Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2007
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 9 Octombrie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Tratament de 110 milioane

• aceasta este contravaloarea tratamentului unui bolnav cu hepatitã C, într-un an • la ora actualã, în Neamt beneficiazã de tratament de specialitate 65 de persoane diagnosticate cu aceastã afectiune • alti 51 de nemteni cu hepatitã C sînt pe lista de asteptare a CAS Neamt, pentru a intra în tratament • netratatã corespunzãtor, hepatita C provoacã, în timp, cirozã sau cancer hepatic •


Una dintre cele mai grave si mai costisitoare afectiuni decontate de cãtre Casa de Asigurãri de Sãnãtate Neamt este hepatita de tip C. Tratamentul unui bolnav cu o astfel de suferintã este de aproximativ 110 de milioane de lei pe an.
Conform precizãrilor fãcute de cãtre purtãtorul de cuvînt al CAS Neamt, Carmen Curalariu, la ora actualã, în judet se aflã în tratament 65 de persoane cu hepatitã C, iar alte 51 de persoane sînt incluse pe lista de asteptare a respectivei institutii. Admiterea pe lista persoanelor care pot primi tratamentul adecvat, adicã una dintre formele de Interferon, se face în functie de stadiul bolii pacientului si de fondurile alocate forului plãtitor de cãtre Casa Nationalã de Asigurãri de Sãnãtate.
Potrivit precizãrilor fãcute recent de cãtre profesor doctor Alexandru Oproiu, de la Comisia de Gastroenterologie a Ministerului Sãnãtãtii, din nefericire, acum este tratatã boala cu începere din stadiul II, afectiunea cunoscînd cinci astfel de stadii. Specialistii opineazã cã tratamentul ar trebui sã fie administrat pentru stadiile 0 si I, adicã imediat ce a fost identificatã prezenta virusului hepatitic C. Studii recente aratã cã acesta este parsiv si se localizeazã si extrahepatic, adicã în anumite celule din creier, afectînd zone cutanate si vasculare. Din acest motiv, multi bolnavi prezintã stare avansatã de obosealã, depresie, simptome care nu trebuie neglijate de cãtre medicul de familie.
Conform precizãrilor fãcute de doctorul Valentin Goga, seful sectiei Contagioase din cadrul Spitalului Judetean de Urgentã Neamt, simptomele hepatiei C se pot confunda cu cele ale dischineziei sau colicii biliare, ori ale indigestiei - senzatii de vomã, dureri în partea dreaptã, dureri de cap, stare generalã proastã, obosealã.
Transmiterea virusului hepatic C, precum si a virusului hepatic B se face pe cale sexualã sau prin sînge, fie prin tratamente injectabile, fie cã se mosteneste de la mamã. Numai cã utilizarea seringilor si acelor de unicã folosintã, precum si testele complexe ale sîngelui care urmeazã a fi transfuzat, fãcute dupã 1992, eliminã posibilitatea ca hepatita de tip B sau C sã se transmitã prin sînge. „Virusul de tip C nu este agresiv din prima fazã si nici nu dezvoltã forme fulminante. Asa se face cã boala evolueazã lent si în cele mai multe din cazuri devine cronicã, avînd evolutii ulterioare persistente sau chiar acute, culminînd cu ciroza sau cancerul hepatic“, a precizat doctor Valentin Goga.
Boala se manifestã si dupã 20-30 de ani de la infectare si afecteazã cu precãdere bãrbatii trecuti de 40 de ani, amatori de bãuturi alcoolice. La risc se aflã si consumatorii de droguri injectabile sau cei care apeleazã la tatuaje sau piercinguri. Pentru formele cronice ale bolii existã terapii specifice, prevãzute de programele de sãnãtate pentru hepatita de tip B sau C, preluate si decontate de o bunã vreme de cãtre Casa de Asigurãri de Sãnãtate Neamt. Referindu-se la numãrul de internãri, doctorul Valentin Goga a apreciat cã, o vreme, hepatita C a fost mai rãspînditã decît hepatita B, dat fiind faptul cã împotriva ultimei forme de boalã se face imunizare.
În România, conform datelor existente, peste un milion de persoane sînt infectate cronic cu virusul hepatitei C. Raportul paneuropean asupra impactului hepatitei C pe continent aratã cã aceastã boalã ucide anual de douã ori mai multi oameni decît infectia cu HIV/SIDA.
În fiecare an, în Europa mor 86.000 de persoane din cauza hepatitei C. Aceastã sumã aproape egaleazã numãrul de decese cauzate de cancerul pancreatic, una dintre cele mai agresive forme de cancer. Hepatita C este cauza a 35 % dintre cazurile de cirozã si a 32 % dintre cazurile de cancer hepatic.
Testul pentru identificarea virusului hepatitei C este obligatoriu pentru toate persoanele care, înainte de 1991, au recurs la transfuzii de sînge sau interventii chirurgicale. Testul costã în jur de 500.000 de lei vechi.

Articol afisat de 1756 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Lãcrãmioara ILISESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective