Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2007
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Regionale 8 Septembrie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Românul care si-a dat foc vrea înapoi în tara

Românul care si-a dat foc vrea înapoi în tara

• Marian Mirita are 44 de ani si este din Tîrgoviste

ÃŽl cheama Nicolaie Marian Mirita si a ajuns peste noapte imaginea României în Spania. Marti, barbatul în vîrsta de 44 de ani, din Tîrgoviste a decis, într-un gest disperat, sa-si dea foc în fata primariei din Castellon. Imaginile cu românul în flacari au fost difuzate de televiziuni, gestul sau fiind imediat asimilat cu imaginea României. Iar de data aceasta nu a mai fost vorba de „fabulospiritul“ inventat de Ministerul de Externe, ci de modul în care sînt vazuti imigrantii români din Spania. Filmuletul cu Marian a ajuns si pe YouTube, unde deja gestul sau începe sa fie „ironizat“ de comentariile utilizatorilor. Prea putini au retinut disperarea din gestul românului, preferînd sa ia peste picior politica Guvernului spaniol privind imigratia. Despre situatia disperata a acestuia vorbeste însa presa spaniola. Cotidianul ABC aminteste faptul ca Marian, sotia si cei doi copii ai lor traiau pe strada, pentru ca nu reuseau sa strînga bani pentru a se întoarce în tara. El Mundo noteaza faptul ca autoritatile spaniole s-au implicat în acest caz, reusind sa aduca rudele românului mai aproape de spitalul unde acesta este internat.

Dormeau prin parcurile din Castellon

Din cauza saraciei a plecat în Spania, tot din cauza saraciei a încercat sa se întoarca acasa. ÃŽn ultima vreme, Marian dormea pe strazile din Castellon, alaturi de familia sa. Unul din cei doi copii ai sai are doar trei ani. Ultimele luni, si le-au petrecut pe bancile din parcuri. Fusesera atentionati de politie sa termine cu vagabondajul. ÃŽn disperare de cauza, Marian a ales sa-si dea foc în plina strada. Acum, desi are arsuri pe 70% din suprafata corpului, situatia sa e stabila iar medicii spanioli spun ca îsi va reveni. Sotia sa, Isabella, sta mai mult în spital, lînga sotul sau. Spera sa se faca bine cît mai repede si sa obtina banii de întoarcere. Stie exact si de ce suma au nevoie: 400 de euro. „Ne dorim sa se termine odata toata aceasta poveste si sa ne întoarcem în România“, le explica ziaristilor spanioli.

Vor sa obtina un bilet „dus“ catre România

Povestea lui Nicolaie Marian Mirita este asemanatoare cu a multor imigranti români din Spania. Doar gestul sau socant ramîne singular si se vrea a fi, poate, un semnal de alarma fata de mirajul exodului în strainatate. Aflat de trei ani în Spania, Marian si familia sa nu au reusit sa-si gaseasca un loc de munca. „Nu am venit aici pentru a ne prostitua sau pentru a fura. Am vrut doar sa muncim. Nu am reusit, din pacate“, îsi povesteste românul experienta pentru ABC. Acum, el încerca sa strînga banii pentru a se întoarce în tara. A renuntat de mult la mirajul unui trai mai bun. Culmea ironiei, saptamîna trecuta, premierul Calin Popescu Tariceanu facea un apel ferm catre ambasadorii României. ÃŽi ruga pe angajatii Ministerului de Externe sa îi determine pe românii care au ales sa munceasca în strainatate sa se întoarca acasa. Marian nu a mai asteptat sa vada eficienta diplomatilor. A recurs la un gest disperat pentru a obtine banii unui drum doar „dus“ catre România.

Articol afisat de 1544 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
()
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective