Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2007
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 4 Aprilie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Vînãtoare de fumãtori

Vînãtoare de fumãtori

• inspectorii OJPC încep, de sãptãmîna viitoare, sã verifice respectarea legii antifumat • cei surprinsi în ofsaid sînt pasibili de amenzi între 10 si 50 de milioane de lei vechi • sefii de institutii care nu au amenajat spatii de fumat riscã si ei sanctiuni pecuniare •


Reprezentantii Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorilor (OJPC) Neamt vor trece, începînd de sãptãmîna viitoare, la vînãtoarea de fumãtori în institutiile publice. Astfel, cei care vor fi gãsiti fumînd în birouri sînt pasibili de amenzi cuprinse între 10 si 50 de milioane de lei vechi. În acelasi timp, inspectorii OJPC Neamt vor verifica dacã existã locuri special amenajate pentru fumãtori, conform prevederilor Legii pentru prevenirea efectelor consumului produselor din tutun.
Absenta unui astfel de spatiu va atrage dupã sine sanctionarea pecuniarã a administratorului sau patronului institutiei respective.
Reprezentantii OJPC Neamt sustin cã existã foarte putine institutii publice în care aceastã interdictie se respectã, fapt recunoscut, de altfel, de cãtre toate autoritãtile responsabile. De la aparitia legii care apãrã nefumãtorii, singurele locuri în care interzicerea fumatului în locurile publice a intrat în vigoare sînt trenurile. Speriati de amenzile consistente pe care le riscã dacã încalcã aceastã interdictie, cãlãtorii au renuntat sã mai fumeze în respectivele mijloace de transport în comun. Controalele OJPC Neamt privind respectarea Legii pentru prevenirea efectelor consumului produselor din tutun au început pe 15 ianuarie 2007, cînd reprezentantii acestei institutii au descins în restaurante, baruri, cafenele, discoteci si au verificat dacã a fost delimitat spatiul destinat nefumãtorilor si dacã au fost montate instalatii de absorbtie si eliminare a fumului din încãperi.
Conform precizãrilor fãcute de cãtre inginer Natalia Hruscã, director al OJPC Neamt, din ianuarie, pînã acum, au fost verificati 123 de operatori economici si au fost depistati în neregulã 99. În consecintã, acestia au fost sanctionati, valoarea totalã a amenzilor fiind de 97 milioane de lei.
Conform precizãrilor fãcute de cãtre presedintele Autoritãtii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), Marian Zotea, se doreste ca, pînã în mai, toti patronii de baruri, restaurante, cafenele si discoteci sã intre în legalitate din acest punct de vedere.
Conform statisticilor, 40% din populatia României e fumãtoare. Cu toate acestea, desi nu este prevãzut în lege cît la sutã din spatiu sã revinã fumãtorilor si nefumãtorilor, reprezentantii ANPC au stabilit, de comun acord cu patronii de restaurante baruri si cafenele, ca fumãtorii sã beneficieze de un numãr mai mare de mese.
Nerespectarea drepturilor nefumãtorilor a condus la închiderea a peste 140 de baruri si cafenele din tarã. Din cei 5.290 patroni din tarã, peste 3.890 au fost amendati, plãtind mai mult de 1,5 milioane de euro pentru cã au omis sã delimiteze spatiile pentru fumãtori.

Articol afisat de 1769 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L.ILISESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective