 Un nemtean a pus pirostriile cuplului Consuelo si Adi Mutu
• preotul Nicolae Isache, de loc din Tîrpesti, este cel care a oficiat cununia religioasă a sotilor Adrian si Consuelo Mutu • ceremonia a avut loc la biserica „Abazzia delle Tre Fontane“, din Roma, pe 9 octombrie 2005 • părintele l-a caracterizat pe Adrian Mutu ca fiind o persoană cît se poate de normală, în timp ce sotia sa este o femeie foarte frumoasă • preotul este acum paroh la Ostrov, judetul Constanta, si este un împătimit de fotbal • Hazardul a făcut ca un preot născut în Neamt să oficieze cununia religioasă a cuplului Adrian si Consuelo Mutu, eveniment găzduit de cea mai mare biserică românească din diaspora, „Abazzia delle Tre Fontane“, la Roma, pe 9 octombrie 2005. Este vorba despre Preotul Nicolae Isache, născut acum 32 de ani în satul Tîrpesti, comuna Petricani, dar care are parohie în localitatea constănteană Ostrov. Nu si-a dorit dinadins să oficieze acea slujbă si nici nu a fost invitat special. Doar s-a întîmplat să fie cel care îi cunună pe Consuelo si Adrian Mutu, asa cum a participat si la slujba oficiată de Prea Fericitul Teoctist si Papa Ioan Paul al II-lea, cu ani în urmă. „Atunci, la nunta lui Adrian Mutu, nu a fost nimic stabilit dinainte. Am oficiat slujba în cea mai mare biserică românească din diaspora, după ce am ajuns să colaborez cu Consulatul României din Italia si după ce am primit binecuvîntarea de la Înalt Prea Sfintitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. S-a întîmplat să fiu acolo în octombrie 2005 si am participat la slujbă“, a afirmat preotul Isache. Acesta a mai povestit că a discutat cu familia Mutu toate detaliile înainte de cununie si că la slujbă, ca orice crestin ortodox, fotbalistul de astăzi al Fiorentinei nu s-a sfiit să îi sărute mîna. „S-a purtat normal si nu mi-a lăsat deloc impresia că am în fată o mare vedetă“, a precizat preotul. Acesta a povestit că preotul paroh al bisericii din Roma a fost un pitestean, Iuvenalie Ionascu, care îl stia pe decarul nationalei, dar care a lipsit de la cununie, si că un consilier bisericesc este din Piatra Neamt. „Am fost impresionat că Adrian si Consuelo au spus «Tatăl Nostru», fiecare în limba lui, ceea ce mi-a dovedit că sînt credinciosi“, a mai precizat cel care este verisorul ministrului mediului, Sulfina Barbu.
Preotul Nicolae Isache l-a caracterizat pe Adrian Mutu ca fiind o persoană cît se poate de normală, în timp ce sotia este o femeie foarte frumoasă. Atît la nuntă, cît si în afara acelor momente speciale, preotul s-a simtit foarte bine în compania lui Mutu si a prietenilor acestuia, Cristi Chivu, Cosmin Contra, Ionut Iftimoaie sau a olandezului Mario Melchiot, fost coleg cu Mutu la Chelsea Londra. „Sînt prieteni adevărati. Nu am văzut la ei ceva care să îi facă să iasă în evidentă în sensul rău al cuvîntului. Mi-a plăcut să fiu în compania lor. Toti au acceptat să facem fotografii si am discutat pe varii subiecte“, a mai povestit preotul Isache. Întrebat cum i-ar caracteriza pe cei doi lideri ai echipei nationale de fotbal a României, nemteanul a spus: „Adrian Mutu nu este un fitos, desi are un aer smecheresc, în timp ce Cristi Chivu este mai cumpătat si mai echilibrat. Sînt doi prieteni foarte buni“.
Rapidist convins
Preotul Isache a recunoscut că amicitia cu Cristi Chivu i-a dat posibilitatea să aibă abonament la meciurile de pe teren propriu ale echipei AS Roma, unde joacă românul. A văzut pe viu echipe mari ale Italiei, precum Inter Milano, Juventus Torino sau Lazio Roma si ce rivalitate există între cluburile din Seria A, dar si cum trăiesc suporterii meciurile. Sustine că este rapidist convins: „De la 2 ani stiu despre Rapid. Chiar cînd eram mic strigam «Hai Lapidu!». Si asta numai datorită fratelui mai mare, care si el era rapidist. Toti ceilalti copii din sat tineau cu Steaua, Dinamo sau Universitatea Craiova si cred că numai noi doi eram rapidisti“. Nu a văzut decît 3 sau 4 meciuri ale Ceahlăului în Divizia A, la Piatra Neamt. A fost în tribune la un duel între Rapid si Ceahlăul, la Bucuresti. „Acum cîtiva ani am fost în Giulesti. Parcă la pauză conducea Rapidul cu 1-0, dar galeria lor m-a supărat tare cînd a strigat «Moldoveni, m..e moldoveni“. Ca o răzbunare, a cîstigat Ceahlăul cu 3-1 (după acest meci antrenorul feroviarilor, Anghel Iordănescu, a fost demis - n.r.) si m-am simtit mult mai bine“. Nu a lipsit nici la meciurile din Cupa UEFA dintre Steaua si Rapid, dar nici de la multe alte dueluri ale alb-visiniilor în cupele europene si în prima divizie românească.
Preotul Isache s-a născut într-o familie de simpli crestini si are 7 frati. Doi dintre ei, Ioan si Gheorghe, sînt preoti la Roman, respectiv, la Iasi, în timp ce o soră este sotie de preot în localitatea Lehliu, lîngă Bucuresti. El a terminat facultatea la Bucuresti, accepînd parohia de la Ostrov, desi este în celălalt capăt de tară fată de locul unde s-a născut. Povesteste cu mîndrie si despre faptul că la slujba de Înviere, în 2006, care s-a tinut la Roma, la „Abazzia delle Tre Fontane“, au fost prezenti 20.000 de români, în timp ce la fiecare slujbă de duminică sînt 1.000 de credinciosi.
|