Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2007
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 9 Octombrie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
DESCOPERIRE EPOCALÃ

DESCOPERIRE EPOCALÃ

Os de mamut în albia Moldovei

• un femur de animal preistoric a fost gãsit de un pescar din Cotu Vames, în albia Moldovei • a durat aproape douã luni pînã ce „norocosul“ a fost „dibuit“ de Politie • comisarul sef Vasile Checheritã, de la „Protectia Patrimoniului“, a afirmat cã osul ar avea cîteva milioane de ani • descoperirea este unicã în tarã • dacã vor fi gãsite solutii tehnice, albia Moldovei ar putea deveni santier arheologic •

O partidã de pescuit banalã l-a fãcut pe un pescar din Cotu Vames (comuna Horia) protagonistul unei descoperiri arheologice unice în tarã. Dãnut Iovu, din localitatea amintitã, a gãsit în apa Moldovei, un femur imens despre care specialistii spun cã ar apartine unui mamut si cã ar avea o vechime de milioane de ani. Pescarul a luat „comoara“ acasã. Din luna august, cînd a fãcut „marea capturã“, Dãnut Iovu a tinut osul - mãsurînd 1,20 metri lungime si circa 15 centimetri în diametru, greu de aproximativ 30 de kilograme - în gospodãrie. Dar vestea a circulat prin comunã si a ajuns la urechile autoritãtilor. Asa cã luni, 8 octombrie, un veritabil „comando“ de arheologi, muzeografi si oameni ai legii a descins în zonã, pentru ridicarea piesei cu caracter de unicat. Potrivit specialistilor, pînã acum, pe teritoriul României au fost descoperite doar fragmente din schelete de animale preistorice, nicicînd oase întregi. „Un cetãtean din comuna Horia a descoperit acest os în luna august, întîmplãtor, dupã care l-a dus acasã. Noi, imediat ce am aflat despre acest fapt, luni, 8 octombrie, ne-am deplasat la fata locului. Din cîte se pare, este vorba despre un femur de animal preistoric, cel mai probabil mamut. Am luat legãtura cu persoana care l-a gãsit, iar aceasta a acceptat sã-l predea de bunã voie. Din cîte stim pînã în prezent, osul va fi predat Complexului Muzeal Judetean Piatra Neamt. ÃŽn viitorul apropiat, vor fi efectuate o serie de teste asupra lui, pentru stabilirea vechimii. Cel mai probabil, însã, este vorba despre cîteva milioane de ani. Foarte interesant este cã avem de-a face cu un femur întreg, în conditiile în care, pînã în prezent, în tara noastrã nu au fost gãsite decît fragmente. Din cunostintele pe care le avem, nici Muzeul Antipa nu are un asa exponat“, a declarat comisarul sef Vasile Checheritã, seful Compartimentului pentru Protectia Patrimoniului Cultural National (CPPCN) din cadrul IPJ Neamt. Autoritãtile publice din Horia se bucurã cã satul a intrat în rîndul numelor „grele“ de pe harta marilor descoperiri arheologice. „Un bãiat a descoperit în albia rîului Moldova un os care, dupã cele precizate de specialistii veniti aici, ar avea o vechime foarte mare înaintea erei noastre. Se pare cã, din cauza eroziunii solului, produsã de apele rîului, acest os a iesit la suprafatã. ÃŽntîmplarea a fãcut ca localnicul amintit sã se afle în acea zonã, la pescuit. A vãzut ceva în apã si a plecat acasã sã aducã o cazma. A revenit, a sãpat si a scos bucata. Pînã la urmã, descoperirea a ajuns la Postul de Politie si asteptãm sã vedem ce decizie vor lua specialistii. Vom efectua si o deplasare la fata locului, unde vom examina zona si, dacã se va impune, o vom împrejmui pentru alte cãutãri, în speranta cã vor mai fi scoase la ivealã si alte astfel de oase“, a declarat Constantin Olteanu, viceprimarul comunei Horia.

„Nu mi-am dat seama cã este ceva atît de important“

Interesantã este „povestea“ ineditei descoperiri, destãinuitã în exclusivitate redactorilor „Monitorului“ de cãtre Dãnut Iovu, din Cotu Vames, pescarul cu mai mult noroc decît s-ar astepta oricine. „Pescuiam pe Moldova, la vale de punte, cam în dreptul «Hidroterm», pe malul dinspre sat, cînd am vãzut ceva iesind din mîl. Mi-am dat seama cã este un os foarte mare, m-am dus acasã, am luat o lopatã, am venit si l-am dezgropat. Dupã aceea, l-am luat acasã si asta a fost tot, nu mi-am dat seama cã este ceva atît de important“, a declarat bãrbatul, în vîrstã de 30 de ani. Pe de altã parte, „gurile rele“ spun cã sãteanul nu ar fi fost chiar strãin de valoarea descoperirii si cã ar fi încercat sã caute „clienti“ pentru bucata de os preistoric.
ÃŽn cele din urmã, oamenii legii, alãturi de Adrian Ciobanu, seful Sectiei Muzeale din Roman, s-au deplasat pe malul apei, la locul indicat de cãtre sãtean, pentru a evalua situatia. „Osul fusese rulat de apã si înfipt oblic în mîl, dar, cel mai probabil, provine tot de aici, din zonã. Specialistii arheologi vor face o hartã a descoperirii, dupã care se va putea vedea clar dacã pot fi efectuate sãpãturi. Este bine cã femurul respectiv era suficient conservat, stînd în mîl, desi, prin expunerea la soare si apã, a suferit usoare deteriorãri ulterioare. Oricum, este o descoperire unicã“, a declarat arheologul Vitalie Josanu, inspector în cadrul CPPCN din Politia Neamt. Muzeografii au afirmat, de asemenea, cã au avut în fatã o descoperire unicat. „ÃŽn momentul de fatã, putem spune cu o probabilitate foarte mare cã ar fi vorba despre un femur de mamut. Starea sa de conservare este bunã, însã, în prezent, nu putem spune mãsura în care vor fi fãcute alte sãpãturi aici. Este vorba, totusi, despre o albie de rîu, unde apa se infiltreazã si izvorãste, fiind foarte greu sã se lucreze. ÃŽn functie de ceea ce se va decide ulterior, de cãtre forurile superioare, vom sti si noi ce este de fãcut, dar mai importantã, acum, este conservarea osului si supunerea lui la testele specifice“, a declarat muzeograful Adrian Ciobanu.

Articol afisat de 2696 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. IUSTIUC, T. CIOBOTARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective