Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2007
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 1 Septembrie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
TÃRÃBOI GINECOLOGIC

TÃRÃBOI GINECOLOGIC

• doctor Georgeta Vintea considera ca a fost nedreptatita la concursul organizat pentru sefia Obstetricii • ea sustine ca avea toate atuu-rile sa cîstige acel concurs, întrunind punctaj mai mare pîna la proba practica • medicul apreciaza ca a fost defavorizat la proba operatorie, unde a avut de rezolvat un caz mult mai complex decît contracandidatul sau, Romulus Caranfil •

Spitalul Judetean de Urgenta Neamt se afla în mijlocul unui scandal al carui subiect îl constituie modul în care s-a desfasurat si finalizat concursul pentru sefia sectiei Obstetrica, organizat în urma cu patru luni. Mai exact, concursul organizat în perioada 26-29 aprilie, în urma caruia cei doi candidati au iesi la egalitate, a fost invalidat, urmînd ca unitatea sa procedeze la organizarea altuia. Nemultumita de rezultat, considerînd ca a fost defavorizata si ca nu s-a respectat Contractul Colectiv de Munca, dr. Georgeta Vintea, unul dintre cei doi candidati intrati în cursa pentru respectivul post, a dat în judecata unitatea sanitara, pe 6 iulie, de atunci, avînd loc doua termene. Initial, dr. Vintea a solicitat în Contencios Administrativ anularea actului prin care a fost numita cu delegatie în functia de conducere a sectiei Obstetrica, aratînd ca acel act poate fi anulat, deoarece este netemeinic si nelegal, eludînd prevederile Contractului Colectiv de Munca, din 2005: în caz de egalitate la un concurs, salariatul institutiei primeaza la ocuparea postului. Luînd în considerare acest document, dr. Vintea considera ca dupa concurs nu ar mai fi trebuit sa se ia în considerare un alt criteriu de departajare, în conditiile în care ea are statut de salariat al Spitalului Judetean din 1986, în timp ce doctorul Romulus Caranfil a fost detasat aici din septembrie 2006, de la Ambulatoriul de Specialitate Bicaz
Medicul aflat în litigiu cu Spitalul Judetean Neamt sustine ca invocarea contractului colectiv de munca a venit din partea sa dupa ce, în mod sistematic, conducerea unitatii i-a refuzat toate demersurile prin care solicita o alta modalitate de departajare.
Primul termen al procesului intentat de doctorita Vintea Spitalului Judetean a fost pe 2 august. Juristii celei mai mari unitati sanitare au facut o întîmpinare în care solicita exceptia de necompetenta a instantei material învestite a judeca speta. Pe de alta parte, juristii Spitalului Judetean au sustinut ca invocarea contractului colectiv de munca duce la existenta unui conflict de drepturi, specia conflictelor de munca, pe care nu le poate solutiona decît un tribunal specializat în litigii de munca, Tribunalul Comercial.
Al doilea termen al procesului dintre cele doua parti a fost pe 23 august, prilej cu care instanta a atentionat unitatea sanitara ca, desi se stia ca este în desfasurare un litigiu, în Viata Medicala din 17 august, a fost publicata scoaterea la concurs a postului de sef de sectie la Obstetrica.
„Daca ne judecam în Contencios Administrativ, se discuta strict pe decizia pe care eu o consider ilegala, adica aceea de neaplicare a Contractului Colectiv de Munca. Discutîndu-se pe litigiu de munca, adica pe legislatia muncii, trebuie luate în discutie toate fazele desfasurarii concursului din 26-29 aprilie, organizat pentru ocuparea postului de sef de sectie la Obstetrica. Dupa înscriere si admiterea dosarului, s-a facut un punctaj preliminar bazat pe activitatea profesionala. ÃŽn urma acestuia, eu aveam cu 10,6 puncte mai mult. A avut loc proba de interviu, unde fiecare am sustinut proiectul de management în fata Comitetului Director al unitatii, eu fiind notata cu 17 sutimi mai mult decît contracandidatul meu.
La proba scrisa, proba grila-legislatie, am obtinut cu 13 puncte mai mult decît doctorul Caranfil. Ca un fapt divers, în momentul în care s-au corectat tezele, a fost prezent acolo managerul spitalului, doctorul Stelian Ghita, ceea ce nu este legal, pentru ca nu facea parte din comisie“, a aratat doctor Georgeta Vintea.

„Trebuie sa fii multumita ca nu ai fost picata“

Principalele nemultumiri ale medicului aflat acum în litigiu cu Spitalul Judetean au fost provocate de felul cum s-a desfasurat proba practica, ultima din concurs, precum si de ceea ce s-a întîmplat apoi. Daca înaintea ultimei probe din concurs, doctor Vintea avea un avantaj de 25,6 puncte fata de contracandidatul sau, dupa proba operatorie, cei doi medici au ajuns la egalitate. Punînd cap la cap mai multe amanunte, doctor Vintea a ajuns sa se îndoiasca de corectitudinea membrilor comisiilor de examinare.
„La specialitatile chirurgicale, proba practica este cea operatorie, iar comisia de examinare a fost diferita fata de cea de pîna atunci. Desi a fost vorba de ocuparea unui post de sef sectie la Obstetrica, concursul s-a desfasurat în sectia Ginecologie, iar din comisie au facut parte numai medici ai acestei sectii. Au fost pregatite doua cazuri de catre seful sectiei Ginecologie, doctorul Rugina, care legal nu avea ce cauta în sala, pentru ca nu facea parte din comisie si este si nasul de cununie al contracandidatului meu. S-a tras la sorti ordinea intrarii în concurs. De ce am fost pusa sa trag eu prima, nu stiu, pentru ca în ordine alfabetica era logic sa fiu a doua. Mi s-au prezentat doua bilete, am tras unul si am iesit numarul 2. Doctorul Caranfil a luat una dintre cele doua foi din mîna doctorului Rugina. El a avut un caz operator foarte simplu, eu un caz de o dificultate mai mare, care comporta discutii de diagnostic diferential.
ÃŽn ceea ce priveste efectuarea operatiei, a fost o tehnica de abordare total diferita, mai dificila, cu sîngerare mai abundenta, motiv pentru care interventia mea chirurgicala a durat mai mult. Am fost instrumentati mîna a treia de aceeasi persoana, iar medicul anestezist a fost acelasi. Evolutia cazurilor a fost buna, pacientii s-au externat dupa sapte zile. La notare, surpriza totala. Fara sa se aduca vreun argument, dupa o deliberare de vreo trei ore am primit o nota cu doua zecimale, în asa fel încît tot ce avusesem ca avantaj pîna atunci s-a anulat si eram la egalitate cu doctorul Caranfil. Bineînteles ca nu am fost multumita, am facut contestatie, aratînd disfunctionalitatile care au existat. Raspunsul a fost ca unui sef de sectie trebuie sa i se dea cazuri foarte dificile. ÃŽn nici un caz nu s-a discutat de complexitatea diferita a cazurilor. La contestatie nu am fost prezenta, desi stiu ca asa ar fi trebuit, iar contestatia nu a fost analizata de aceeasi comisie, pentru ca profesorul de la Iasi a refuzat sa mai vina. ÃŽn cadrul unor discutii neoficiale purtate cu managerul spitalului mi s-a spus printre altele «trebuie sa fii multumita ca nu ai fost picata»“, a declarat doctor Georgeta Vintea.

„Cred ca a fost gasita o modalitate de a nu se respecta o prevedere legala“

Chiar dupa contestatiile depuse de cei doi medici intrati în concurs si dupa reanalizarea probei practice, desemnata drept metoda de departajare a candidatilor, acestia au ramas la egalitate. Cum metodologia dupa care s-a tinut concursul nu prevedea cum se solutioneaza o astfel de situatie, conducerea Spitalului Judetean s-a consultat cu conducerea Autoritatii de Sanatate Publica (ASP) Neamt si cu reprezentantii Ministerului Sanatatii. În cele din urma, ASP Neamt a decis invalidarea concursului.
„ÃŽn instanta spitalul a adus acea adresa a ASP prin care se invalideaza concursul, în care se spune ca daca s-ar fi respectat prevederile ordinului ministerului de resort, iar comisia alcatuia un barem amanuntit de corectare nu s-ar fi ajuns în situatia de egalitate dupa sustinerea a patru probe din concurs, notate de la 0 la 100 de puncte. Pe de alta parte, în acea adresa se mai comunica faptul ca în sedinta Comitetului Director din 18 iunie 2007 s-a hotarît invalidarea concursului, ca urmare a formularii contestatiilor de catre candidati. Dar concursul fusese pe 26-29 aprilie, contestatia se rezolvase în 48 de ore. Consider ca undeva este o neregula si cineva trebuie facut responsabil, pentru ca nu si-a îndeplinit atributiile, iar acel cineva nu poate ramîne nesanctionat. Nu se poate anula un concurs din cauza unui viciu de ordin de ministru.
Cred ca a fost gasita o modalitate de a nu se respecta o prevedere legala, de a se tine concursul înca o data si de a fi adusa în aceasta functie o persoana agreata“, a conchis doctor Georgeta Vintea.
Doctorul Stelian Ghita, managerul Spitalului Judetean Neamt, considera ca nemultumirile si opiniile doctoritei Vintea fata de modul de desfasurare a concursului nu sînt justificate.
„Fiecare persoana are dreptul la un punct de vedere. Pot sa înteleg faptul ca o nemultumeste decizia finala în cazul acelui concurs, dar nu pot sa accept sub nici o forma ideea de concurs incorect. Proba practica a avut o importanta covîrsitoare, iar ultimul cuvînt în acest sens l-a avut profesorul universitar Dragos Dragomir. ÃŽn alta ordine de idei, daca ASP nu ar fi invalidat rezultatul concursului, eram decisi sa aplicam prevederile contractului Colectiv de Munca si sa o declaram pe doctorita Vintea cîstigatoare. Daca în mine sau în alte personae nu are încredere, poate va avea încredere în punctul de vedere al justitiei“, a declarat doctorul Stelian Ghita, managerul Spitalului Judetean Neamt.

Articol afisat de 4566 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Lacramioara ILISESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective