Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2007
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 8 August 2007
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Veterinarii cu ochii pe pesta porcului

• exploatatiile de porci din judet si gospodariile particulare unde se cresc porci vor beneficia de supraveghere speciala din partea veterinarilor • analizele efectuate recent au aratat ca, deocamdata, Ă®n judet nu sĂ®nt astfel de cazuri de boala Ă®n rĂ®ndul porcilor •


Aparitia unui focar de pesta porcina în judetul Timis pune pe jar si autoritatile nemtene în domeniu. Reprezentantii Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Neamt au datoria de a supraveghea fermele de porci din judet, precum si gospodarile unde se cresc astfel de animale, pentru ca nu cumva sa apara cazuri de pesta.
„Dupa cum stiti, Ă®n Neamt, ca si Ă®n celelalte judete din tara, s-a derulat o campanie de imunizare a porcilor Ă®mpotriva pestei, Ă®n cadrul programului national pentru situatii de urgenta care a Ă®nceput Ă®n decembrie 2006 si va dura pĂ®na la finele acestui an. Analize efectuate recent au aratat ca nu sĂ®nt astfel de probleme, dar daca Ă®n tara au aparut asemenea necazuri, vom lua masuri pentru ca efectivele de porci din judetul nostru sa nu fie atinse de pesta“, a declarat doctorul Sorin Ulea, director al DSVSA Neamt.
În perioada 1 septembrie -1 noiembrie 2007 se va derula în Neamt cea de a treia etapa a vaccinarii porcilor împoptriva pestei, avînd drept tinta animalele din exploatatiile profesionale din judet, care vor fi imunizate cu vaccin marker, fiind marcate prin tatuare pe crupa dreapta cu litera M.
Prima faza a acestei campanii s-a derulat în perioada 20 decembrie - 1 februarie, fiind imunizati împotriva pestei porcii din gospodariile populatiei, iar a doua etapa s-a desfasurat în perioada 1 martie - 1 mai 2007, avînd drept tinta gospodarii particulare si exploatatii de porci. Vaccinarea împotriva pestei porcine a fost oprita, în gospodarii, la 1 ianuarie 2003, iar în complexele de crestere a animalelor, la începutul anului 2006, ceea ce a avut drept consecinta aparitia unei mari presiuni virale în rîndul acestor animale, mai ales din cauza circulatiei lor haotice.
Pîna la sfîrsitul acestei campanii de imunizare împotriva pestei porcine, România nu va putea exporta carne de porc, produse si subproduse din carne de porc.

Articol afisat de 1354 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L.ILISESCU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu existďż˝ nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective