Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2007
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 19 Februarie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
„Am tinut sã investim în viitorul comunitãtii“

„Am tinut sã investim în viitorul comunitãtii“

• un interviu cu profesorul Constantin Catrinoiu, primarul orasului Bicaz

Reporter: Domnule primar, am pãsit cu acte-n regulã în 2007. Vreau sã spun cu bugetul pe masa de lucru, aprobat si parafat de cãtre Consiliul Local. Va fi un an mai bun în ce priveste viitorul comunitãtii?
Constantin Catrinoiu:
Sperãm sã fie un an mai bun, si asta pentru cã am gîndit un buget ceva mai consistent decît în anii trecuti. Desigur, este important ca bicãjenii contribuabili, atît persoanele fizice, cît si agentii economici, sã înteleagã sã-si achite taxele si impozitele la timp si-n totalitate. Am spus, însã, ceva mai consistent, bazîndu-ne în acest an si pe anumite credite bancare, cu care sã putem actiona pentru realizarea unor proiecte, mai cu seamã privind infrastructura localã.
Rep: Se tot vorbeste de infrastructurã. Ce înseamnã, în acceptiunea dumneavoastrã aceastã notiune?
C.C.:
Cînd vorbim despre infrastructurã, primul lucru la care ne gîndim este reteaua de drumuri, dar eu consider cã termenul de infrastructurã acoperã o paletã mai amplã de aspecte, pe baza cãreia sã poatã fi clãditã, mai apoi constructia social-economicã si culturalã a unei comunitãti. De exemplu, drumurile intrã sigur, pentru cã fãrã o retea de telecomunicatii puternicã am fi paralizati, dar tot atît de bine intrã, sub acoperisul aceleiasi notiuni, baza materialã a învãtãmîntului, culturii, sãnãtãtii, a unei dezvoltãri economice si chiar reabilitarea tehnicã a institutiilor de stat din plan local.
Rep: Aceasta înseamnã cã, de fapt, de cînd pãstoriti comunitatea - din 2004 - lucrati de zor, tocmai la aceastã infrastructurã.
C.C.:
Asa este, pentru cã la Bicaz au cam fost scãpate din mîini aceste probleme.
Rep: Concret, domnule primar, vã rog treceti în revistã principalele realizãri ale lui 2006, sã vadã contribuabilii pe ce s-au dus banii publici.
C.C.:
În primul rînd, pe balastarea a 20 de strãzi, unde au fost transportate 90 de basculante a 5 mc de balast sortat din balastiera Neagra-Tasca, apoi am achizitionat un buldoexcavator în valoare de aproape 80.000 lei noi, de care Primãria avea nevoie pentru executarea unor lucrãri în plan local, si o masinã pentru transportat gunoiul menajer, ce a costat aproape 90.000 lei. La acestea se adaugã restul de platã pentru modernizarea bibliotecii orãsenesti, contributia bãneascã la cofinantarea proiectelor derulate la Scoala Dodeni, Grupul Scolar Bicaz, la proiectele privind reabilitarea statiei de epurare, precum si a celui ce se va realiza în comun cu vecinii de pe Valea Bicazului, privind colectarea si compactarea deseurilor. Ne-am preocupat de refacerea iluminatului public si multe altele, care, asa cum spuneam, tin pînã la urmã de infrastructura localitãtii.
Rep: Am înteles cã sãptãmîna aceasta ati fost la Bucuresti, la Mediu, de unde v-ati întors cu aprobarea a peste 11 miliarde lei vechi, bani necesari pentru finantarea modernizãrii statiei de epurare. Este adevãrat?
C.C.:
Da, si asta îmi dã aripi. Se pare cã am cãlcat cu dreptul în anul financiar 2007. Numai cã, pentru acest an, lista achizitiilor publice este mult mai amplã si presupune fonduri ceva mai consistente.
Rep: Ce va cuprinde aceastã listã?
C.C.:
Ne-am propus pentru 2007, asa cum vã spuneam, retehnologizarea statiei de epurare, realizarea sistemului de colectare selectivã a deseurilor, reparatiile unor strãzi din cartierele Mãrceni, Dodeni si din celelalte cartiere, Capsa si Ciungi, realizarea unor punti pietonale în Piatra Corbului si Mãrceni - zona Spital, executarea unor gabioane pe malul rîului Bicaz, în zona Piatra Corbului, finalizarea lucrãrilor la parterul blocului ANL, executarea unor lucrãri pivind modernizarea Scolii Izvoru Muntelui, amenajarea de grãdini si spatii verzi în orasul Bicaz si, nu în cele din urmã, avem în plan unele reparatii si lucrãri de modernizare a unor spatii din Primãrie. Am lãsat la sfîrsit actiunea de refacere a Planului Urbanistic General, fãrã de care nu vom putea actiona la sistematizarea urbei noastre.

„Viitorul unei comunitãti este întocmai precum învãtãmîntul, cultura si sãnãtatea acesteia“

Rep: Acest program de dezvoltare a infrastructurii orasului a fost gîndit în concordantã cu doleantele contribuabililor?
C.C.:
Evident, desi, pentru populatia Bicazului, doleanta proritarã rãmîne modernizarea strãzilor. Din nefericire, n-o sã putem face totul într-un an, mã refer la strãzi, existînd si alte prioritãti ce tin, pînã la urmã, tot de viata noastrã, dar se cheamã cã vom începe treaba si cu strãzile, iar ceea ce vom face dorim sã se facã temeinic. Sigur cã, în tot ce gîndim a întreprinde pentru dezvoltarea Bicazului, tinem cont de doleantele populatiei, astfel încît sã poatã beneficia cît mai multã lume de ceea ce realizãm.
Rep: Pînã în prezent, ati dat o mare atentie învãtãmîntului, culturii si problemelor sociale. Mã refer la investitiile de la bibliotecã,la extinderea bazei materiale a învãtãmîntului si la crearea bazei tehnice a asa-zisului centru medico-social.
C.C.:
Este adevãrat, dar nu cred cã am gresit, deoarece am tinut sã investim în viitorul comunitãtii. Prin bibliotecã,accesul tinerilor la carte, Internet gratuit si la culturã, prin laboratoarele din scoli, accesul viitorului nostru - care sînt copiii bicãjenilor - la instructie si pregãtire profesionalã si asa mai departe. Am pornit de la deviza „viitorul unei comunitãti este întocmai precum învãtãmîntul, cultura si sãnãtatea acesteia“. Asta cred cã spune totul. Sigur, nu poti trece cu vederea celelalte probleme, ce tin de viata comunitãtii, precum calitatea drumurilor, a strãzilor, utilitãtilor si altele. Ei, tocmai de aceea o parte dintre ele sînt componente ale programului nostru de investitii, prinse în bugetul local pe 2007, iar pentru realizarea lor am gîndit solutia unor credite bancare. Sperãm sã fie bine.
Rep: Domnule primar, anul 2007 este anul intrãrii României, cu drepturi depline, în Uniunea Europeanã. Se vorbeste tot mai mult despre accesul comunitãtilor locale la fondurile europene nerambursabile. Ce pãrere aveti?
C.C.:
Sîntem constienti cã ãsta va fi viitorul. Fãrã a atrage fonduri europene nu vom putea progresa. De altfel, pe tema proiectelor avem angajati si la Primãria noastrã oameni specializati. Cu ei am reusit, deja, sã implementãm cîteva proiecte bune la Bicaz. Este adevãrat, mai ales pe tema informatizãrii Primãriei si pe tema comunicãrii cu cetãtenii, a accesului acestora la informatii. Problema e ca noi sã gîndim, pentru perioada urmãtoare, o strategie privind realizarea unor proiecte viabile si prioritare dezvoltãrii comunitãtii noastre. Si-aici revin la problema investitiilor care sã vizeze mai substantial infrastructura, la problemele dezvoltãrii turismului si, de ce nu, la unele ce ar putea dezvolta piata muncii în arealul nostru. Pentru cã, este stiut, fãrã crearea locurilor de muncã, ne vom învîrti mereu în jurul cozii: n-ai unde munci, nu vor fi bani, iar fãrã bani nu va creste bugetul. Ei, si de-aici toate celelalte, formînd un adevãrat cerc vicios. Dar despre strategia programului de dezvoltare localã prin fonduri europene vom putea vorbi mai concret în cea de-a doua jumãtate a anului 2007 si mai ales în viitor.

Articol afisat de 1752 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(A consemnat Ion ASAVEI)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective