Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2007
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Opinii 4 Octombrie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Consumul excesiv de „ghiveci mãnãstiresc“ dãuneazã grav sãnãtãtii

ÃŽn cei 25 de ani de presã nemteanã, m-am tot întrebat de ce oamenii care trãiesc în vecinãtatea mãnãstirilor, în loc sã fie cei mai cucernici, sînt de fapt cei care contestã vehement „sfintenia“ purtãtorilor de sutane. Singura explicatie ar fi discrepanta dintre bogãtia acestor asezãminte si sãrãcia lucie a enoriasilor. Sînt crestin, sînt ortodox, dar ce mi-a fost dat si mie sã vãd din 1989 încoace a fost suficient pentru a mã lãmuri cã lucrurile nu-s în ordine. Meseria de ziarist mã obligã sã trag un semnal de alarmã, iubim Biserica si avem nevoie de ea, dar excesele unora care sfideazã legea nu trebuie tolerate.
…Cu mai bine de 10 ani în urmã am asistat pe Valea Tinoasei, la Agapia, la un eveniment incredibil. Mãnãstirea se ciorovãia cu agãpenii pentru o bucatã de pãmînt, un loc pe care sãtenii îl coseau pentru a-si tine animalele. ÃŽntr-o zi nu l-au mai cosit, au venit un camion de jandarmi si unul de politisti, acestia au înconjurat zona, iar maicile s-au apucat de cosit si de încãrcat furajul verde în remorci, nu cumva sã disparã noaptea. O masã de tãrani furiosi priveau neputinciosi, huiduiau si blestemau, revãrsînd asupra fortelor de ordine si a maicilor cuvinte care ar fi fãcut sã roseascã si o satrã de tigani. La putin timp mãnãstirea a luat foc, la putin timp maica staretã a trecut si ea la Domnul.
… Mãnãstirea Neamt a revendicat Fabrica de cherestea si muncitorii de acolo, înspãimîntati de spectrul somajului, au cam amenintat cã dau foc fabricii. A sosit prefectul Casapu, seful Politiei si tot staff-ul judetului. Mai-marii au explicat oamenilor cã nu se schimbã nimic, numai stãpînul, sã nu dea lumea foc la nimic, pentru cã se va cîstiga o bucatã de pîine acolo în continuare. Tin minte cã s-a ridicat atunci în picioare un localnic bãtrîn, care le-a spus cu obidã tuturor cã sînt mintiti, cã vor ajunge slugi la mãnãstire împreunã cu familiile lor si vor lucra pentru un blid de mîncare, asa cum pãtise el în tinerete. Au trecut ani buni si cuvintele mosului s-au adeverit, miile de oameni care trãiau de pe urma fabricii s-au risipit, colonia de acolo a sãrãcit si toti trãiesc ca vai de ei. Dispensarul, scoala, cantina, autobuzele … totul a devenit amintire.
…Timp de cîtiva ani am fost apoi martor la lupta dramaticã a muzeografului Ion Babãtã, custodele muzeului „Mihail Sadoveanu“, de a convinge culturnicii ministeriali sã nu cedeze clãdirea mãnãstirii, sã rãmînã muzeul cum a fost. Profesorul Babãtã apãrase muzeul cu arma în mînã, în decembrie 1989 cînd hoarde de rãufãcãtori vroiau sã-l prade si-l asediau noapte de noapte. Acest om extraordinar refãcuse si iazul maestrului, pe cheltuiala si munca lui, la „Serpãrie“ crapi uriasi populau balta de o frumusete rarã. A fost suficient o internare a muzeografului la spitalul din Piatra Neamt si oamenii mãnãstirii au secat iazul cãrînd ceva peste la chilii, dar mai ales scãpînd pe apa Sîmbetei o multime de caras si crap. Zile întregi ratele si gîstele au ciugulit puietul cyprinid de prin ochiurile de apã rãmase, întregind marea batjocurã.
…Am asistat la scene incredibile, dramatice, legate de zilele cînd cãlugãrii de la Neamt cu bîtele în mînã atacau muncitorii de la fostul IAS Dumbrava, pentru a-i goni de pe pãmînturile pentru care se judecau aprig, dar pentru care nu mai aveau rãbdare sã astepte sentinta definitivã. O searã jenantã a fost aceea, în care pe postul national de televiziune am vãzut o stire de toatã rusinea, cãlugãri de la Neamt care se agãtau de masinile care încercau sã treacã spre exploatãrile forestiere. Se cãtãrau pur si simplu pe botul camioanelor, de parcã vroiau sã steargã parbrizele cu preacuvioasele bãrbi zburlite de atîtea rãcnete si afurisenii. Politie, îmbrîncealã, sudalme, exact ca la bufnelile vãzute pe la palestinieni…

Scandal la Ocolul Silvic Tîrgu Neamt

Zilele trecute, taman a doua zi dupã întronizare am mai avut parte de un pop-show, un grup de cãlugãri în frunte cu staretul de la Neamt si juristul Mitropoiei si-au dat în petec la Ocolul Silvic din Tîrgu Neamt. Desi sediul ocolului a fost trecut pe lista repunerii în posesie printr-un fals grosolan, dovedit în justitie, cãlugãrii nemteni s-au apucat sã sigileze usi si porti ale institutiei silvice, desi acolo niste functionari de stat lucrau. Ce fel de executare silitã se dorea, atîta timp cît nici un executor judecãtoresc nu era prezent? A fost nevoie de prezenta politiei pentru a domoli avîntul revolutionar al domnilor care aduceau mai mult a comando ninja, decît a preacucernici pãrinti. Seful ocolului, ing. Traian Humulescu, un om de toatã isprava si respectat de întreaga comunitate pentru cumpãtarea si bunul lui simt, a rãmas uimit, dar si scîrbit de asaltul pus la cale cu atîta nesimtire. Silvicultorii nemteni au declarat presei cã nu se opun punerii în posesie pe cele 4000 de hectare revendicate, dar pe bunã dreptate cer ca aceasta sã se facã legal, conform legilor tãrii si nu cu japca. Nãvãlirea în fortã a cãlugãrilor pentru a-si însusi ce vor, cum vor si mai ales cînd vor din averea tãrii, frizeazã penalul si în nici un caz nu aduce servicii Bisericii. Sînt zeci de mii de oameni care-si revendicã drepturile si asteaptã ca legea sã se pronunte definitiv si irevocabil, pentru a-i pune în posesie legal si corect.
…ÃŽn urmã cu ceva vreme am scris despre un grup de 7 tineri din tãri diferite care au fost trimisi de Vatican, finantati sã studieze împreunã cîte o lunã la fiecare acasã relatiile ecumenice dintre preotul paroh si enoriasi. Ultima lunã au ajuns la noi, dupã ce trecuserã prin Italia, Polonia, Cehia, Grecia, etc. Concluzia a fost de groazã, dar adevãratã, prezentatã si la Mitropolia Iasilor înainte de plecarea delegatiei. Tinerii spuneau cã în toate tãrile bogate pe unde fuseserã preotii de toate religiile nu aveau decît o singurã ocupatie, sã ajute cît pot de mult pe oamenii nãpãstuiti. Paradoxal, într-o tarã sãracã, în România, cu toate necazurile lor, enoriasii fac tot ce pot ca sã-l îmbogãteascã pe preotul paroh.
…Am fost recent la deschiderea anului scolar la Colegiul tehnic „Ion Creangã“ din Tîrgu Neamt, loc drag unde am predat o vreme ca inginer. ÃŽn curtea scolii a apãrut o capelã impozantã, o micã bisericã, desi cea mai frumoasã bisericã din Tîrgu Neamt „Sfintii Voievozi“ e la cîteva sute de metri si are un preot vrednic. Am criticat conducerea scolii nu demult, atunci o clasã era trimisã sã facã orele la Blebea, din lipsã de spatiu. Acum s-a rezolvat problema, dar întrebarea se pune ce rost au banii irositi aiurea? Care este utilitatea acestui asezãmînt aici, sã se roage elevii sã nu-i asculte profii sau sã se roage profii sã le creascã salariul? Se aude cã tot deranjul s-a fãcut de fapt pentru crearea unui nou post de preot, care probabil o sã slujeascã la pereti!
…Punînd la cap toate întîmplãrile pe care le-am trãit si despre care am scris la timpul cuvenit, nu pot decît sã-mi exprim îngrijorarea pentru ceea ce se întîmplã, graba si maniera agresivã cu care unii reprezentanti bisericesti actioneazã întru sporirea visteriei. Amestecul dintre îndemnul preotilor cãtre cumpãtare si lãcomia de care dau multi dovadã este un fel de „ghiveci mãnãstiresc“ unde amesteci de toate si nu întelegi nimic din ce mãnînci. De aceea dau dreptate celui care spunea cã în timp ce Stefan cel Mare ridica o bisericã dupã fiecare izbîndã, pe la 1500 în vestul Europei se ridicau universitãti. Dacã marele domnitor ar fi ridicat cîte o scoalã, poate cã si noi românii am fi fost acum departe…

Articol afisat de 3413 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Mihai ILIESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de Gabriel la data 04.10.2007 12:08
adevar partial
Nu neg ceea ce spuneti dumneavoastra, domnule Mihai Iliescu, dar observ ca sunteti partinitor si nu recunoasteti rolul urias pe care l-au avut manastirile in istoria romanilor. Ca acum ele sunt conduse de persoane certate cu bunul simt este altceva. Dar nu puteti spune ca manastirile lui Stefan au blocat educatia in Moldova. Universitatile moldave au fost chiar manastirile. Asta nu o spun eu , ci istoria. Apoi cat priveste unele probleme legate de retrocedari, asa este mai ales la Neamt au fost actiuni bizare pentru statutul unei manastiri. Ati omis sa amintiti de greva calugarilor de la Neamt care au invadat holuruile prefecturii in urma cu vreo 5 ani cerand haotic, haiducesc pamanturi si paduri. Totusi este o problema cu retrocedarile. Asa cum fiecare persoana isi revendica dreptul la proprietate e si firesc ca si ei sa-si revendice ceea ce au avut, dar cu respectarea legilor si mai ales ca ei sunt calugari care ar trebui sa observe legile, ordinea, disciplina.
Ad�ugat de timirom la data 04.10.2007 16:22
Scirbit de atita popime
Sint plecat de multi ani din tara, am umblat prin mai multe tari. Nicaieri n-am auzit ca popimea sa fie atit de ahtiata sa adune terenuri, case, statiuni si ce-o mai fi acolo. Peste tot in lume am vazut ca oamenii de rind sint mulsi prin fel de fel de dari, dar atita nesimtire cita dovedesc slujitorii Domnului, chiar n-am vazut. Nu contest dreptul lor la proprietate, ce a fost al lor odata, al lor sa fie si pe mai departe. DAR RESPECTIND LEGEA! Domnul Mihai Iliescu a uitat in articolul lui sa ne aduca aminte de episodul constructiei Manastirii de pe Muntele Ceahlau. Au facut ce au facut popii si tot asa a ramas cum au vrut ei. Pentru ca oamenii sint prea molcomi in judetul nostru. Sincer va spun ca mi-e scirba de tot ce citesc in presa despre ceea ce face BOR prin reprezentantii ei. Cred in Dumnezeu in felul meu, incerc sa fac bine tuturor, pentru mine e chiar un lucru de la sine inteles. Dar asta nu are nimic de-a face cu Biserica in sine, sint doua lucruri distincte, in opinia mea.
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective