Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2007
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 9 Octombrie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Concediul de odihnã, minimum trei sãptãmîni consecutiv

• conform prevederilor Codului Muncii, angajatorii sînt obligati sã acorde salariatului concediu de odihnã de 15 zile lucrãtoare consecutive • compensarea în bani a concediului de odihnã nu este permisã decît în cazul renuntãrii la slujbã •



Angajatorii nemteni care nu acordã salariatilor concediu de odihnã riscã sanctiuni din partea Inspectoratului Teritorial de Muncã, ori un proces pe care angajatul îl cîstigã garantat.
În conformitate cu prevederile Codului Muncii si cu Directivele europene si conventiile Organizatiei Internationale a Muncii (OIM), angajatii au dreptul la cel putin trei sãptãmîni de concediu neîntrerupt în cursul unui an. Si asta, dintr-un motiv foarte serios. Conform studiilor OIM, într-o perioadã mai micã de concediu, de exemplu, în numai douã sãptãmîni neîntrerupte, angajatul nu se poate recupera psihic deoarece nu poate uita complet de problemele de la serviciu. Tocmai de aceea, reprezentantii Blocului National Sindical au introdus în Codul Muncii o prevedere conform cãreia salariatul trebuie sã ia concediu cel putin 15 zile lucrãtoare consecutive, iar restul de zile la care mai are dreptul le poate lua cînd doreste, în functie de planificarea din firma la care lucreazã.
Potrivit precizãrilor fãcute de cãtre inginerul Vasile Trusescu, inspector sef adjunct al ITM Neamt, unii angajatori nu respectã aceastã prevedere, o vinã în acest sens avînd si salariatii care se multumesc cu douã sãptãmîni de concediu pe an.
Codului Muncii stipuleazã cã dreptul la concediu de odihnã anual plãtit este garantat tuturor salariatilor. Mai mult, angajatorul este obligat sã acorde concediu, pînã la sfîrsitul anului urmãtor, tuturor salariatilor care într-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihnã. Conform aceluiasi act normativ, concediul de odihnã nu poate fi cesionat sau limitat si nici nu se poate renunta la el, iar compensarea sa în bani este exclusã, exceptie fãcînd situatia în care înceteazã contractul individual de muncã.
Desi prevede obligativitatea concediului de odihnã, Codul Muncii nu prevede si sanctiuni pentru patronii dezinteresati de refacerea salariatilor. Angajatii care nu au beneficiat de concediu de odihnã din vina patronului fie reclamã acest fapt Inspectiei Muncii, fie îsi dau patronul în judecatã.
„ÃŽn ceea ce priveste neacordarea concediului de odihnã de cãtre angajatori, ITM Neamt nu a primit nici o reclamatie de la salariatii din judet, iar despre vreun litigiu de muncã al cãrui cauzã sã fie asta nu am cunostintã si nici nu cred cã vreun angajat ar face asta. Este clar cã, dupã cîstigarea procesului, atmosfera de la locul de muncã nu ar fi tocmai prielnicã si omul ar fi obligat sã plece. Cu timpul, însã, cred cã angajatii or sã fie mai interesati sã îsi cunoascã drepturile si se vor lupta pentru a le obtine“, a precizat inginer Vasile Trusescu, inspector sef adjunct al ITM Neamt.

Articol afisat de 3541 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L.ILISESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective