Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2007
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 12 Octombrie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Otrãvuri sau leacuri?

Otrãvuri sau leacuri?

• studii stiintifice recent efectuate sustin cã anumite medicamente, comune si cunoscute de multi pacienti, le pun în primejdie sãnãtatea si chiar viata • Aulin, Paracetamol, Algocalmin, sînt trei medicamente despre care se spune cã pot produce moartea prin insuficientã hepaticã sau infarct • farmacistii spun cã toate medicamentele sînt periculoase numai dacã sînt utilizate în exces •

O amplã anchetã declansatã de cãtre Comisia Europeanã a Medicamentului în vederea retragerii din tãrile Uniunii Europene a medicamentelor pe bazã de nimesulidã, unul dintre acestea fiind binecunoscutul Aulin, pe care multi nemteni l-au folosit mãcar o datã în viatã pentru a-si calma durerile de mãsele, dar nu numai, face valuri. Acelasi Aulin este folosit în cazul entorselor, luxatiilor, ori a altor inflamatii asociate osteoartritelor.
Efectul lui este sigur în astfel de situatii, iar cine l-a „probat“ o datã si a vãzut cã merge, l-a mai cãutat si altãdatã, negîndindu-se nici o clipã cã el afecteazã ficatul, putînd provoca insuficientã hepaticã. Pentru persoanele care suferã de hepatitã cronicã, ori cirozã, Aulin este total neindicat. Tocmai de aceea respectivul medicament este interzis în tãri precum Spania, Finlanda, SUA sau Japonia. La noi însã, se vinde liber pe piatã, deoarece înlãturã imediat suferinta. Conform specialistilor, substanta activã din acest medicament este nimesulida, care creste cu 30% riscul consecintelor nefavorabile hepatice, dar are efect si mai toxic pentru bolnavii cu afectiuni renale.
Cu cîteva luni în urmã, lumea farmacistilor era contrariatã de semnalele de alarmã venite tot de la Comisia Europeanã a Medicamentului în ceea ce priveste riscul crescut de infarct miocardic pe care îl induce utilizarea Algocaminului. Dacã despre Aulin nu au auzit multi nemteni, despre Algocalmin cu sigurantã a auzit toatã lumea si, mai mult decît atît, l-a si utilizat ori de cîte ori a avut o durere de cap sau de mãsea.
Incriminat pentru efectele sale nocive asupra ficatului este si Paracetamolul, un medicament considerat banal, dar foarte util si eficient mai ales în caz de rãcealã. Recent, studii stiintifice americane sustin cã paracetamolul în combinatie cu cafeaua sînt si agresive pentru ficat. Astfel, cercetãtorii americani recomandã persoanelor care fac tratament cu Paracetamol sã suprime în acea perioadã consumul de cafea, deoarece amestecul dintre bãutura energizantã si substanta activã din Paracetamol creeazã o toxinã care afecteazã grav ficatul, putînd provoca chiar moartea.
Specialistii atrag atentia asupra abuzului de medicamente, care conduce la dependentã fatã de anumite substante aflate în componenta lor sau la grave dezechilibre metabolice.

„Orice produs farmaceutic se poate transforma în otravã pentru organism dacã se exagereazã“

Tocmai de aceea medicii sustin cã automedicatia reprezintã un real pericol pentru orice persoanã care fãrã sã consulte medicul de familie sau mãcar farmacistul înghite fel de fel de pastile, indiferent de problemele de sãnãtate care apar.
Medicamentele destinate controlului durerii, cele pentru calmare sau somn, dar si medicamentele care ar trebui sã fortifice organismul, cum sînt mineralele si vitaminele, pot sã dezechilibreze organismul dacã sînt luate fãrã nici o noimã, fãcîndu-se uz de ele si depãsind astfel anumite doze.
Administrat fãrã recomandare si supraveghere medicalã, orice medicament poate dãuna.
„Orice produs farmaceutic care si-a probat în timp efectele benefice se poate transforma în otravã pentru organism, dacã se exagereazã în ceea ce priveste utilizarea lui, adicã dacã se depãsesc anumite doze. Totul depinde de concentratia si de doza îngurgitatã. Toate medicamentele din lumea asta pot face rãu omului atunci cînd se face abuz de ele. Sînt la curent cu discutiile contradictorii pe seama Aulinului si a altora care contin aceeasi substantã activã. Pot sã vã spun cã nu multã lume îl utilizeazã, pentru cã este destul de scump si oamenii nu au bani sã îl procure. La noi în România oamenii nu au bani de mîncare, darã-mi-te de medicamente. De aceea este acea nebunie în ceea ce priveste medicamentele compensate. Multi nu au bani sã îsi cumpere aspirinã si algocalmin sau un banal unguent antireumatic“, a declarat farmacistul Ilie Echim, patronul farmaciilor „Ardealul“ din Piatra Neamt.
Cu toate acestea, farmacistii sînt acuzati de cãtre medici si nu numai cã elibereazã cu prea multã usurintã medicamente pentru care ar trebui prescrisã retetã. Intoxicatiile voluntare cu medicamente, care de multe ori sînt efectul gesturilor disperate ale unora care vor si nu prea sã se sinucidã, sînt prilej de acuze la adresa farmacistilor, despre care se spune cã nu îi intereseazã ce medicament dau si cui, fiind interesati numai de vînzare.
„Din cauza acestor acuzatii, s-a ajuns în situatii extreme în care nu mai eliberezi pacientului nici un medicament dacã nu are retetã. Despre somnifere, tranchilizante, nici nu poate fi vorba. Ce te faci însã cu omul care vine la tine farmacist sîmbãta si duminica, adicã atunci cînd nu gãsesti la serviciu decît medicii din spital. Ajuti omul în suferintã sau nu? Farmacistii sînt oameni cu carte care stiu sã îsi facã meseria si care întotdeauna ajutã omul în suferintã, nu îi fac rãu si nici nu îi întorc spatele. Numai cã au mãsurã“, a conchis farmacistul Ilie Echim.

Articol afisat de 2382 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Lãcrãmioara ILISESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective