Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cãutare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareÎnregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2007
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Optiuni Paginã Optiuni paginã
Adaugã in Favorites Adaugã in Favorites
Seteazã Paginã de start Seteazã Paginã de start
Tipãreste pagina Tipãreste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 14 Iunie 2007
Tipreste articolul - Varianta pentru imprimant Trimite acest articol unui prieten  prin email
Staretul Benedict acuzat de lucrari ilegale la Manastirea Neamt

Staretul Benedict acuzat de lucrari ilegale la Manastirea Neamt

• staretului Sauciuc i se imputa ca a nceput noua lucrari fara actele necesare • desi a dat autorizatie de construire, Primaria Vnatori-Neamt nu a elaborat Planul Urbanistic Zonal • n cteva zile, Inspectoratul de Stat n Constructii Bacau va finaliza dosarul si va sesiza Politia • responsabilul cu urbanismul din Primaria Vnatori Neamt a primit o amenda de 1.500 de lei •

Staretul Manastirii Neamt a consfintit nceperea lucrarilor la noua obiective, fara a avea documentatia completa. Aceasta este concluzia specialistilor Inspectoratului de Stat n Constructii Neamt, dupa controlul efectuat la cererea si mpreuna cu reprezentanti ai Inspectoratului de Politie al judetului Neamt - Serviciul de Investigatii Criminale, Compartimentul Protejare Patrimoniu Cultural National, la Manastirea Neamt. De fata, n timpul controlului, a fost si staretul lacasului de cult, Dumitru Sauciuc, cu numele monahal de parintele Benedict.
Conform Planului Urbanistic General al comunei Vnatori Neamt, zona de protectie stabilita a monumentului istoric cuprinde practic tot satul Manastirea Neamt, n care exista interdictie de construire fara elaborarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ). Conform legislatiei, este obligatorie eliberarea PUZ pentru zonele de protectie a monumentelor istorice, n vederea stabilirii reglementarilor asupra zonei de protejare a acestora, iar finantarea acestor documentatii se realizeaza din bugetul de stat, ori din cel al comunei Vnatori Neamt. Desi pentru zona de protectie a manastirii nu este elaborat PUZ, Primaria comunei Vnatori Neamt a emis n mod nelegal autorizatia de construire nr. 14 din 24 aprilie 2007, pentru „Demolare cancelarie Manastirea Neamt si construire complex farmaceutic“. „n urma controlului efectuat, referitor la disciplina n urbanism, n zona de protectie a monumentului istoric Manastirea Neamt, s-a constatat executarea fara autorizatie de construire a mai multor obiective pe proprietatea lacasului de cult - iaz si terasamente adiacente drum comunal Vnatori - Manastirea Neamt, pe strada Librariei s-au realizat Casa Pelerinului si patru case monahale, n alta zona o casa sector zootehnic, un depozit pentru materiale si cereale adiacent cimitirului si s-a nceput placarea pridvorului bisericii din cimitir. Pentru obiectul «Demolare cancelarie manastire si contruire complex farmaceutic», amplasat n zona de protectie a monumentului istoric, Primaria comunei Vnatori Neamt a emis autorizatie, desi pentru zona respectiva nu este elaborat si avizat n conditiile legii, planul urbanistic zonal obligatoriu“, a declarat Andrei Ignat, inspector sef n cadrul Inspectoratului de Stat n Constructii Neamt.

Punct n executarea lucrarilor

Dupa control, echipele de verificatori au dispus ca toate lucrarile de constructii executate fara autorizatie de construire din zona de protectie a monumentului istoric sa fie oprite. Responsabili cu ndeplinirea acestei masuri snt staretul Benedict si primarul comunei Vnatori Neamt. n conformitate cu prevederile Legii 50/1991 republicata, constituie infractiune executarea fara autorizatie construirea, reconstruirea, extinderea, repararea, consolidarea, protejarea, restaurarea, conservarea, precum si orice alte lucrari, indiferent de valoarea lor, care urmeaza sa fie efectuate la constructii reprezentnd monumente istorice, inclusiv la cele din zonele lor de protectie, stabilite potrivit legii. „n consecinta, Inspectoratul de Stat n Constructii Neamt va sesiza organele legii de urmarire penala mpotriva reprezentantului Manastirii Neamt, Dumitru Sauciuc. ntruct autorizatia de construire nr. 14 din 27 aprilie 2007 este emisa de Primaria Vnatori Neamt fara a fi elaborat PUZ cu reglementarile aferente, pentru zona de protectie a monumentului istoric, vom promova anularea n instanta a acestei autorizatii. Responsabilul cu urbanismul din Primaria Vnatori Neamt, inginer Vasile Loghin, se sanctioneaza cu amenda contraventionala de 1.500 de lei n conformitate cu prevederile Legii 50/1991 republicata, pentru neorganizarea si neexercitarea controlului privind disciplina n autorizarea si executarea lucrarilor de constructii“, a mai declarat inspectorul sef Andrei Ignat.
Raportul care contine aceste constatari a fost semnat de reprezentantii Inspectoratului de Stat n Constructii, ai Politiei, Directiei pentru Cultura si Culte, Primariei Vnatori Neamt. Staretul Benedict a refuzat sa semneze. El declarat, pentru editia de miercuri, 13 iunie, a cotidianului Monitorul de Neamt, ca oficialitatile ncearca prin astfel de atitudine sa-l intimideze, fiindca are curajul sa se lupte cu Directia Silvica pentru a recupera pamnturile bisericii. „Noi realizam o constructie la Cancelaria manastirii. Vrem sa nfiintam un punct farmaceutic si un punct stomatologic. Avem autorizatiile necesare, doar ca aceste constructii nu au fost prinse n PUZ. Noi am demarat lucrarile si piedicile care ne snt puse acum, dupa parerea mea, reprezinta un mod de intimidare la care recurg autoritatile. De ceva vreme, eu ma razboiesc cu reprezentantii Directiei Silvice, care nu vor sa ne dea padurea napoi. ncep sa faca presiuni asupra noastra, desi detinem autorizatiile de construire. Muncim si nu cerem nici un ban de la nimeni. Vrem sa facem un lucru frumos. Ei ne opresc asa cum se ntmpla n anii comunismului, cnd ne era interzis sa construim. Nu facem aceste lucruri pentru noi. Eu nu snt staret pe viata. Le facem pentru poporul romn. Dar asta e situatia. 60 de ani n timpul comunismului nu am avut voie sa construim. Acum situatia e neschimbata. Au ramas aceiasi oameni comunisti si nu pot gndi altfel. Niste comunisti!“, declara, acum doua zile, staretul Benedict Sauciuc.

Articol afisat de 2222 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TRN)
Adaug comentariul tu la acest articol Comentarii la acest articol:
Adugat de Gabriel la data 14.06.2007 04:04
calugarii sa se supuna legilor ca toti ceilati romani, ei nu sunt mai presus cu nimic
Din pacate Biserica se erijeaza in a respecta legile care sunt obligatorii pt toti cetatenii. Sutanele negre se cred super oameni si deaceea se dedau la astfeld e actiuni. Sa le fie rusine si sa plateasca pentru incalcarea legilor. Si presa ar trebui sa mai sezvaluiasca si alte infractiuni grave care se produc in manastiri. De exemplu: ati vazut cata marfa de sute de milionae se comercializeaza in pangarele manastirilor? chiar si la neamt daca va uitati sunt vreo 4 magazine. Unde este TVA-ul la aceste marfuri, cine il incaseaza? de ce nu se aplica aceeasi regula a impozitului pe circulatia marfurilor si in manastiri? statul este viciat anual cred cu zeci de miliarde de lei. Nu e corect, sa fie supusi si calugarii la aceleasi legi.
Adugat de silviu la data 14.06.2007 16:59
N-ai sa vezi
Ti-ai gasit drac de popa sa dea chitanta. Astia nu stiu cum sa-si mai umfle burdihanu.
Fiscul nu cred ca o sa calce prea curand pragul manastirilor. Probabil statul nu stie ca ei invata pe altii sa-si adune averi in ceruri.
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politic Stiri Politic
Stiri Sntate Stiri Sntate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Powered by SiteManager CMS
©2003-2006 Drepturile de autor asupra întregului continut al acestui site apartin în totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalã sau partialã a materialelor este permisã numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective