Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2007
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 4 Octombrie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Sindicatele au învins sistemul în instantã

Bani retroactiv pentru dascãli

• 794 de învãtãtori si educatoare cu gradul didactic I si vechime de peste 25 de ani vor încasa, retroactiv, contravaloarea a cîte douã ore prestate în plus, sãptãmînal, în ultimii trei ani de activitate • cei mai vechi în sistem vor încasa pînã la 30 milioane de lei • sentinta este irevocabilã •

Sindicalistii nemteni din domeniul educatiei vor face fericiti 794 de învãtãtori si educatoare, membri de sindicat, care au gradul didactic I si o vechime în învãtãmînt de cel mult 30 de ani, întrucît li se va plãti retroactiv contravaloarea a douã ore de muncã, prestate sãptãmînal, în ultimii trei ani. Din primele calcule reiese faptul cã cele mai mari sume care vor ajunge la dascãlii aflati în aceastã situatie vor fi în jurul valorii de 30 de milioane de lei vechi. Acesti bani vor ajunge în buzunarele cadrelor didactice care au 30 de ani vechime la catedrã. Cele cu 29 de ani vechime vor încasa diferentele salariale pe doi ani, iar cele cu 28 de ani, diferentele pe un singur an. „Este o mare izbîndã pentru noi faptul cã am cîstigat procesul cu Inspectoratul Scolar, Consiliul Judetean Neamt si 113 unitãti scolare care au personalitate juridicã. 794 de învãtãtori si educatoare vor încasa banii care li se cuvin, pentru cã au muncit în plus fatã de cît prevede legislatia. Noi am apãrat drepturile sindicalistilor, motiv pentru care doar colegilor care sînt înscrisi în sindicat si îndeplinesc cele douã conditii li se vor aloca diferentele salariale din ianuarie 2003 si pînã pe 1 septembrie 2007. ÃŽncepînd cu aceastã datã, facem apel cãtre unitãtile de învãtãmînt sã intre în normalitate si sã calculeze salariile care li se cuvin tuturor învãtãtorilor si educatoarelor cu vechime de peste 25 de ani si gradul didactic I“, a declarat profesorul Gabriel Ploscã, vicelider al Federatiei Sindicatului Liber din ÃŽnvãtãmînt filiala Neamt.
Hotãrîrea judecãtoreascã, emisã de Tribunalul Judetean Neamt, este irevocabilã si va fi redactatã în cel mult trei sãptãmîni. Dupã ce va fi scrisã negru pe alb, ea va fi transmisã atît institutiilor implicate în proces, cît si unitãtilor de învãtãmînt, pentru a-i informa pe cîstigãtori.

Nu toti veteranii învãtãmîntului vor fi plãtiti pe baza acestei sentinte

Cînd liderii de sindicat au solicitat tabele cu semnãturi de la învãtãtori si educatoare pentru a deschide actiune în instantã, nu toti membrii de sindicat au semnat pentru sustinere. Altii, desi ar fi vrut, s-au temut de riscurile la care s-ar fi supus, întrucît de la Inspectoratul Scolar Judetean au fost trimise diverse „informatii“ cum cã îi asteaptã vremuri grele dacã se vor da cu „dusmanii“. „Cam 200-300 de învãtãtori si educatoare, desi sînt membri de sindicat, nu vor beneficia de aceastã recalculare, întrucît nu au semnat în tabelele noastre. Este posibil sã facem un nou val de procese si sã le cerem si drepturile lor. De data aceasta cred cã nu va mai fi nevoie de 10-11 termene, pentru cã stim care este calea de urmat“, a mai spus Gabriel Ploscã. ÃŽn judetul Neamt, gradul de sindicalizare în învãtãmînt este de circa 95%.
Interesele sindicalistilor în fata instantei de judecatã au fost reprezentate de avocata Mirela Feraru, care reprezintã si interesele Aliantei Sindicale „Gheorghe Asachi“ Iasi si este de loc din comuna Tasca.

Inspectoratul se supune, cu respect

Profesorul Mihai Lãcãtusu, inspector scolar general al Inspectoratului Scolar Neamt, a declarat cã atîta vreme cît existã o sentintã irevocabilã, nu se pune problema nerespectãrii ei. „Aceastã hotãrîre se întrevedea a fi datã, pentru cã la fel s-a întîmplat si în alte judete. O vom pune în practicã asa cum cere sentinta judecãtoreascã“, a declarat profesorul Mihai Lãcãtusu.
Fondurile, care în judetul Neamt ar putea ajunge la circa 1,6 miliarde de lei vechi, vor fi acordate de la bugetul de stat, prin intermediul Consiliului Judetean. Dupã ce se va emite si în scris sentinta, în cele 113 unitãti de învãtãmînt în care presteazã cei 794 de învãtãtori si educatoare se vor face recalculãri ale veniturilor, dupã care se va face lichidarea.

Legislatie ambiguã

Procesul dintre Federatia Sindicatelor Libere din Învãtãmînt Neamt si Inspectoratul Scolar Judetean a durat aproape un an.
La finele lui 2006, sindicatul din aceastã ramurã a dat în judecatã conducerile a peste o sutã de scoli, Inspectoratul Scolar si Consiliul Judetean, pe motiv cã educatoarele si învãtãtorii cu vechime de peste 25 de ani în învãtãmînt si care au gradul didactic I nu beneficiazã de un drept care li se cuvine, fiind plãtiti mai putin în comparatie cu munca prestatã. Din acest motiv, sindicalistii din scoli au adunat datele celor care s-au considerat nedreptãtiti pentru cã nu au încasat un spor financiar. La începutul lui decembrie 2006, în zeci de scoli, dar si la Inspectoratul Scolar, au ajuns citatiile pe baza cãrora pîrîtii sînt chemati la judecatã. În conceptia conducerii Inspectoratului Scolar, de la acea vreme, respectiv a ex-generalului Dorina Luminita Drexler, vinovati de toatã aceastã tevaturã au fost gãsiti directorii scolilor, care nu au fost atenti la ceea ce s-a întîmplat în unitãtile pe care le conduceau si din a cãror neglijentã s-au putut scurge informatii despre dascãlii care nu beneficiazã de toate drepturile legale.
Conform actualului Statut al cadrelor didactice, care va fi cît de curînd înlocuit, învãtãtorii si educatoarele cu gradul didactic I au dreptul, atunci cînd îndeplinesc criteriile de vechime, la norma didacticã de 16 ore pe sãptãmînã, în loc de 18-24, cît presteazã în prezent. Diferenta de 2-8 ore nu este plãtitã, pentru cã acelasi Statut al cadrelor didactice are douã articole care prevãd cã plata învãtãtorilor si educatoarelor se face pe post si nu dupã normarea pe ore.

Articol afisat de 1727 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective