Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2007
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 25 Iulie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
INTEROGATORII PENIBILE

INTEROGATORII PENIBILE

• persoanele carora li se recolteaza sînge în vederea transfuzarii trebuie obligatoriu sa completeze un „chestionar al donatorului“ • acesta include mai multe întrebari indiscrete legate de viata intima a donatorului si a partenerului sau • „ÃŽn ultimele 12 luni ati avut contact sexual cu un partener cu hepatita sau HIV pozitiv, cu un partener care se drogheaza, cu un partener care este platit pentru sex sau cu parteneri multipli? V-ati injectat vreodata droguri? Ati acceptat vreodata droguri pentru a întretine relatii sexuale? Ati schimbat partenerul/ partenera în ultimele sase luni?“, sînt cîteva din neaosele întrebari • personalul CTS Neamt sustine ca nici un donator nu a protestat •

Altruismul unora dintre nemtenii care vor sa doneze sînge risca sa fie descurajat de un un set de întrebari cuprinse într-un chestionar la care trebuie sa raspunda cînd se prezinta la Centrul de Transfuzie Sanguina (CTS) Neamt, parte dintre acestea fiind de-a dreptul penibile. Dupa ce i se dau asigurari referitoare la confidentialitatea convorbirilor din cadrul consultatiilor medicale si i se precizeaza ca precautiile sînt luate pentru securitatea sa medicala si a aceluia care primeste sîngele, dupa ce este interogat daca are o stare buna de sanatate si daca ia vreun tratament medicamentos, potentialul donator este supus unui tir de întrebari care vizeaza viata sexuala. „ÃŽn ultimele 12 luni ati vut contact sexual cu un partener cu hepatita sau HIV pozitiv, cu un partener care se drogheaza prin injectii, cu un partener care este platit pentru sex sau cu parteneri multipli? V-ati injectat vreodata droguri? Ati acceptat vreodata droguri pentru a întretine relatii sexuale? Ati schimbat partenerul/partenera în ultimele sase luni?“ ÃŽn timp ce barbatilor li se cere un test de sinceritate, referitor la întretinerea relatiilor sexuale cu un alt barbat, femeile sînt supuse unui dur test de imaginatie, fiind întrebate acelasi lucru despre partenerul lor de viata. Este clar ca aceste întrebari plasate chiar la începutul chestionarului au scopul de a elimina din start persoanele care prezinta riscul de a fi infectate cu virusul HIV, ce poate trece neobservat de testele sanguine speciale care se fac în scopul determinarii sale, în cazul în care contaminarea este recenta. ÃŽn astfel de situatii se spune ca persoana se afla în perioada de „fereastra imunologica“, în sensul ca nu i s-au instalat înca deficiente la nivelul sistemului imunitar. ÃŽn ciuda faptului ca scopul acestui interogatoriu este unul foarte precis, de viata si de moarte, în adevaratul sens al cuvîntului, penibilitatea lui reprezinta un atac la pudoare. Numai ca în fata acestor întrebari, unele persoane, oripilate de astfel de insinuari, ar putea fi tentate sa renunte la ideea de a dona sînge, iar cele mai multe dintre acelea care se stiu cu „musca pe caciula“ nu ar recunoaste. Totusi, persoanele care sînt decise sa faca acest gest umanitar, neavînd încotro, completeaza „chestionarul pentru donatorul de sînge“, fiind obligate la maxima sinceritate, întrucît îsi asuma raspunderea a ceea ce afirma, punîndu-si si semnatura pe respectivul document.

„Transfuzia de sînge nu implica nici un risc, atît timp cît donatorul este sanatos“

Dupa interogatoriul indiscret legat de viata sexuala, potentialii donatori trebuie sa raspunda la niste întrebari care, de asemenea, îi socheaza, ducîndu-i cu gîndul la riscul infectarii cu HIV în diverse institutii sanitare si îi fac sa reflecteze la cît de bine este verificat la ora actuala în România sîngele destinat transfuzarii. „De la ultima donare sau în ultimele 12 luni, ati suferit o interventie chirurgicala sau investigatii medicale, tatuaje, acupunctura, gauri pentru cercei, ati fost tranfuzat/tranfuzata, ati fost însarcinata?“
Urmeaza apoi întrebari legate de starea generala a sanatatii. Prima dintre acestea se refera la îmbolnavirea cu hepatita, aceasta fiind una dintre bolile care elimina persoana respectiva dintre posibilii donatori. Chiar daca donatorul nu a avut niciodata hepatita, trebuie sa declare daca a fost expus la aceasta îmbolnavire fie în mediul familial, fie la locul de munca, unde exista risc profesional în acest sens. Conform chestionarului, donatorul trebuie sa dea informatii daca a suferit vreodata de icter, tuberculoza, febra reumatica, malarie, boli de inima, tensiune arteriala mica sau mare, accidente cerebro-vasculare, diabet, ulcer, cancer. Sirul de întrebari legate de diverse afectiuni pe care le-ar fi avut o persoana care vrea sa doneze sînge se încheie cu aceea care face referire la bolile dermato-venerice.
„Actualul chestionar pe care trebuie sa îl completeze orice persoana care doneaza sînge este valabil de vreo cinci ani încoace. ÃŽn tot timpul acesta nu a protestat nimeni în privinta întrebarilor. Cei mai multi dintre donatorii nostri sînt fidelizati de mult timp si cunosc rigorile legate de starea lor de sanatate, care trebuie sa fie perfecta, pentru ca într-adevar sîngele donat sa fie în folosul aceluia care are nevoie. Oricum, discutiile purtate la consultatie cu donatorii sînt confidentiale. ÃŽn cazul în care se întîmpla ca analizele facute de noi sa indice vreo problema de sanatate grava a unui donator, de asemenea, pastram confidentialitatea, iar persoana este îndrumata catre medicul de familie. Astfel de situatii sînt din ce în ce mai rare în ultimii ani, numarul persoanelor depistate cu hepatita B sau C, cu sifilis, ori HIV pozitive fiind în continua scadere. Cît priveste siguranta testelor facute la sîngele provenit de la donatori si destinat transfuzarii, nu trebuie sa existe nici un dubiu. Verificarile sînt foarte certe, ele se repeta atunci cînd apare vreo suspiciune, iar trusele si reactivii cu care se lucreaza sînt de cea mai buna calitate. Transfuzia de sînge nu implica nici un risc, atît timp cît donatorul este sanatos“, a declarat Maria Abageru, asistenta sefa a Centrului de Transfuzie Sanguina Neamt.

Pensionarii pe caz de boala, persoanele cu tatuaje si gauri în urechi, exclusi de la donare

Potrivit unui proiect de ordin al ministrului sanatatii pentru aprobarea normelor privind informatiile care trebuie comunicate de catre donatori la fiecare recoltare de sînge, nu vor fi admise la donare persoanele, indiferent de sex, care au parteneri sexuali multipli, chiar daca practica sexul protejat folosind prezervativ, barbatii care au întretinut chiar o singura data relatii sexulale cu un alt barbat, chiar daca au folosit prezervativ, precum si persoanele care au schimbat partenerul/partenerii sexuali în ultimele sase luni. Donarea de sînge este interzisa si în cazul celor care au practicat sau practica prostitutia, precum si în cazul persoanelor care, indiferent de sex, au întretinut sau întretin în prezent relatii sexuale contra bani, obiecte sau favoruri.
Respinsi de la donarea de sînge vor fi si cei care au fost supusi procedurilor de acupunctura sau si-au facut tatuaje, gauri în urechi, manichiura-pedichiura sau body-piercing în alte locuri decît în unitati autorizate sanitar.
Cum manichiura si pedichiura se fac adeseori acasa, iar tatuajele si gaurile în urechi au fost practicate multa vreme de diverse persoane particulare si nu numai în cabinete autorizate, este posibil ca foarte putini nemteni sa nu mai fie apti sa li se recolteze sînge destinat transfuzarii. Vor fi exceptate de la donarea de sînge persoanele pensionate medical, indiferent de diagnosticul care a condus la aceasta decizie.

Articol afisat de 2116 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Lacramioara ILISESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de timirom la data 25.07.2007 06:03
E de bun simt!
Mi se pare normal sa se puna astfel de intrebari! Trebuie sa-ti fie clar ceea ce faci, poti periclita viata altei persoane cu singele tau, posibil infectat. Procedura cred ca e trans-europeana, exact la fel se procedeaza si in Germania. Exista insa o mica/mare diferenta: dupa ce ai completat formularul si ai raspuns intrebarilor medicului, treci printr-o cabina precum cele de vot, in care iti dai acceptul ca singele tau sa fie donat sau nu! Deci tot ce ai completat si ce ai povestit medicului, poti infirma mai apoi. Fara ca cei din jur sa stie ca ai avut sex cu homosexuali, femei usoare, bla-bla-bla. In caz ca nu donezi singele, acesta va fi doar verificat in laborator, cu teste hiv, hepatita, etc., dar apoi va fi aruncat. Ar mai fi ceva: in Germania legea interzice acordarea de foloase materiale pentru singele donat. Donatorii doar sint invitati la o masa frugala (tartine, cafea, bauturi racoritoare).
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective