Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2007
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 sarcasm.ro
 helen.ro
 cojoc.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Social 24 Ianuarie 2007
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Boala mizeriei, amenintare continuă

Boala mizeriei, amenintare continuă

• în 2006 au fost luate în evidentă 633 de cazuri noi de tuberculoză pulmonară • cei mai multi dintre bolnavi provin din zona arondată Spitalului Roman •

Tuberculoza, cunoscută si sub denumirea de boala sărăciei, este una dintre bolile care continuă să facă ravagii printre nemteni.
În cursul anului trecut au fost înregistrate în Neamt 633 de cazuri noi de tuberculoză pulmonară, cu 53 mai multe decît în 2005. Cinci dintre bolnavii luati în evidentă în 2007 sînt copii cu vîrste de pînă la 14 ani. Cei mai multi dintre nemtenii afectati de tuberculoză pulmonară, adică 237, provin din zona arondată Spitalului Municipal Roman. Numărul bolnavilor de tuberculoză înregistrati anul trecut în zona arondată Spitalului Judetean de Urgentă Neamt a ajuns la 200. Cadrele medicale de la dispensarul TBC din Ambulatoriul de Specialitate al Spitalului Judetean de Urgentă Neamt sustin că majoritatea bolnavilor de TBC provin din rîndul pensionarilor de boală, al celor fără ocupatie si care locuiesc în mediul rural. Acestea mai spun că strădania lor de a-i ajuta pe bolnavii de TBC să se vindece, în cele mai multe cazuri, este zadarnică, deoarece acestia refuză colaborarea. Desi cadrele medicale care îsi desfăsoară activitatea în dispensarele TBC se deplasează la domiciliul bolnavilor, acestia nici măcar nu vor să stea de vorbă. O bună parte dintre ei sînt etnici tigani, au multi copii, nu au serviciu si nu au ce mînca, în schimb consumă alcool. Foarte multi dintre bolnavii de TBC locuiesc în conditii improprii, în bordeie cu pereti dărîmati, geamuri sparte si cu acoperis deteriorat, prin care plouă si suflă vîntul. În astfel de conditii locuiesc cîte 4-5 persoane.
Medicii pneumologi spun că depistarea si urmărirea cazurilor de tuberculoză se realizează foarte dificil după 1990, datorită faptului că multe întreprinderi au fost închise, iar oamenii au fost dispersati. Se pare că multi dintre bolnavii de TBC preferă acest statut social si nu au nici un motiv să îsi dorească să se vindece, din cauza facilitătilor pe care le au: ajutor social, scutire de efort, sase luni de concediu medical plătit integral etc.
Tuberculoza (TBC) este una dintre cele mai agresive boli ale zilelor noastre. O treime din populatia globului este infectată cu bacilul Koch, responsabil pentru îmbolnăvirea de tuberculoză. În plus, această afectiune omoară mai multi tineri decît orice altă boală infectioasă: în lume, la fiecare două minute, un copil moare de tuberculoză. 70% din numărul total de cazuri de TBC din Europa provin din Rusia, Ucraina, România, Kazahstan si Kîrghistan. Statisticile plasează România pe unul dintre primele locuri din Europa în ceea ce priveste cazurile de TBC.

Articol afisat de 1765 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L. ILISESCU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective