Voronet, unde si-a construit o nouă chilie în stîncă, numită Soimul.
Împovărat de ani, cuviosul Daniil priveghea si se ruga fără încetare, iar printre cei care îl vizita în chilie era din nou Stefan cel Mare.
Anul trecerii lui Daniil Sihastru la viata vesnică nu se stie, dar se stie că a fost îngropat în partea sudică a pronaosului de la Voronet.
Icoana cu chipul Sfîntului Daniil Sihastrul se află în toate bisericile, iar în cinstea sa au început a se construi lăcasuri de închinăciune, cele mai multe aflîndu-se în zone de munte sau în adîncurile pădurilor, cum este schitul de la Rîpa lui Coroi dintre Sihăstria si Sihla, sau schitul de la Cuiejdiu.

Articol afisat de 2583 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Maria STUPCANU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective