Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2007
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Social 24 Ianuarie 2007
Tipreste articolul - Varianta pentru imprimant Trimite acest articol unui prieten  prin email
Boala mizeriei, amenintare continuã

Boala mizeriei, amenintare continuã

• în 2006 au fost luate în evidentã 633 de cazuri noi de tuberculozã pulmonarã • cei mai multi dintre bolnavi provin din zona arondatã Spitalului Roman •

Tuberculoza, cunoscutã si sub denumirea de boala sãrãciei, este una dintre bolile care continuã sã facã ravagii printre nemteni.
În cursul anului trecut au fost înregistrate în Neamt 633 de cazuri noi de tuberculozã pulmonarã, cu 53 mai multe decît în 2005. Cinci dintre bolnavii luati în evidentã în 2007 sînt copii cu vîrste de pînã la 14 ani. Cei mai multi dintre nemtenii afectati de tuberculozã pulmonarã, adicã 237, provin din zona arondatã Spitalului Municipal Roman. Numãrul bolnavilor de tuberculozã înregistrati anul trecut în zona arondatã Spitalului Judetean de Urgentã Neamt a ajuns la 200. Cadrele medicale de la dispensarul TBC din Ambulatoriul de Specialitate al Spitalului Judetean de Urgentã Neamt sustin cã majoritatea bolnavilor de TBC provin din rîndul pensionarilor de boalã, al celor fãrã ocupatie si care locuiesc în mediul rural. Acestea mai spun cã strãdania lor de a-i ajuta pe bolnavii de TBC sã se vindece, în cele mai multe cazuri, este zadarnicã, deoarece acestia refuzã colaborarea. Desi cadrele medicale care îsi desfãsoarã activitatea în dispensarele TBC se deplaseazã la domiciliul bolnavilor, acestia nici mãcar nu vor sã stea de vorbã. O bunã parte dintre ei sînt etnici tigani, au multi copii, nu au serviciu si nu au ce mînca, în schimb consumã alcool. Foarte multi dintre bolnavii de TBC locuiesc în conditii improprii, în bordeie cu pereti dãrîmati, geamuri sparte si cu acoperis deteriorat, prin care plouã si suflã vîntul. În astfel de conditii locuiesc cîte 4-5 persoane.
Medicii pneumologi spun cã depistarea si urmãrirea cazurilor de tuberculozã se realizeazã foarte dificil dupã 1990, datoritã faptului cã multe întreprinderi au fost închise, iar oamenii au fost dispersati. Se pare cã multi dintre bolnavii de TBC preferã acest statut social si nu au nici un motiv sã îsi doreascã sã se vindece, din cauza facilitãtilor pe care le au: ajutor social, scutire de efort, sase luni de concediu medical plãtit integral etc.
Tuberculoza (TBC) este una dintre cele mai agresive boli ale zilelor noastre. O treime din populatia globului este infectatã cu bacilul Koch, responsabil pentru îmbolnãvirea de tuberculozã. În plus, aceastã afectiune omoarã mai multi tineri decît orice altã boalã infectioasã: în lume, la fiecare douã minute, un copil moare de tuberculozã. 70% din numãrul total de cazuri de TBC din Europa provin din Rusia, Ucraina, România, Kazahstan si Kîrghistan. Statisticile plaseazã România pe unul dintre primele locuri din Europa în ceea ce priveste cazurile de TBC.

Articol afisat de 2213 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L. ILISESCU)
Adaug comentariul tu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective