Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2007
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 culise.ro
 grazie.ro
 odeon.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 24 Ianuarie 2007
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Sirenele disperării

Sirenele disperării

• salariatii Ambulantei au protestat pentru că le este pusă la îndoială competenta si se anuntă disponibilizări • un act normativ care va intra curînd în vigoare prevede că statiile de ambulantă nu vor mai putea utiliza decît autosanitarele care au dotări performante • în Neamt, din cele 116 masini doar 4 corespund cerintelor • „medicii si asistentii vor pleca străinătate, unde munca este apreciată si foarte bine plătită“, a declarat doctor Letitia Damoc, director al SJA Neamt •


O formă de protest, fără precedent în judet, a fost organizată ieri de către angajatii Serviciului Judetean de Ambulantă (SJA) Neamt care, îngrijorati de spectrul sumbru al disponibilizărilor în masă si de faptul că le este pusă la îndoială competenta, au tinut să atragă atentia asupra iminentului pericol de desfiintare a institutiei unde îsi desfăsoară activitatea. Ieri la ora 12, timp de cinci minute, sirenele autosanitarelor au sunat asurzitor, girofarurile au emis semnale luminoase în semn de SOS, zeci de participanti la protest tinînd parcă un moment de reculegere pentru cineva sau ceva care a murit. De altfel, atmosfera de înmormîntare care domnea în curte era sugerată si de un înscris cu „Sincere Condoleante“ care era asezat pe capota unei Dacii Break si de o lumînare aprinsă ce străjuia tot acolo, ca la capătîiul unui răposat. Asemenea colegilor din toată tara zeci de asistenti medicali si conducători auto din cadrul Ambulantei Neamt, cărora li s-au alăturat si medici care nu erau de serviciu ieri, au recurs la această formă de protest deoarece salariatilor respectivei institutii nu le este permis să organizeze grevă.
După cele cinci minute macabre, asistentul Ionut Brădulet, liderul sindicalistilor „Ambulanta“ din cadrul SJA Neamt, a dat citire unei scrisori adresate conducerii Ministerului Sănătătii de către Federatia Natională Sindicală cu acelasi nume si unui memoriu conceput la finele săptămînii trecute, care contine semnăturile tuturor sefilor Salvărilor din toată tara. Cele două documente adresate ministerului de resort, Casei Nationale de Asigurări de Sănătate, Presedintiei, Guvernului României si Colegiului Medicilor doresc să sensibilizeze toate aceste foruri responsabile de asigurarea asistentei medicale de urgentă si populatia tării cu privire la criza creată de acte normative pe cale să intre în vigoare.
Concret, prevederea conform căreia statiile de ambulantă din tară nu vor mai putea utiliza decît autosanitarele care au dotări performante corespunzătoare urgentelor de grad 0, se traduce la nivelul SAJ Neamt astfel: din cele 116 autosanitare existente în parcul auto numai patru corespund din punct de vedere al aparaturii cu care sînt dotate, iar restul trebuie trase pe dreapta.

„Mă întreb ce se va întîmpla cu populatia care are nevoie de serviciile noastre“

Scoaterea din uz a autosanitarelor de tip Dacia Break sau Iveco, care reprezintă grosul ambulantelor din Neamt, atrage după sine disponibilizări masive de personal, deoarece actul normativ stipulează decontarea de către Casa de Asigurări de Sănătate a unor tarife infime pentru transportul făcut cu autosanitare nedotate corespunzător. Pe de altă parte, acelasi act normativ prevede ca în cazul în care transportul bolnavului se face de către o astfel de autosanitară acesta să nu fie asistat medical. Cu alte cuvinte, asistentul care însotea un astfel de transport, sare din schemă. O altă nemultumire majoră a angajatilor serviciilor de ambulantă din toată tara fată de prevederile Contractului Cadru pe 2007 o reprezintă aceea că asistentii medicali nu mai au voie să facă o serie întreagă de manevre si nici să administreze bolnavilor pe care îi transportă la spital tratamente orale sau intravenoase.
„În aceste conditii, banii decontati de Casa de Asigurări Neamt pentru asistenta de urgentă din prespital vor fi foarte putini, personalul va deveni excedentar si nu se va mai justifica, prin urmare, se va ajunge la disponiblizări în masă. Limitarea de competente în cazul asistentilor medicali si responsabilizarea totală a medicului dispecer pentru acordarea de asistentă medicală la distantă, este de asemenea un non sens. Mă tem că dacă asta se doreste si asa vor sta treburile Serviciul Judetean de Ambulantă Neamt se va desfiinta, pentru că medicii si asistentii vor pleca să muncească în străinătate, unde munca lor este foarte apreciată si foarte bine plătită. Numai că mă întreb ce se va întîmpla cu populatia care are nevoie de serviciile noastre“, a declarat doctor Letitia Damoc, director al SJA Neamt.

Articol afisat de 2170 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L.ILISESCU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Adăugat de das Reich la data 24.01.2007 08:23
plecarea doctorilor
ei pleaca toti... trebuie sa stii meserie ca sa ajungi doctor bine platit afara. la ce servicii ofera multi medici din orasul piatra neamt n-au loc nici de brancardieri.
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective