Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri August 2007
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 culise.ro
 grazie.ro
 odeon.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 3 August 2007
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Copiii nostri, cobaii experimentelor din educatie

Experimentele în sistemul educational vor mai continua cîtiva ani. După ce s-au dat teste nationale cîteva veri la rînd, acum s-a decis ca acestea să fie scoase, cei din Ministerul Educatiei, Cercetării si Tineretului (MECT) considerîndu-le prea stresante. „Testele nationale sînt un examen anacronic, ce nu certifică anumite competente, ci ierarhizează elevii în vederea admiterii la liceu. Prin acest examen, elevii care nu participă la testele nationale sau nu le promovează sînt repartizati în mod obligatoriu la scolile de arte si meserii din România, învătămîntul obligatoriu fiind de 10 clase. La vîrsta de sustinere a testelor nationale, elevii nu sînt pregătiti pentru un asemenea examen“, a declarat ministrul Cristian Adomnitei.
Potrivit tot lui, educatia timpurie a copiilor trebuie să dureze de la 3 la 6 ani în cadrul grădinitelor, iar MECT îsi asumă rolul de a crea premisele unei educatii timpurii de calitate. Cristian Adomnitei si liderii de sindicat au stabilit introducerea în structura învătămîntului preuniversitar a unei clase pregătitoare - clasa 0.
Astfel, învătămîntul obligatoriu de 10 clase va începe de la vîrsta de 6 ani cu clasa pregătitoare 0 si va fi structurat pe două cicluri: primul de la clasa 0 la clasa a IV-a, iar cel de-al doilea de la clasa a V-a la clasa a IX-a. De asemenea, s-a ajuns la consens în ceea ce priveste generalizarea tezelor cu subiect unic la clasele a VII-a, a VIII-a si a IX-a. Semestrial, elevii vor sustine teză la limba si literatura româna, matematică si, alternativ, la una dintre disciplinele istorie, geografie si limba străină. Media finală a celor 18 teze sustinute în cei trei ani va sta la baza eliberării unui certificat de absolvire a învătămîntului obligatoriu de 10 clase.
Admiterea la liceu, cu si fără testare
Un alt subiect important luat în discutie a fost procedura de admitere la liceu. Astfel, admiterea se va realiza în două etape, un aspect important fiind posibilitatea liceelor de a organiza examen de admitere. În prima etapă, admiterea se va realiza pe baza mediei obtinute între nota de la examen si media notelor de la tezele cu subiect unic din clasele a VII-a, a VIII-a si a IX-a. Cea de a doua etapă constă în repartizarea computerizată a elevilor care nu au obtinut un loc la liceu în prima etapă. Repartizarea computerizată se va realiza pe baza mediei de la tezele cu subiect unic si în functie de optiunile elevilor si va urmări completarea locurilor de la liceu rămase libere după prima etapă de admitere.
„Aceste noutăti sînt si nu prea noutăti. S-a mai mers la scoală de la sase ani. Si s-a mers si la grădinite de la trei ani. Problema este să se facă investitii în grădinite, pentru că dacă vor fi obligatorii, neapărat trebuie asigurate locuri pentru copii. Nu stiu dacă e un lucru bun sau rău. E bine că s-au scos testele nationale, pentru că reprezentau un stres în plus pentru elevi. Din păcate, dacă se pornea din ‘90 cu toate aceste idei, astăzi eram departe. Dar s-au tot tergiversat lucrurile si educatia a rămas în urmă“, a declarat profesorul Eugen Dinu Vasiliu, inspector scolar general adjunct al ISJ Neamt.

Schimbarea unei grupe de grădinită va afecta drastic educatoarele

Noua delimitare a ciclurilor de învătămînt le va afecta, inevitabil, si pe cadrele didactice. Te-oretic, cel mai mult vor avea de suferit cele care vor pierde un sfert din activitate, în sensul că nu se vor mai ocupa ele de grupa pregătitoare. Pe de altă parte, obligativitatea grădinitei ar putea însemna mai multe locuri de muncă si mai multi prescolari în unitătile de învătămînt. „Nu este o problemă ca un copil de trei ani să meargă la grădinită. În cariera mea am lucrat si cu copii de doi ani si jumătate, care aveau un vocabular foarte bine pus al punct. Cu certitudine programa scolară va fi astfel concepută încît să se poată adapta toti copiii. Noutatea o reprezintă obligativitatea grădinitei, nu faptul că grupa mică va începe de la trei ani. Dacă este să privesc subiectiv, pot spune că prin plecarea prescolarilor la 6 ani la scoală se vor restrînge foarte multe posturi, în special în mediul rural. La tară, în foarte multe grădinite se lucrează cu copii putini si dacă acestia vor pleca la 6 ani va scădea si mai mult numărul de prescolari. Asa vor dispărea catedrele educatoarelor si nu trebuie uitat nici faptul că populatia scolară este în continuare în scădere“, a declarat Mariana Chisor, educatoare la Grădinita Pîngărăcior.
Deocamdată, noutătile anuntate de reprezentantii MECT sînt doar la faza de discutii, ministrul Adomnitei nesemnînd nici un ordin pentru intrarea lor în vigoare. Se pare că de ele vor beneficia elevii care la toamnă vor fi în clasa a VI-a, iar cei care vor fi în a VIII-a vor scăpa de stresul testelor nationale.

Articol afisat de 1389 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TĂRNĂ)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective