Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2007
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 22 August 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Legumicultorul de la bloc si... Cartea Recordurilor

Legumicultorul de la bloc si... Cartea Recordurilor

• un romascan crede ca va intra în „Guiness Book“ cu un... castravete • leguma creste în fata unui bloc de pe Sucedava, într-o gradinuta improvizata •

Un romascan în vîrsta de 60 de ani, domiciliat în zona „Tic-Tac“, are o ambitie mai putin obisnuita, anume aceea de a-si vedea... castravetele în Guiness Book. Cu toate ca sta la bloc, pasiunea pentru legumicultura l-a adus pe Petrica Obreja „aproape“ de îndeplinirea visului. Asta în conditiile în care, în micuta gradina din fata imobilului cu nr. 17, de pe strada Sucedava, deja se ridica, „la concurenta“ cu pomii fructiferi, un rug de „Cucumis Sativus“. Desi abia a ajuns la cîtiva metri, aproape cît blocul cu doua niveluri, romascanul este convins ca, în doua-trei luni, cît crede el ca vor dura formalitatile pentru ca oficialii Cartii Recordurilor sa-l viziteze, rugul nu va avea concurenta „pe plan mondial“. Mai mult decît atît, „gospodarul“ de la bloc i-a improvizat castravetelui, în care si-a pus sperantele ca îl va face celebru, si un suport pe care sa creasca, din sfoara atîrnata peste un cablu al retelei de televiziune. Romascanul nu a întîmpinat opozitie din partea firmei respective, deoarece firul coaxial este prins de un bolt „împuscat“ taman în peretele locuintei sale, asa ca „s-a ajuns la un acord tacit“. „Cred ca, deja, castravetele are peste cinci metri. ÃŽmi doresc sa creasca si mai mult si, prin intermediul televiziunilor centrale, sa-i anunt pe cei de la «Guiness». Pîna vor veni ei, cred ca va depasi 10 metri“, a spus, plin de speranta, Petrica Obreja. Acesta are de mic pasiunea pentru gradinarit, mai ales ca s-a nascut în mediul rural, în comuna Valea Ursului. Chiar daca nu obtine cine stie ce productie de pe urma castravetilor plantati în fata blocului, romascanul este mîndru tare de plantele sale, pe care le îngrijeste cu toata atentia. „«Secretul» este pamîntul, cea mai buna fiind mranita din gunoi de grajd, provenit de la oi sau chiar îngrasamîntul pe baza de gainat de pasare. Avem aceasta mica gradina, în care au mai pus si unii dintre vecinii mei «cîte o leguma» si ma ocup de ea foarte serios“, a mai mentionat Petrica Obreja.

Gradinar înrait

Pe lînga castravetele „cu pricina“, romascanul, de meserie „santierist“, în prezent „meserias liber-profesionist“, a mai înaltat peste restul vegetatiei si un rug de fasole, care oricum are „obiceiul“ de a se catara pe unde apuca. „Sînt curios cît de sus va ajunge“, mai explica gradinarul amator. Petrica Obreja nu s-a gîndit niciodata sa faca „o afacere“ din cultura plantelor si, mai mult decît atît, uneori, dupa cum recunoaste, este nevoit sa mai si cumpere legume, mai ales ca sta foarte aproape de cel mai mare hipermarket din oras, bine aprovizionat la acest capitol.
De altfel, pasiunea pentru plante este manifestata la „toate capitolele“ de catre romascan, care a intrat chiar în conflict cu vecinii de scara, cînd a amplasat prea multe ghivece ornamentale pe casa scarii. „Cine nu iubeste o floare ramîne sarac. ÃŽn plus, am mai plantat si niste visini, pentru ca îmi plac mult si pomii fructiferi“, îsi sintetizeaza Petrica Obreja hobby-ul.
Din punctul de vedere al specialistilor în agricultura, exemplarul crescut în fata blocului de catre romascan pare sa nu aiba nimic... iesit din comun. Vasile Bordeianu, director în cadrul Directei Agricole si de Dezvoltare Rurala Neamt, a afirmat ca asemenea plante pot fi întîlnite destul de frecvent. „Un rug de castravete poate ajunge la patru-cinci metri fara nici un fel de probleme, planta avînd un ritm ridicat de crestere. De altfel, se poate observa acest lucru destul de usor la o cultura obisnuita, pe sol. Probabil ca persoana respectiva are cunostinte mai putine în acest domeniu“, a declarat Vasile Bordeianu.
FOTO: Petrica Obreja si vrejul de castravete

Articol afisat de 2122 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Tudor CIOBOTARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective