Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2006
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Alte Titluri 18 Decembrie 2006
TipŃreste articolul - Varianta pentru imprimantŃ Trimite acest articol unui prieten  prin email
DOSARE NECENZURATE: Sosia lui Nicolae Ceausescu si cacealmaua de la Tţrgoviste

DOSARE NECENZURATE: Sosia lui Nicolae Ceausescu si cacealmaua de la T´┐Żrgoviste

Cum p´┐Żsim putin ´┐Żn ultima lun´┐Ż a anului, cum d´┐Żm, din nou si din nou, de subiecte legate de Ceausescu, de revolutiune si de acel Cr´┐Żciun ´┐Żns´┐Żngerat al anului 1989. Desigur, este bine s´┐Ż nu uit´┐Żm, asa cum ne ´┐Żndemna o manset´┐Ż ap´┐Żrut´┐Ż recent pe ecran, la postul OTV, care ca s´┐Ż fie sigur c´┐Ż anul acesta o ia ´┐Żnaintea tuturor, a reluat, chiar din primele zile ale lui decembrie, acea parodie de proces cu cei doi dictatori pusi, la figurat, apoi la propriu la zid. Si fiindc´┐Ż a cam venit vremea dezv´┐Żluirilor, s´┐Ż vedem ce ´┐Żnseamn´┐Ż, ´┐Żn limbajul gazetarilor, o „gulgut´┐Ż“ bine f´┐Żcut´┐Ż.

Ceausestii aveau dubluri care au fost executate ´┐Żn locul lor

Si fiindc´┐Ż am motive solide, voi reproduce c´┐Żteva fragmente din articolul „O ipotez´┐Ż stranie/Elena si Nicolae Ceausescu tr´┐Żiesc ´┐Żn Cuba, iar Fidel Castro le m´┐Żn´┐Żnc´┐Ż banii!“, ap´┐Żrut ´┐Żn ‚„Evenimentul zilei“, la sf´┐Żrsitul anului 1993, ´┐Żn preg´┐Żtirea c´┐Żrtii „Viata intim´┐Ż a dictatorilor“, semnat´┐Ż de prof. Petre Dogaru: „Pentru existenta unor sosii ale perechii dictatoriale, Baricada nr. 20 din 1990 ofer´┐Ż urm´┐Żtorul argument: ´┐Żn istorie, fiecare dictator a avut cel putin o dublur´┐Ż. De ce nu ar fi avut si cei doi dictatori c´┐Żte una, mai ales c´┐Ż ´┐Żn 24 de ani ar fi avut tot timpul s´┐Ż se ocupe de asa ceva? ´┐Żn fond, dup´┐Ż legarea m´┐Żinilor, cuplul dictatorial nu putea fi scos ´┐Żn secret din cl´┐Żdire, iar ´┐Żn locul lor executate dublurile? Substituirea putea fi f´┐Żcut´┐Ż ´┐Żntr-o camer´┐Ż. Organizatorii procesului si executiei ar fi avut trei zile la dispozitie pentru a putea preg´┐Żti dublurile (care, desigur, nu stiau ce rol ar fi avut de jucat“. Rom´┐Żnul din 16-22 august 1993, publica, sub semn´┐Żtura lui Marin DIACONESCU (v´┐Ż rug´┐Żm, putin´┐Ż atentie!) c´┐Ż: „dublura lui Ceausescu a existat, stim chiar c´┐Ż ´┐Żn ultimii ani, c´┐Żnd Ceausescu a fost bolnav, operat de prostat´┐Ż si purt´┐Żnd ´┐Żn permanent´┐Ż sond´┐Ż, fusese ´┐Żn c´┐Żteva situatii ´┐Żnlocuit de sosie cu ocazia unor vizite de lucru. Stim din declaratiile omului care s-a ocupat de racolarea, modelarea si instruirea acestei dubluri (nimeni altul dec´┐Żt fostul lucr´┐Żtor DSS care semna cu pseudonimul colonel (r) Apostolul si av´┐Żnd initialele D.M. (s.a.?!) c´┐Ż sosia, un pensionar de v´┐Żrsta dictatorului intrase at´┐Żt de bine ´┐Żn pielea personajului ´┐Żnc´┐Żt, la un moment dat, spunea femeilor care i se aduceau din c´┐Żnd ´┐Żn c´┐Żnd ´┐Żn cusca luxoas´┐Ż unde era ´┐Żnchis, c´┐Ż el este adev´┐Żratul Ceausescu, iar cel´┐Żlalt sosia...Se va vedea c´┐Ż la T´┐Żrgoviste, ´┐Żn banca acuzatilor, era sosia lui Ceausescu, un biet actor, care fusese instruit ´┐Żn grab´┐Ż si care r´┐Żspundea ca atare, d´┐Żnd replice devenite deja celebre: R´┐Żspund numai ´┐Żn fata Marii Adun´┐Żri Nationale! Sau chestia cu lovitura de stat organizat´┐Ż cu concursul agenturilor str´┐Żine sau, pur si simplu, datul din m´┐Żn´┐Ż“.

Deci, la proces era sosia?!

Continui cu ´┐Żnc´┐Ż un citat din „Evenimentul zilei“ si o s´┐Ż vedeti c´┐Ż am motive foarte serioase s´┐Ż o fac: „Generalul Nicolae Militaru declara ´┐Żn iulie 1992: Dac´┐Ż eram interesat de moartea lui Nicolae Ceausescu, de ce i-am mai trimis insulina ´┐Żn noaptea de 24/25 decembrie 1989? De ce nu l-am l´┐Żsat s´┐Ż moar´┐Ż ´┐Żn com´┐Ż diabetic´┐Ż?“. Iar acum, v´┐Ż rog, din nou atentie la acest citat: Dr. Eugeniu CRISTEA scria la 30 august 1993 (n.n.-tot ´┐Żn Rom´┐Żnul): „Credem c´┐Ż v´┐Ż mai aduceti aminte de controlul medical ´┐Żnregistrat pe caset´┐Ż si despre dialogul privitor la tensiune: C´┐Żnd doctorul i-a spus (lui Ceausescu, n.n.) c´┐Ż tensiunea este 17/10, el a zis: Da, e bun´┐Ż...cam asa ceva. Se pare c´┐Ż medicii au consultat atunci un simplu cet´┐Żtean care la v´┐Żrsta lui era destul de s´┐Żn´┐Żtos (...)“.

Adev´┐Żrul care ne zb´┐Żrleste p´┐Żrul

Nu c´┐Ż am fost singurul care ar fi scris tot felul de bazaconii despre Ceausescu, dar aici mi-a iesit. Iar confirmarea din „Evenimentul zilei“ sau din alte multe gazete de-atunci, care au preluat „gulguta“, m-a amuzat peste poate. Scriind la s´┐Żpt´┐Żm´┐Żnalul „Rom´┐Żnul“, de la ´┐Żnfiintare si p´┐Żn´┐Ż la desfiintare, am folosit tot felul de pseudonime, de la Christian Tell, p´┐Żn´┐Ż la Marin DIACONESCU sau prof. Eugeniu CRISTEA. Din c´┐Żnd ´┐Żn c´┐Żnd, asa cum ´┐Żi st´┐Ż bine unei publicatii serioase, este nevoie si de c´┐Żte o „gulgut´┐Ż“, termen greu de tradus, un fel de fars´┐Ż bazat´┐Ż pe speculatii, cu aer de credibilitate. Adic´┐Ż este mai mult proz´┐Ż dec´┐Żt gazet´┐Żrie, mai mult´┐Ż imaginatie dec´┐Żt dovezi reale, mai mult umor dec´┐Żt seriozitate. Cu o bibliografie impresionant´┐Ż ´┐Żn spate, articolul meu intitulat: „O ipotez´┐Ż/Sosia lui Ceausescu si cacealmaua de la T´┐Żrgoviste“ a rupt coada la ibric, fiind urmat, ´┐Żn num´┐Żrul imediat urm´┐Żtor de „Fisa medical´┐Ż a lui Ceausescu sprijin´┐Ż ipoteza unei sosii“, articol semnat de dr. Eugeniu CRISTEA. De aici, nu ne putem abtine s´┐Ż nu reproducem c´┐Żteva argumente medicale fiindc´┐Ż, nu-i asa?, m-am documentat solid: „Efectul insulinei este rapid, apare la 20-30 minute de la injectarea subcutanat´┐Ż si este maxim la 2-4 ore, disp´┐Żr´┐Żnd dup´┐Ż 6-8 ore. Intravenos are efect imediat si se mentine aproape o or´┐Ż. Asadar, f´┐Żr´┐Ż ratia vital´┐Ż de insulin´┐Ż, ´┐Żn zilele de 22, 23 si 24 decembrie (peste 60 de ore), supus unei tensiuni psihice imense, h´┐Żrtuit, fug´┐Żrit, huiduit, tr´┐Żdat si hr´┐Żnindu-se, dup´┐Ż zeci de ani de alimentatie special´┐Ż, cu m´┐Żncare de la soldati (orez cu salam si ceai cu arome), b´┐Żtr´┐Żnul de 72 de ani, putred pe din´┐Żuntru, a fost considerat, din punct de vedere medical, s´┐Żn´┐Żtos si apt pentru executie. Deci: la proces era sosia? Dac´┐Ż este asa, c´┐Żnd a avut loc substituirea? ´┐Żn nici un caz ´┐Żnaintea episodului Snagov! Oric´┐Żt ar fi fost de emotionat si ramolit, Manea M´┐Żnescu nu i-ar fi pupat m´┐Żna sosiei. Apoi, mai trebuie s´┐Ż o lu´┐Żm ´┐Żn calcul si pe Elena. Dar poate c´┐Ż ea stia, poate c´┐Ż ea visa la ´┐Żntreaga putere, poate c´┐Ż Ceausescu fusese ´┐Żnlocuit cu mult ´┐Żnainte de un alt Ceausescu mai s´┐Żn´┐Żtos si mult ai usor de manipulat. Cine stie cine a fost ´┐Żn Iran sau cine s-a ´┐Żntors din Iran? Oricum, ipoteza cu substituirea de la T´┐Żrgoviste mai are un argument si din declaratiile comandantului plutonului de executie“.

Ceausescu parc´┐Ż iesise dintr-o frizerie, iar Elena mirosea a ou clocit

„Generalul ´┐Żmi explica protocolul: Vor fi scosi din transportor pe r´┐Żnd, ´┐Żnt´┐Żi el, apoi ea. Tu ´┐Żl vei conduce p´┐Żn´┐Ż ´┐Żn camera unde se va face vizita medical´┐Ż, dup´┐Ż care ´┐Żl ´┐Żnsotesti ´┐Żn camera procesului (...) ´┐Żn sala unde urma s´┐Ż aib´┐Ż loc procesul, mi-a spus: ´┐Żti mai trebuie ´┐Żnc´┐Ż doi oameni care s´┐Ż te ´┐Żnsoteasc´┐Ż, s´┐Ż te asigure din spate si unul dintre ei s´┐Ż r´┐Żm´┐Żn´┐Ż la paza dictatorului p´┐Żn´┐Ż te ´┐Żntorci cu Elena... Alege-ti ´┐Żnc´┐Ż doi oameni de mare ´┐Żncredere, oameni siguri, s´┐Ż nu ne fac´┐Ż probleme“.
Ce ne mai dest´┐Żinuie c´┐Żpitanul? „Spre deosebire de el, care parc´┐Ż atunci iesise dintr-o frizerie, ea avea un miros ur´┐Żt, ´┐Żntep´┐Żtor de urin´┐Ż si mizerie, de ou clocit. Am condus-o pe acelasi traseu, iar c´┐Żnd a iesit din Cabinetul medical avea ´┐Żn m´┐Żn´┐Ż vat´┐Ż si dou´┐Ż flacoane despre al c´┐Żror continut nu mi-am putut da seama“.

Problema sosiilor r´┐Żm´┐Żne nebuloas´┐Ż

´┐Żntrebati despre ceea ce se vehicula atunci ´┐Żn leg´┐Żtur´┐Ż cu faptul c´┐Ż s-ar fi executat sosiile lui Nicolae si Elena Ceausescu (sau numai a lui Nicolae), Gelu Voican Voiculescu si Victor Anastasie St´┐Żnculescu au r´┐Żspuns, pe r´┐Żnd, ´┐Żn cartea „Moartea Ceausestilor“, ap´┐Żrut´┐Ż la Editura Excelsior ´┐Żn anul 1991. G.V.Voiculescu: „Desi fantazarea nu are limite, totusi, cum ar fi fost posibil s´┐Ż i se g´┐Żseasc´┐Ż ei (n.n. deci numai ei?!) o sosie care s-o egaleze ´┐Żn prostie (...)“. V.A.St´┐Żnculescu: „De altfel, problema sosiilor r´┐Żm´┐Żne nebuloas´┐Ż. Cred mai degrab´┐Ż c´┐Ż a fost o legend´┐Ż generat´┐Ż de spaima nastr´┐Ż, justificat´┐Ż, care adeseori ne f´┐Żcea s´┐Ż atribuim acestor persoane dimensiunile unor personaje hiperbolice“.

Planul dublei substituiri

Si pentru a pune capac „gulgutei“, iat´┐Ż elementele acestui Plan al dublei substituiri, care, se pare, a dat mare b´┐Żtaie de cap unora: „Maleficul G.V. Voiculescu se dest´┐Żinuie: Pe m´┐Żsur´┐Ż ce ´┐Żi priveam, el m´┐Ż cerceta disperat cu ochii, f´┐Żc´┐Żndu-mi tot felul de semne interogative“. Este, poate, unul din singurele momente c´┐Żnd G.Voiculescu spune adev´┐Żrul, fiindc´┐Ż numai el si V.A.St´┐Żnculescu stiau despre incredibila cacialma. Tot G.V.V.: „Solutia procesului a fost un compromis dictat de agravarea amenint´┐Żtoare a situatiei“. Dup´┐Ż p´┐Żrerea noastr´┐Ż ( si ne baz´┐Żm si noi pe ceva), nu se primiser´┐Ż ´┐Żnc´┐Ż instructiunile clare de a-l ´┐Żmpusca pe Ceausescu. Cineva trebuia ´┐Żmpuscat, dar ´┐Żnc´┐Ż nu se stabilise dac´┐Ż acel cineva trebuia s´┐Ż fie sosia sau dictatorul. Oricum, la T´┐Żrgoviste, organizatorii erau preg´┐Żtiti pentru executarea ambelor variante ale planului. GV.V.: „Am impresia c´┐Ż toat´┐Ż atitudinea (n.n. a sotilor Ceausescu pe timpul procesului) izvora dintr-o rea-credint´┐Ż pragmatic´┐Ż, el sper´┐Żnd tot timpul ´┐Żntr-o eliberare miraculoas´┐Ż (...)“. Amintindu-se de acele momente, Atanasie St´┐Żnculescu, involuntar, foloseste, la interval de c´┐Żteva fraze, un CUV´┐ŻNT CHEIE: „(z´┐Żmbind) N-aveati alt´┐Ż solutie dec´┐Żt profit´┐Żnd de apanajul b´┐Żrbii, s´┐Ż v´┐Ż fi SUBSTITUIT preotului (...) Mai mult, apetitul verbal (al lui Ceausescu) s-a v´┐Żzut si atunci c´┐Żnd, practic, se SUBSTITUIA ei, r´┐Żspunz´┐Żnd ´┐Żntreb´┐Żrilor ce o priveau“. C´┐Żnd, ´┐Żn cele din urm´┐Ż, s-a hot´┐Żr´┐Żt ´┐Żmpuscarea lui Ceausescu, a avut loc o a doua substituire, fiind pus la zid „originalul“. Ceea ce stim noi si nu stiti dumneavoastr´┐Ż, este c´┐Ż atunci sosia a r´┐Żsuflat usurat´┐Ż, s-a tuns zero si si-a spus c´┐Ż, totusi, c´┐Ż acei care l-au pus s´┐Ż joace acest periculos rol erau oameni de onoare. Totusi, at´┐Żt St´┐Żnculescu, militar de carier´┐Ż, c´┐Żt si Voiculescu, un ciudat, cu toate c´┐Ż se d´┐Żdeau sefi revolutionari, erau doar niste bieti subordonati de circumstant´┐Ż, care asteptau la telefon ordine de sus. Asa c´┐Ż tot ce au declarat ei, ulterior, este mai putin dec´┐Żt mai mult relevant.

´┐Żn concluzie

O „gulgut´┐Ż“ nu poate fi altceva dec´┐Żt ce este, adic´┐Ż o „gulgut´┐Ż“. Ne-am amuzat si noi, asa cum Ceausescu si Ileana lui s-au „amuzat“ cu tineretea noastr´┐Ż. Am fantazat si am b´┐Żgat ´┐Żn ceat´┐Ż tot felul de istorici si cercet´┐Żtori. M-am devoalat ´┐Żn romanul „Frontul Salv´┐Żrii Nationale/Sanatoriul Vultureni“, ap´┐Żrut ´┐Żn anul 1995, la Editura National. La lansare au fost prezente multe personaje din roman, inclusiv Gelu Voican Voiculescu. Cei doi, ale c´┐Żror sosii le-am inventat, sigur s´┐Żnt ´┐Żn Ghencea civil.

Articole similare:
DOSARE NECENZURATE: Sosia lui Nicolae Ceausescu si cacealmaua de la T´┐Żrgoviste
DOSARE CENZURATE: ´┐Żn c´┐Żutarea Averii Dracului
Nicolae Ceau´┐Żescu - 88 de ani

Articol afisat de 53058 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Cristian TIMOFTE)
AdaugŃ comentariul tŃu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist´┐Ż nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective