Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2007
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 culise.ro
 grazie.ro
 odeon.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 9 Octombrie 2007
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Tratament de 110 milioane

• aceasta este contravaloarea tratamentului unui bolnav cu hepatită C, într-un an • la ora actuală, în Neamt beneficiază de tratament de specialitate 65 de persoane diagnosticate cu această afectiune • alti 51 de nemteni cu hepatită C sînt pe lista de asteptare a CAS Neamt, pentru a intra în tratament • netratată corespunzător, hepatita C provoacă, în timp, ciroză sau cancer hepatic •


Una dintre cele mai grave si mai costisitoare afectiuni decontate de către Casa de Asigurări de Sănătate Neamt este hepatita de tip C. Tratamentul unui bolnav cu o astfel de suferintă este de aproximativ 110 de milioane de lei pe an.
Conform precizărilor făcute de către purtătorul de cuvînt al CAS Neamt, Carmen Curalariu, la ora actuală, în judet se află în tratament 65 de persoane cu hepatită C, iar alte 51 de persoane sînt incluse pe lista de asteptare a respectivei institutii. Admiterea pe lista persoanelor care pot primi tratamentul adecvat, adică una dintre formele de Interferon, se face în functie de stadiul bolii pacientului si de fondurile alocate forului plătitor de către Casa Natională de Asigurări de Sănătate.
Potrivit precizărilor făcute recent de către profesor doctor Alexandru Oproiu, de la Comisia de Gastroenterologie a Ministerului Sănătătii, din nefericire, acum este tratată boala cu începere din stadiul II, afectiunea cunoscînd cinci astfel de stadii. Specialistii opinează că tratamentul ar trebui să fie administrat pentru stadiile 0 si I, adică imediat ce a fost identificată prezenta virusului hepatitic C. Studii recente arată că acesta este parsiv si se localizează si extrahepatic, adică în anumite celule din creier, afectînd zone cutanate si vasculare. Din acest motiv, multi bolnavi prezintă stare avansată de oboseală, depresie, simptome care nu trebuie neglijate de către medicul de familie.
Conform precizărilor făcute de doctorul Valentin Goga, seful sectiei Contagioase din cadrul Spitalului Judetean de Urgentă Neamt, simptomele hepatiei C se pot confunda cu cele ale dischineziei sau colicii biliare, ori ale indigestiei - senzatii de vomă, dureri în partea dreaptă, dureri de cap, stare generală proastă, oboseală.
Transmiterea virusului hepatic C, precum si a virusului hepatic B se face pe cale sexuală sau prin sînge, fie prin tratamente injectabile, fie că se mosteneste de la mamă. Numai că utilizarea seringilor si acelor de unică folosintă, precum si testele complexe ale sîngelui care urmează a fi transfuzat, făcute după 1992, elimină posibilitatea ca hepatita de tip B sau C să se transmită prin sînge. „Virusul de tip C nu este agresiv din prima fază si nici nu dezvoltă forme fulminante. Asa se face că boala evoluează lent si în cele mai multe din cazuri devine cronică, avînd evolutii ulterioare persistente sau chiar acute, culminînd cu ciroza sau cancerul hepatic“, a precizat doctor Valentin Goga.
Boala se manifestă si după 20-30 de ani de la infectare si afectează cu precădere bărbatii trecuti de 40 de ani, amatori de băuturi alcoolice. La risc se află si consumatorii de droguri injectabile sau cei care apelează la tatuaje sau piercinguri. Pentru formele cronice ale bolii există terapii specifice, prevăzute de programele de sănătate pentru hepatita de tip B sau C, preluate si decontate de o bună vreme de către Casa de Asigurări de Sănătate Neamt. Referindu-se la numărul de internări, doctorul Valentin Goga a apreciat că, o vreme, hepatita C a fost mai răspîndită decît hepatita B, dat fiind faptul că împotriva ultimei forme de boală se face imunizare.
În România, conform datelor existente, peste un milion de persoane sînt infectate cronic cu virusul hepatitei C. Raportul paneuropean asupra impactului hepatitei C pe continent arată că această boală ucide anual de două ori mai multi oameni decît infectia cu HIV/SIDA.
În fiecare an, în Europa mor 86.000 de persoane din cauza hepatitei C. Această sumă aproape egalează numărul de decese cauzate de cancerul pancreatic, una dintre cele mai agresive forme de cancer. Hepatita C este cauza a 35 % dintre cazurile de ciroză si a 32 % dintre cazurile de cancer hepatic.
Testul pentru identificarea virusului hepatitei C este obligatoriu pentru toate persoanele care, înainte de 1991, au recurs la transfuzii de sînge sau interventii chirurgicale. Testul costă în jur de 500.000 de lei vechi.

Articol afisat de 1463 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Lăcrămioara ILISESCU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective