Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2007
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 11 Octombrie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Jaful de la Tîrgu Neamt , Anchetã SRI

Jaful de la Tîrgu Neamt , Anchetã SRI

• cei care au jefuit-o pe sotia afaceristului tîrgnemtean Mircea Pintilie au fost prinsi cu ajutorul SRI • serviciul de informatii a interceptat convorbirile telefonice ale unuia dintre complici • tîlharii au fãcut ravagii în mai multe judete din tarã • modul de operare era acelasi de fiecare datã • unul dintre autori, Ioan Purice, era cãutat de mai mult timp, pe numele sãu existînd o condamnare de 10 ani de închisoare pentru tîlhãrie • Monitorul a vorbit în exclusivitate cu victima tîlhãriei •

Seful Politiei Neamt, secondat de seful Serviciului de investigatii criminale si subalternii sãi, a iesit, ieri, în fata ziaristilor locali pentru a povesti succesul pe care politistii l-au repurtat în cazul tîlhãriei de la Tîrgu Neamt. Concluzia care lesne a putut fi trasã a fost aceea cã o contributie importantã în rezolvarea acestui caz deosebit a avut-o Serviciul Român de Informatii (SRI) Neamt. Este vorba de un grup organizat, format din trei persoane, dintre care douã au fost prinse si arestate. Unul dintre cei arestati, Ioan Purice, în vîrstã de 44 de ani, din Borlesti, era cãutat de mai mult timp de politisti, întrucît pe numele sãu exista un mandat de executare a unei pedepse cu închisoarea de 10 ani. Cel de-al doilea infractor, Paul Duhalmã, în vîrstã de 50 de ani, este din Bacãu. În ceea cel priveste pe al treilea autor, oamenii legii au refuzat sã ofere orice detaliu, motivul fiind cã încã nu a fost prins. În momentul în care au realizat cine sînt infractorii, politistii au constatat cã au în fatã o grupare deosebit de periculoasã. Adicã niste persoane care au la activ nenumãrate jafuri comise în judetele Neamt, Cluj, Alba, Bacãu si Sibiu. Purice este unul dintre cei doi autori ai tîlhãriei de la Tîrgu Neamt, Duhalmã nefiind implicat în aceastã poveste.

Interceptarea telefonului

Imediat dupã comiterea tîlhãriei de la Tîrgu Neamt, politistii nu au stat cu mîinile în sîn si au cerut ajutorul colegilor din alte judete. Ei au constatat cu stupoare cã fapte similare au mai avut loc si în alte localitãti. O informatie foarte importantã a venit dinspre IJP Alba care a comunicat politistilor nemteni cã un posibil suspect ar putea fi Duhalmã. Acesta îsi fãcea veacul prin Sebes, judetul Alba, însã venea deseori la Bacãu, unde se întîlnea cu prietenul Purice. Paul Duhalmã a fost localizat si identificat în momentul în care a trimis unei persoane din Ungaria, prin serviciul de transfer bancar, suma de 150 de euro. Ca o parantezã, trebuie spus cã Duhalmã era cunoscut cu antecedente penale, avînd la activ condamnãri pentru furt, tîlhãrie si înselãciune. Politistii, nu se stie prin ce mijloace, au aflat numãrul de telefon al infractorului, iar cu ajutorul celor de la SRI Neamt i-au interceptat convorbirile. Asa au aflat oamenii legii cã Duhalmã urma sã se întîlneascã cu Ioan Purice în Bacãu. Asta s-a întîmplat acum douã zile, politistii punînd la cale un flagrant de toatã frumusetea, tîlharii picînd în mîna politistilor. Asupra lui Purice, care îsi schimbase înfãtisarea pentru a nu fi recunoscut, au fost gãsite trei telefoane mobile, un stick flash, bijuterii din metal galben si o carte de identitate falsã, respectiv cu fotografia lui si datele de stare civilã ale lui Duhalmã. În locuinta închiriatã de Purice în orasul Bacãu au fost gãsite mai multe bunuri (laptop-uri, bijuterii, tehnicã pentru falsificarea documentelor de identitate, telefoane mobile, pistol cu gloante etc), obiecte care fac probatoriul mai multor infractiuni comise de acesta în judetele Bacãu si Neamt. Luat la întrebãri, Purice a declarat cã pistolul gãsit în locuinta sa este arma cu care l-a rãnit pe Claudiu L., jandarm clujean care îl prinsese în flagrant în timpul unui jaf comis în Cluj.

Tîlhari inteligenti

Anchetatorii au constatat cã tîlharii foloseau moduri de operare diferite, în sensul cã la unele fapte foloseau cagule, iar la altele nu se mai sinchiseau sã le foloseascã. Pentru a-i pune pe politisti pe piste false, Purice arunca la fata locului chistoace de tigãri pe care le aduna din alte locuri, el nefiind fumãtor. Mai mult, infractorul lãsa la fata locului douã pahare din care se bãuse alcool, cu toate cã el nu avea acest viciu. Astfel, el lãsa impresia cã la locul jafului fuseserã douã persoane. Ulterior, ardea cagulele. În timpul jafului folosea mãnusi din material textil, iar pe complici îi instruia sã arunce telefoanele mobile luate de la fata locului. Purice nu folosea violenta extremã, iar înainte de a actiona supraveghea o perioadã de timp victima si locuinta acesteia, folosind binoclul. Mergea mult pe jos prin zone împãdurite dupã comiterea faptei, cîteodatã si 20-30 de kilometri, iar obiectele de dimensiuni mari si pistoalele sustrase din locuintele victimelor, le îngropa. De regulã, intra în imobile prin acoperis sau pe ferestre.
Tîlharii au fost prezentati instantei de judecatã care le-a dat mandate de arestare preventivã. Mãsura a fost luatã pentru altã faptã, comisã pe 7 martie 2007. Infractorii au pãtruns atunci în curtea unui cetãtean din comuna Alexandru cel Bun, în jurul orei 8.30, prin tãierea plasei de sîrmã de la gard. Au surprins victima în curte, au imobilizat-o si au determinat-o sã-i conducã în locuintã si sã deschidã seiful din care au sustras aproximativ 5.000 euro, bijuterii din aur si un pistol cu gaze. Ulterior, victima a fost legatã la mîini si picioare cu bandã adezivã. Infractorii, care au luat si ceasul bãrbatului, au purtat cagule.

Lista „tintelor“

Asupra lui Ion Purice, politistii au gãsit o listã cu viitoarele tinte ale hotilor, printre care figurau nume grele din politicã si mediul de afaceri. Dezvãluirea ne-a fost fãcutã de Viorica Pintilie, care a acceptat sã vorbeascã, ieri, în exclusivitate pentru cititorii cotidianului „Monitorul“, despre momentele groaznice prin care a trecut pe data de 26 septembrie. Printre lucrurile furate atunci se afla si un telefon mobil, în memoria cãruia se gãseau 260 de numere de telefon. Hotii au sunat ulterior la aproape fiecare dintre ele, sub diverse pretexte, încercînd sã obtinã indicii despre situatia materialã a persoanelor, bãnuind cã în agenda telefonicã a unui om cu pozitia lui Mircea Pintilie trebuie sã se gãseascã afaceristi sau politicieni potenti financiar. Toate apelurile au fost fãcute de pe acelasi numãr de telefon cu cartelã, conform concluziilor la care au ajuns anchetatorii, chiar si Mircea Pintilie a fost sunat, fiindcã era în memoria calculatorului sustras, sub numele „sotul“. „Mi-a zis «sînt ãla care ti-am fãcut lucrarea». Ce lucrare?, am întrebat eu. «Aia cu termopanele. Las’ cã ti-o mai fac eu»“, ne-a relatat tîrgnemteanul discutia avutã cu infractorul, dupã jaf. Se sunase chiar si la sediul firmei din Bucuresti administratã de Mircea Pintilie.

Povestea jafului

„Am avut nevoie de pãtrunjel, pentru cã pregãteam ceva de mîncare, si m-am dus în curte sã-l iau, si, ca de obicei cînd plec din casã, am încuiat usa. Si poarta era încuiatã. S-ar putea ca hotii sã fi fost pe undeva, lîngã casã, fiindcã au ajuns în curte sãrind gardurile vecinilor. Cînd m-am întors, am lãsat usa descuiatã, pentru cã eram cu pãtrunjelul în mînã si distanta pînã la bucãtãrie era de doar cîtiva metri. Dacã aveam de gînd sã urc la etaj, as fi încuiat. La un momemt dat, am auzit un zgomot. Unul dintre hoti, identificat ulterior ca fiind Purice, pentru care nu am putut sã fac portretul robot fiindcã nu l-am vãzut, era cu spatele si încerca sã încuie usa, dar nu reusea pentru cã are un mecanism special. Celãlalt era dupã usã. Cînd am dat sã-l întreb «cine esti, ce cauti?», mi-a dat cu spray paralizant si s-au nãpustit asupra mea. Purice m-a lovit si amîndoi m-au pus pe jos si m-au legat. Am încercat sã mã împotrivesc, dar n-am avut nici o sansã. Mi-au acoperit ochii si gura cu bandã adezivã, iar, cînd le-am spus cã n-am aer, mi-au descoperit nasul. Am încercat apoi sã mã dezleg la mîini. Mã legaserã cu scotch, cu o cravatã a unuia dintre ei si cu cablul de la încãrcãtorul de telefon. Am reusit sã mã dezleg la o mînã si mi-am tras legãtura de la gurã cît sã pot discuta cu ei si sã mã uit mai bine la cel care stãtea lîngã mine. ÃŽmi pulverizase spray în fatã si mã usturau îngrozitor ochii si fata. La cererea mea, a tras covorul, astfel încît sã pot pune obrazul pe el, fiindcã stãteam direct pe parchet“, a povestit sotia afaceristului din Tîrgu Neamt modul în care a decurs jaful.
Unul dintre infractori urcase la etaj si cotrobãia prin sertare si rafturile dulapurilor. Tot ce a gãsit în cale a împrãstiat prin camerã, pe podea, dar s-a arãtat foarte nemultumit cã nu a dat peste bani. „A coborît si i-a zis celuilalt: «N-am gãsit nici un ban. Dacã nu spune unde sînt banii, dã-i foc si omoar-o». Si atunci i-am spus cã poate sã dea foc la toatã casa, cã noi nu tinem bani în locuintã. Noi facem export, banii vin în cont, nu are rost sã-i aduc acasã. Avem doar strictul necesar.
Iar atunci chiar nu mai aveam bani cã fusesem dimineatã la cumpãrãturi în piatã. N-a mai zis nimic. Noi nu tinem niciodatã bani în casã si nici valori. Nu avem nici tablouri de valoare. Avem lucruri normale, în care ne simtim bine, nimic din ce i-ar putea tenta pe hoti“, a precizat Viorica Pintilie.
Dupã plecarea infractorilor, aceasta a reusit sã se dezlege si si-a sunat sotul, de pe un telefon fix, iar Mircea Pintilie a sesizat Politia, care a înconjurat imediat zona. Un ofiter venit de la Piatra Neamt a remarcat, dupã ce a pus numai cîteva întrebãri, cã e mîna lui Purice. Dar femeia nu l-a recunoscut în fotografia ce-l înfãtisa cu chelie si barbã, pentru cã acum arãta altfel, obisnuind sã-si schimbe des aspectul fizic pentru a se deghiza.
Viorica Pintilie a mai spus regretã cel mai mult furtul unei verighete cu o imensã valoare sentimentalã. „Tineam enorm la ea, fiindcã mi-o pusese pe deget pãrintele Argatu. Chiar în acea zi o scosesem pentru prima oarã de pe deget, fiindcã fãcusem o iritatie si m-am dat cu cremã. Am aflat cã hotul a vîndut-o. As vrea sã o rãscumpãr, oricît ar costa“.

Articol afisat de 2075 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU, R. AANEI)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective