Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2007
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Social 8 August 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Victimele violentei în familie, neglijate de autoritati

• un raport al GRADO releva neimplicarea autoritatilor publice în acest domeniu • în ultimii doi ani încheiati, nu s-a alocat nici un leu în aceasta directie • nici Politia nu are buget pentru acest domeniu •

Grupul Român pentru Apararea Drepturilor Omului (GRADO) a întocmit un raport de monitorizare a violentei în familie. Analiza a fost efectuata în 20 de judete, inclusiv în Neamt, în perioada ianuarie-mai 2007, iar perioada supusa analizei a fost 2005-2006. Concluziile finale ale studiului releva faptul ca, desi în perioda mentionata au fost înregistrate, la nivel national, peste 9.500 de victime ale acestui fenomen, autoritatile au interes scazut în domeniu, mai ales financiar. ÃŽn Neamt nu a existat nici un serviciu social destinat victimelor violentei în familie. Doar 8 consilii judetene si 6 consilii locale au bugete destinate acestor victime sau prevenirii si combaterii fenomenului, iar noi nu sîntem între acestea. Nici una din primariile resedinta de judet, deci nici a noastra, nu a alocat fonduri pentru eliberarea certificatelor medico-legale si nu a a suportat costurile legate de întocmirea actelor juridice. „Prin activitatile desfasurate în cadrul acestui proiect, ne-am propus sa realizam o imagine cît mai reala asupra finantarilor acordate de institutiile publice de la bugetul local si/ sau central pentru sprijinirea activitatilor de prevenire si combatere a violentei în familie sau a serviciilor sociale destinate victimelor violentei în familie. Dorim sa constientizam autoritatile direct interesate si publicul larg, asupra prevederilor legii si nevoii alocarii de resurse financiare pentru sustinerea acestor servicii“, a declarat Rodica Nita, presedintele GRADO. Conform raportului, în perioada analizata, Consiliul Judetean Neamt nu a avut nici un proiect de hotarîre privind violenta în familie. ÃŽn urma cu doi ani, bugetul institutiei a fost de 84.050 de lei noi, iar în anul urmator de 103.777,24 de lei, dar nici un banut nu a fost alocat violentei în familiei, dar CJ poate aloca direct fonduri pentru serviciile sociale. Nici personal si nici cladiri nu au fost directionate catre acest scop. Totusi, pentru implementarea Legii 217/2003, privind combaterea violentei în familie, în Neamt exista un parteneriat public-privat între DGASPC si Fundatia Columna. Tot în cadrul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protecia Copilului Neamt functioneaza un centru de urgenta pentru copii si familii victime ale violentei domestice. Directia de Asistenta Sociala Piatra Neamt asigura protectia victimelor violentei în familie si copiilor aflati în îngrijirea lor în situatii de urgenta, îngrijire medicala, asistenta pshiologica si consiliere juridica.

Primaria Piatra Neamt nu face exceptie de la regula

Din bugetul Consiliului Local Piatra Neamt - în 2005, de 130.049 de lei, iar în anul urmator, de 160.646 de lei lei - nu s-au alocat fonduri pentru domeniul analizat. Nu exista personal sau cladiri destinate acestui scop. Între Primaria Piatra Neamt si Fundatia Columna este un protocol de colaborare pe linia serviciilor adresate victimelor violentei în familie. Cu toate acestea, în perioada analizata nu au fost nici proiecte propuse si, desigur, nici aprobate, de CL pentru prevenirea violentei în familie. Numarul de acte juridice si de certificate medico-legale platite din bugetul CL pe baza aprobarii primarului este zero. În schimb, în cadrul Directie de Munca exista un birou de consiliere a victimelor violentei în familie si a agresorilor, iar trei functionari publici sînt specializati în vederea lucrului cu aceste categorii de persoane.
Anul trecut, la IPJ Neamt au fost înregistrate 364 de cazuri de violenta în familie, iar în 2005 - 489. Dar institutia nu detine buget alocat pentru acest domeniu, chiar daca are un specialist pentru asistenta psihologica a victimelor infractiunilor, iar în cadrul structurilor de Investigatii Criminale si Analiza si Prevenirea Criminalitatii sînt politisti specializati în investigarea unor astfel de cazuri. Conform aceluiasi raport, în Neamt sînt doi prestatori de servicii în domeniu analizat, Asociatia Femina 2000, în Roman, si Fundatia Columna, la Piatra Neamt. Acestea se ocupa de consilierea victimelor si au atît personal angajat, cît si voluntari.

Articol afisat de 2637 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective