Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2007
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 3 Septembrie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Miliarde de hîrtie

• desi pe hîrtie judetului Neamt i-a revenit un munte de bani pentru punerea la punct a institutiilor de învatamînt, practic nu s-a realizat mare lucru, datorita birocratiei si termenelor lungi în care se desfasoara pregatirea lucrarilor • majoritatea consiliilor locale din Neamt au primit în 2006, în total, 24.207.000 de lei, dar s-au cheltuit doar doua treimi din fonduri • în acest an s-au acordat 39.793.000 de lei si s-au decontat lucrari în valoare de 19,8% din total •

Delasare totala, aceasta ar fi concluzia analizei modului în care au fost, sau mai corect spus nu au fost cheltuiti banii alocati pentru unitatile de învatamînt din Neamt. În 2006 au fost alocate 242 de miliarde si au fost cheltuite aproape 160 de miliarde. În 2007, alocate 398 de miliarde. Decontate cheltuieli de 78 de miliarde. Un calcul simplu arata ca au ramas nefolosite, în cei doi ani, nu mai putin de 400 de miliarde de lei vechi. Enorm. Daca pîna acum cei care trebuiau sa se ocupe ca scolile sa arate bine se puteau plînge ca nu primesc fonduri, acum aceasta scuza nu mai tine. Dar nici nu mai conteaza scuzele. Dureros este ca sînt bani. Si nici macar nu sînt folositi. Principalii perdanti? Elevii. Condamnati sa învete în scoli care în unele locuri amintesc de evul mediu. În vreme ce banii zac nefolositi.

Sute si sute de miliarde de lei vechi s-au alocat judetului Neamt anul trecut si în acest an, ultima directionare de fonduri fiind pe 8 august, pentru punerea la punct a unitatilor de învatamînt prescolar si scolar. Doar ca banii apar mai mult pe hîrtie decît se regasesc în realizari practice, întrucît birocratia si termenele largi prevazute de lege pentru întocmirea documentatiilor si organizarea licitatiilor fac sa treaca luni la rînd fara ca în teritoriu sa se întîmple ceva. În 2006, judetul Neamt a primit nu mai putin de 24.207.000 de lei, adica mai bine de 242 miliarde de lei vechi, pentru construirea de noi unitati de învatamînt, pentru reabilitari, consolidari, utilitati sau reparatii capitale. Din acesti bani, pîna la sfîrsitul anului trecut s-au cheltuit 15.971.000 de lei, adica 66% din cît s-a alocat. Au ramas neinvestiti 8.236.000 de lei, adica 82,36 miliarde de lei vechi, bani care s-au reportat pentru 2007. În anul curent, au curs si mai multi bani prin alte hotarîri de guvern, astfel ca pîna la ultima alocare de fonduri, care a avut loc pe 8 august, s-au dat pentru punerea la punct a învatamîntului nemtean, 39.793.000 de lei, adica aproape 398 de miliarde de lei vechi. Dupa ce s-au dat banii, reprezentantii Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului se asteptau ca scolile refacute si frumos vacsuite sa apara asemenea ciupercilor dupa ploaie. Din pacate, cu trei saptamîni înainte de începerea anului scolar, în multe institutii se lucreaza de mare zor si lucrarile nu-s nici pe departe aproape de final sau, si mai grav, nici n-au demarat.

„Nu ma simt vinovata cu absolut nimic de necheltuirea fondurilor“

63 de primarii nemtene au primit în 2007 bani pentru scolile care functioneaza pe propriul teritoriu administrativ. Dintre acestea, 47 nu au cheltuit nici un leu din cît li s-a alocat, desi lucrarile au demarat într-o forma sau alta - s-a întocmit documentatia, s-a organizat licitatia, se asteapta solutionarea contestatiilor etc. Dintre cele care au fost mai harnice, 13 la numar, doar sase au cheltuit tot - Primaria Pipirig, care a primit 300.000 lei, Tibucani - 380.000 de lei, Brusturi - 260.000 de lei, Raucesti - 546.000 de lei, Borlesti - 150.000 de lei si Dochia - 40.000 de lei. Restul, sapte la numar, au cheltuit cît au putut, mai mult sau mai putin. Printre comunele care au primit sume consistente, dar care înca nu au reusit sa le investeasca se numara Primaria Valeni, care are la dispozitie 1.070.000 de lei, Vînatori Neamt - 3.324.000 de lei, si a cheltuit în acest an doar 5,5% din cît i s-a alocat, Sabaoani - 1.135.000 de lei, Tamaseni - 2.458.000 de lei si a consumat 6% din cît a primit în 2007, si Primaria Girov - 1.050.000 de lei, din care în acest an a cheltuit 30%. Conform unei situatii existente la Inspectoratul Scolar Judetean Neamt, pîna pe 27 august, din 39.793.000 de lei cît s-a alocat de la începutul anului, s-au cheltuit 7.873.500 lei, adica 19,8%. Cumulat pîna acum doua zile, în judetul Neamt au ramas de cheltuit pentru scoli si gradinite 64.000.000 de lei - restantele pe anul trecut si pe anul în curs. „Pe 7 mai, am primit 2,5 miliarde de lei vechi, pentru construirea unei gradinite. ÃŽn sedinta de Consiliu Local din luna iunie, am aprobat realizarea investitiei. ÃŽn iulie am anuntat pe SEAP licitatia pentru proiectarea gradinitei, iar pe 13 august am încheiat contractul cu firma care va realiza proiectul. Pe 13 septembrie vom intra în posesia lui si vom demara lucrarile. Ce ni se poate reprosa? Nu am întîrziat cu nimic fata de termenele pe care trebuie sa le respectam. Trebuie, însa, sa precizez cu nu se contruieste o gradinita cu 2,5 miliarde de lei vechi. ÃŽn banii pe care i-am primit trebuie incluse si cheltuielile cu proiectul, avizele, autorizarea si suma nu este suficienta. Vrem sa realizam o constructie cu etaj, cu opt sali în total. Am redus numarul de grupe, de la 12 cîte sînt în prezent, pentru ca am luat în calcul scaderea populatiei scolare. ÃŽn 2006, am reabilitat Scoala nr. 2 si pentru diferenta de bani, de 400.000 de lei, am organizat licitatie pentru tîmplarie de termopan la doua corpuri de cladire. Nu s-a desemnat un cîstigator si, desi trecuse termenul legal, una dintre firme, perdanta, a facut contestatie. Am trimis raspuns pentru acea contestatie, dosare cu o greutate de 15 kilograme. N-am primit raspuns nici pîna acum, ca sa putem relua licitatia. Iata unde sta pierderea de timp! Nu ma simt vinovata cu absolut nimic de necheltuirea fondurilor!“, a declarat Valeria Dascalu, primarul comunei Sabaoani.
Greu cu documentatiile a mers si la Alexandru cel Bun. „Noua procedura de derulare a achizitiilor publice este extrem de greoaie. Am reusit sa încheiem contractul si am dat un avans de 7 miliarde de lei vechi în contul proiectului si a executiei. Am preferat sa lucram cu aceeasi firma tocmai pentru a mai reduce din timp. Vrem sa construim o scoala noua, dar necesarul este de 30 miliarde de lei, nu cît am primit, adica 7 miliarde de lei. Eu sînt convins ca nu sîntem singurii care ne-am încurcat în procedura de achizitii publice“, a spus primarul Filimon Rosu.

Asa „Da“

Primaria Brusturi este la capatul opus Sabaoaniului, dat fiind faptul ca anul trecut n-a primit nici un leu, iar ce a primit în 2007 a investit în totalitate. „Am primit 2,6 miliarde de lei vechi ca sa reabilitam patru scoli. Nu ne ajung banii pentru tot ce avem de facut, dar încercam sa ne limitam la cîte fonduri exista. Interioarele celor patru scoli vor fi gata pîna pe 17 septembrie, iar exterioarele si grupurile sanitare vor fi finalizate pîna la sfîrsitul lunii viitoare. Am demarat lucrarile acum o luna, cînd am terminat cu toate documentatiile“, a declarat viceprimarul Dorel Motoc.

Asa „Nu“

Mai rau ca toate primariile sta cea din Valeni, care nici anul trecut
n-a cheltuit cei 120.000 de lei si nici anul acesta 950.000 de lei. „Vrem sa punem centrala termica la Scoala Moreni si sa schimbam retelele electrice si termice. A durat mult întocmirea documentatiei si cred ca, spre finalul lui septembrie, vom demara lucrarile. Daca vor mai ramîne bani, vom repara si sarpanta. Din 9,5 miliarde ROL cît am primit anul acesta, 8 miliarde sînt pentru construirea unei scoli la Valeni, întrucît actuala este revendicata“, a spus primarul Ion Stoleru.
Asa stînd lucrurile, se pare ca în doua, trei luni, scolile nemtene vor fi bombardate cu lucrari care mai de care mai ample. Asa sa fie oare?

Articol afisat de 1589 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective