Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2007
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 culise.ro
 grazie.ro
 odeon.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 9 Octombrie 2007
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Concediul de odihnă, minimum trei săptămîni consecutiv

• conform prevederilor Codului Muncii, angajatorii sînt obligati să acorde salariatului concediu de odihnă de 15 zile lucrătoare consecutive • compensarea în bani a concediului de odihnă nu este permisă decît în cazul renuntării la slujbă •Angajatorii nemteni care nu acordă salariatilor concediu de odihnă riscă sanctiuni din partea Inspectoratului Teritorial de Muncă, ori un proces pe care angajatul îl cîstigă garantat.
În conformitate cu prevederile Codului Muncii si cu Directivele europene si conventiile Organizatiei Internationale a Muncii (OIM), angajatii au dreptul la cel putin trei săptămîni de concediu neîntrerupt în cursul unui an. Si asta, dintr-un motiv foarte serios. Conform studiilor OIM, într-o perioadă mai mică de concediu, de exemplu, în numai două săptămîni neîntrerupte, angajatul nu se poate recupera psihic deoarece nu poate uita complet de problemele de la serviciu. Tocmai de aceea, reprezentantii Blocului National Sindical au introdus în Codul Muncii o prevedere conform căreia salariatul trebuie să ia concediu cel putin 15 zile lucrătoare consecutive, iar restul de zile la care mai are dreptul le poate lua cînd doreste, în functie de planificarea din firma la care lucrează.
Potrivit precizărilor făcute de către inginerul Vasile Trusescu, inspector sef adjunct al ITM Neamt, unii angajatori nu respectă această prevedere, o vină în acest sens avînd si salariatii care se multumesc cu două săptămîni de concediu pe an.
Codului Muncii stipulează că dreptul la concediu de odihnă anual plătit este garantat tuturor salariatilor. Mai mult, angajatorul este obligat să acorde concediu, pînă la sfîrsitul anului următor, tuturor salariatilor care într-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihnă. Conform aceluiasi act normativ, concediul de odihnă nu poate fi cesionat sau limitat si nici nu se poate renunta la el, iar compensarea sa în bani este exclusă, exceptie făcînd situatia în care încetează contractul individual de muncă.
Desi prevede obligativitatea concediului de odihnă, Codul Muncii nu prevede si sanctiuni pentru patronii dezinteresati de refacerea salariatilor. Angajatii care nu au beneficiat de concediu de odihnă din vina patronului fie reclamă acest fapt Inspectiei Muncii, fie îsi dau patronul în judecată.
„În ceea ce priveste neacordarea concediului de odihnă de către angajatori, ITM Neamt nu a primit nici o reclamatie de la salariatii din judet, iar despre vreun litigiu de muncă al cărui cauză să fie asta nu am cunostintă si nici nu cred că vreun angajat ar face asta. Este clar că, după cîstigarea procesului, atmosfera de la locul de muncă nu ar fi tocmai prielnică si omul ar fi obligat să plece. Cu timpul, însă, cred că angajatii or să fie mai interesati să îsi cunoască drepturile si se vor lupta pentru a le obtine“, a precizat inginer Vasile Trusescu, inspector sef adjunct al ITM Neamt.

Articol afisat de 3175 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L.ILISESCU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective