Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2007
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 culise.ro
 grazie.ro
 odeon.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 9 Octombrie 2007
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
DESCOPERIRE EPOCALĂ

DESCOPERIRE EPOCALĂ

Os de mamut în albia Moldovei

• un femur de animal preistoric a fost găsit de un pescar din Cotu Vames, în albia Moldovei • a durat aproape două luni pînă ce „norocosul“ a fost „dibuit“ de Politie • comisarul sef Vasile Checherită, de la „Protectia Patrimoniului“, a afirmat că osul ar avea cîteva milioane de ani • descoperirea este unică în tară • dacă vor fi găsite solutii tehnice, albia Moldovei ar putea deveni santier arheologic •

O partidă de pescuit banală l-a făcut pe un pescar din Cotu Vames (comuna Horia) protagonistul unei descoperiri arheologice unice în tară. Dănut Iovu, din localitatea amintită, a găsit în apa Moldovei, un femur imens despre care specialistii spun că ar apartine unui mamut si că ar avea o vechime de milioane de ani. Pescarul a luat „comoara“ acasă. Din luna august, cînd a făcut „marea captură“, Dănut Iovu a tinut osul - măsurînd 1,20 metri lungime si circa 15 centimetri în diametru, greu de aproximativ 30 de kilograme - în gospodărie. Dar vestea a circulat prin comună si a ajuns la urechile autoritătilor. Asa că luni, 8 octombrie, un veritabil „comando“ de arheologi, muzeografi si oameni ai legii a descins în zonă, pentru ridicarea piesei cu caracter de unicat. Potrivit specialistilor, pînă acum, pe teritoriul României au fost descoperite doar fragmente din schelete de animale preistorice, nicicînd oase întregi. „Un cetătean din comuna Horia a descoperit acest os în luna august, întîmplător, după care l-a dus acasă. Noi, imediat ce am aflat despre acest fapt, luni, 8 octombrie, ne-am deplasat la fata locului. Din cîte se pare, este vorba despre un femur de animal preistoric, cel mai probabil mamut. Am luat legătura cu persoana care l-a găsit, iar aceasta a acceptat să-l predea de bună voie. Din cîte stim pînă în prezent, osul va fi predat Complexului Muzeal Judetean Piatra Neamt. În viitorul apropiat, vor fi efectuate o serie de teste asupra lui, pentru stabilirea vechimii. Cel mai probabil, însă, este vorba despre cîteva milioane de ani. Foarte interesant este că avem de-a face cu un femur întreg, în conditiile în care, pînă în prezent, în tara noastră nu au fost găsite decît fragmente. Din cunostintele pe care le avem, nici Muzeul Antipa nu are un asa exponat“, a declarat comisarul sef Vasile Checherită, seful Compartimentului pentru Protectia Patrimoniului Cultural National (CPPCN) din cadrul IPJ Neamt. Autoritătile publice din Horia se bucură că satul a intrat în rîndul numelor „grele“ de pe harta marilor descoperiri arheologice. „Un băiat a descoperit în albia rîului Moldova un os care, după cele precizate de specialistii veniti aici, ar avea o vechime foarte mare înaintea erei noastre. Se pare că, din cauza eroziunii solului, produsă de apele rîului, acest os a iesit la suprafată. Întîmplarea a făcut ca localnicul amintit să se afle în acea zonă, la pescuit. A văzut ceva în apă si a plecat acasă să aducă o cazma. A revenit, a săpat si a scos bucata. Pînă la urmă, descoperirea a ajuns la Postul de Politie si asteptăm să vedem ce decizie vor lua specialistii. Vom efectua si o deplasare la fata locului, unde vom examina zona si, dacă se va impune, o vom împrejmui pentru alte căutări, în speranta că vor mai fi scoase la iveală si alte astfel de oase“, a declarat Constantin Olteanu, viceprimarul comunei Horia.

„Nu mi-am dat seama că este ceva atît de important“

Interesantă este „povestea“ ineditei descoperiri, destăinuită în exclusivitate redactorilor „Monitorului“ de către Dănut Iovu, din Cotu Vames, pescarul cu mai mult noroc decît s-ar astepta oricine. „Pescuiam pe Moldova, la vale de punte, cam în dreptul «Hidroterm», pe malul dinspre sat, cînd am văzut ceva iesind din mîl. Mi-am dat seama că este un os foarte mare, m-am dus acasă, am luat o lopată, am venit si l-am dezgropat. După aceea, l-am luat acasă si asta a fost tot, nu mi-am dat seama că este ceva atît de important“, a declarat bărbatul, în vîrstă de 30 de ani. Pe de altă parte, „gurile rele“ spun că săteanul nu ar fi fost chiar străin de valoarea descoperirii si că ar fi încercat să caute „clienti“ pentru bucata de os preistoric.
În cele din urmă, oamenii legii, alături de Adrian Ciobanu, seful Sectiei Muzeale din Roman, s-au deplasat pe malul apei, la locul indicat de către sătean, pentru a evalua situatia. „Osul fusese rulat de apă si înfipt oblic în mîl, dar, cel mai probabil, provine tot de aici, din zonă. Specialistii arheologi vor face o hartă a descoperirii, după care se va putea vedea clar dacă pot fi efectuate săpături. Este bine că femurul respectiv era suficient conservat, stînd în mîl, desi, prin expunerea la soare si apă, a suferit usoare deteriorări ulterioare. Oricum, este o descoperire unică“, a declarat arheologul Vitalie Josanu, inspector în cadrul CPPCN din Politia Neamt. Muzeografii au afirmat, de asemenea, că au avut în fată o descoperire unicat. „În momentul de fată, putem spune cu o probabilitate foarte mare că ar fi vorba despre un femur de mamut. Starea sa de conservare este bună, însă, în prezent, nu putem spune măsura în care vor fi făcute alte săpături aici. Este vorba, totusi, despre o albie de rîu, unde apa se infiltrează si izvorăste, fiind foarte greu să se lucreze. În functie de ceea ce se va decide ulterior, de către forurile superioare, vom sti si noi ce este de făcut, dar mai importantă, acum, este conservarea osului si supunerea lui la testele specifice“, a declarat muzeograful Adrian Ciobanu.

Articol afisat de 2399 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. IUSTIUC, T. CIOBOTARU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective