Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2007
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 19 Aprilie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Ne îmbrãcãm si ne încãltãm prost

Ne îmbrãcãm si ne încãltãm prost

• inspectorii OJPC Neamt au verificat 21 de agenti economici care comercializeazã astfel de articole • la un volum de marfã în valoare totalã de 330.000 ron, au fost constate abateri la produse care valorau 151.000 ron • au fost aplicate amenzi în valoare totalã de 30.500 ron •

Un control efectuat, recent, de cãtre reprezentantii Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorilor Neamt a avut în vizor comerciantii de produse textile si încãltãminte, în cazul cãrora s-a verificat respectarea prevederilor legale privind conformitatea si modul de etichetare, denumirea si marcarea acestora. Au fost verificati 21 de operatori economici cu activitate de comercializare, valoarea produselor controlate fiind de 338.000 lei ron (3,38 miliarde de lei vechi), iar cantitatea totalã cu abateri - în valoare de 151.000 lei ron (1,51 miliarde de lei vechi).
În ceea ce priveste vînzarea produselor textile, principala abatere constatatã, specificã produselor din import, este lipsa datelor de identificare a producãtorului, fiind înscrisã doar tara de origine. În aproximativ 20% dintre acestea nu era înscrisã nici mãcar aceastã informatie. Conform prevederilor legii, producãtorul are obligatia de a prezenta prin înscrierea la vedere pe eticheta produsului sau ambalajului de vînzare a tuturor datelor de identificare - denumirea, marca, mãrimea, dimensiunea etc., în functie de natura produsului. La toti operatorii economici verificati s-a constatat si prezentarea informatiilor numai în limbi strãine, fãrã ca acestea sã fie scrise si în limba românã.
Urmare a neregulilor constate, inspectorii OJPC Neamt au dispus oprirea temporarã de la comercializare a mai multor produse textile, în valoare totalã de 100.033 lei ron (1 miliard lei vechi), respectiv oprirea definitivã de la comercializare a unor produse textile, în valoare totalã de 2.249,3 lei. Au fost aplicate 17 amenzi contraventionale în valoare totalã de 18.500 lei (185 milioane lei vechi) si patru avertismente.
Abateri de la prevederile legale s-au constatat si la operatorii economici care comercializeazã articole de încaltãminte. Din 4.368 perechi controlate, 1.265 prezentau nereguli. La 12 operatori economici s-a constatat lipsa datelor de identificare a producãtorului sau tara de origine la produsele importate, singura informatie înscrisã fiind doar marca. Încãltãmintea din import comercializatã nu are talon de garantie care sã cuprindã modul de întretinere a acestor produse, ori are prezentate numai în limbi strãine informatiile referitoare la idenficarea si caracterizarea produsului.
În ceea ce priveste conditiile de etichetare a materialelor utilizate la producerea principalelor componente ale articolelor de încãltãminte, s-a constatat cã sînt respectate prevederile legale referitoare la informarea corectã a consumatorilor. Forma de prezentare a acestor informatii diferã, fiind aplicate etichete autoadezive pe talpã sau pe carîmbul unei semiperechi, ori fiind tipãrite pe ambalajul de desfacere. Ca urmare a neregulilor constatate au fost oprite temporar de la comercializare 1.265 perechi, în valoare totalã de 48.547 lei ron (485,47 milioane lei vechi), au fost aplicate 2 amenzi contraventionale în valoare totalã de 12.000 lei ron (120 milioane lei vechi).

Articol afisat de 1467 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L.ILISESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective