Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2007
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 10 Octombrie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Petitie la ministru pentru schimbarea directoarei de la Economic

• o parte dintre cadrele didactice de la Grupul Scolar Economic vor sã trimitã o petitie ministrului Cristian Adomnitei • ele doresc schimbarea actualei directoare •

"În scoala noastrã existã o situatie de crizã. O crizã provocatã de practicile si de atitudinea directoarei Lazãr. Putem depãsi aceastã crizã numai prin demiterea actualei conduceri a Grupului Scolar Economic Administrativ", se precizeazã într-o scrisoare pe care unele dintre cadrele didactice o vor trimite, la sfîrsitul acestei sãptãmîni, conducerii Ministerului Educatiei, Cercetãrii si Tineretului. Aceasta va fi însotitã de semnãturile celor care sînt de acord cu continutul scrisorii deschise - cadre didactice, personal didactic auxiliar si nedidactic. Monitorul a intrat în posesia scrisorii respective, redactatã de unii dintre cei circa o sutã de angajati din unitate. Din continutul acesteia, redãm cîteva dintre pasaje. "...Directoarea Lazãr a afectat grav imaginea scolii noastre, prestigiul pe care si l-a dobîndit în comunitatea localã, rezultatele elevilor si cadrelor didactice. Dintr-un spirit de onoare, pe care trebuie sã-l gãsim în fiecare educator, Laura Diana Lazãr ar fi trebuit, din decentã, sã-si fi prezentat demisia din functia de director al Grupului Scolar Economic Administrativ Piatra Neamt. Spunem cã ar fi fost normal si onorabil. Dar... stupoare. În ziua de marti, 25 septembrie 2007, Laura Lazãr s-a prezentat în fata Consiliului Profesoral ca si cum nimic nu s-ar fi întîmplat. Nimic despre "stampilã", nimic despre ancheta ISJ, nimic despre decizia Consiliului de Administratie al aceleiasi institutii. Sã nu fi stiut directoarea Lazãr cã se aflã în fata membrilor celui mai important organ de conducere al scolii?! Stia foarte bine, dar si-a manifestat aceeasi arogantã si acelasi dispret cu care ne-a tratat de la venirea sa în scoalã. Se afla doar, în fata celor pe care i-a "stampilat" de la început, cu expresia de mahala "moldoveni împutiti". Se pare cã perioada în care a fost în concediu medical (circa o lunã în a doua parte a verii - n.r.) i-a fost suficientã pentru a da serios din coate sau pentru a mai pupa vreo mînã ministerialã si/ sau politicã, dacã nici pînã acum, la mai bine de o lunã de la hotãrîrea Consiliului de Administratie al Inspectoratului Scolar, Ministerul Educatiei, Cercetãrii si Tineretului nu a reusit sã se pronunte în cazul dumneaei. Poate asa se explicã si atitudinea conducerii ISJ Neamt, neputincioasã, se pare, în fata relatiilor sus-puse ale doamnei inginer dr. Lazãr. Semnatarii acestei scrisori sustin decizia CA al ISJ Neamt, si solicitã domnului Cristian Mihai Adomnitei, ministru al educatiei, cercetãrii si tineretului, eliberarea din functia de director al Grupului Scolar Economic Administrativ Piatra Neamt a Laurei Diana Lazãr si sesizarea institutiilor abilitate ale statului român cu privire la abuzurile si falsurile sãvîrsite de sus-numita", se precizeazã în respectiva reclamatie.

Sesizare "cu dovezi"

Pînã marti, 9 octombrie, la prînz, nouã dintre dascãlii de la Economic au semnat cã sînt de acord cu continutul scrisorii deschise si au avizat trimiterea acestei note informative la seful învãtãmîntului românesc. Scrisoarea deschisã este redactatã pe cinci pagini, care contin asa-zise dovezi ale activitãtii manageriale nemultumitoare pe care ar desfãsura-o directoarea reclamatã. "În sprijinul cererii noastre stau concluziile Comisiei de anchetã a MECT din lunile mai-iunie 2007, care a cercetat activitatea managerialã a fostei inspectoare generale Dorina Luminita Drexler, protectoarea perseverentã a Laurei Lazãr, aceasta dovedindu-se, la rîndul ei, un discipol fidel al stilului managerial promovat de fosta conducãtoare a învãtãmîntului nemtean", se mai precizeazã în continutul scrisorii.
Printre reprosurile care i se aduc directoarei în functie se numãrã managementul conflictual si abuzul în serviciu. "Aplicînd deviza "cei care au colaborat cu vechea conducere trebuie sã plece", directoarea Lazãr a reusit "performanta" de a desfiinta serviciul contabilitate. Astfel, de la 1 februarie 2007, Grupul Scolar Economic Administrativ functioneazã fãrã nici un contabil. Douã dintre contabile au fost disponibilizate, iar contabila sefã obligatã sã se transfere la altã unitate scoalã. (...) Cine a realizat evidenta contabilã sinteticã si analiticã a scolii, precum si executia bugetarã? Un alt exemplu privind proasta gestionare a resurselor umane si sãvîrsirea unui nou abuz în serviciu a vizat personalul didactic auxiliar. Au fost desfiintate douã posturi de laborant de la laboratoarele de fizicã si informaticã. Nu pentru cã nu erau necesare, dar personele care ocupau aceste posturi nu erau agreate de noua directoare; trebuiau eliminate urgent deoarece îi subminau autoritatea. Eliberarea din functie s-a fãcut încãlcîndu-se contractul colectiv de muncã. La exact un an s-a cerut ISJ normarea unui post de laborant", îi reproseazã colectivul de dascãli celei care este directoarea Grupului Scolar Economic Administrativ Piatra Neamt.

Gestionare frauduloasã a bazei materiale

Diectoarea Lazãr mai este acuzatã de gestionarea frauduloasã a bazei materiale a scolii, în sensul cã în perioada aprilie-mai 2007, zilnic, s-au efectuat cazãri în unitatea hotelierã a scolii. "Unora dintre turisti li s-a asigurat si masã, contracost, în restaurantul-atelier din scoalã. Aceste servicii au încetat brusc, dupã prima sesizare adresatã Parchetului Piatra Neamt. Cum a fost încasatã contravaloarea acestor servicii, cine a încasat banii si unde au fost ei depusi? Cine a eliberat chitantele justificative". Printre alte reprosuri care i se aduc Laurei Lazãr se numãrã si implicarea în adunarea banilor proveniti de la pãrintii elevilor. "Cele mai multe sume au fost preluate direct de directoarea Laura Lazãr si nu de reprezentantii Comitetului de pãrinti, desi strîngerea de fonduri este total ilegalã. Chitantele au fost transmise dirigintilor dupã o sãptãmînã, o lunã, sau, de cele mai multe ori, pe 15 iunie 2007, în ultima sedintã a Consiliului profesoral. A amenintat în plinã sedintã a consiliului cã cine nu va aduce banii în anul scolar urmãtor nu va primi ore suplimentare dacã este titular, sau nu va primi ore deloc, dacã este suplinitor". Sirul reprosurilor care vor ajunge sub ochii ministrului peste cîteva zile mai continuã cu relatãri despre modul cum personalul scolii - maistrii instructori, personalul de întretinere si pazã - a fost folosit în scopuri personale la reparatii cu curãtenie în apartamentul în care locuieste Laura Lazãr, inexistenta careului pentru elevi, a consiliului de administratie cu temã ori a programului de asistente si interasistente.
Avînd în vedere sumedenia de reprosuri care îi sînt aduse de cãtre colegi, am încercat sã aflãm si care este pãrerea directoarei Lazãr, dar nici de aceastã datã nu am reusit acest lucru.

Articol afisat de 1844 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ, Daniel MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de acidutzu la data 10.10.2007 10:24
furtuna din paharul cu apa
Cine poate sa creada ca Laura Lazar va fi demisa doar pentru ca niste profesori fara sprijin politic au semnat o petitie? Are grija ministerul sa-si apere acolitii popositi pe taramul invatamantului din cine stie ce colturi ale lumii. Si ce daca Laura Lazar e inginer agronom, si ce daca nu a avut nici o legatura cu Liceul Economic, si ce daca e incapabila sa conduca scoala..."e de-ai nostri" si asta e tot ce conteaza.
Ad�ugat de alisirri_07 la data 10.10.2007 13:01
Cine este in spatele lui Lazar?
Aceasta este intrebarea! Cine sustine o incompetenta? Cum poate sa primeasca calificativul"bine" dupa evaluarea directorilor? Ce calificativ a primit Ioaniche de la Colegiul Tehnic"Ion Creanga" dupa ce majoritatea profesorilor din acest colegiu au depus un memoriu la ISJ,la Minister si Sindicate in care au aratat cat de incompetenta si lipsita de responsabilitate este si aceasta directoare numita de Drexler? Ce a facut ISJ ? A venit in scoli cu niste chestionare care nu erau relevante asupra activitatii mamageriale si au trimis niste inspectori sa constate veridicitatea memoriului, care defapt s-au lamurit incontestabil asupra situatiei existente dar nu au luat nicio masura.Ce pozitie ocupa Drexler acum? Cine le "tine in brate" pe aceste incompetente? Este inadmisibil sa lasam doua scoli importante din acest judet sa fie distruse si sa ne facem ca nu vedem. Consider ca resposabilitatea maxima in rezolvarea acestor probleme revine I.S.J Neamt.
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective