Tezele unice la română, pretentiile ministerului
• elevii de clasa a VIII-a si a VII-a vor sustine, în decembrie, tezele cu subiecte unice • cerintele sînt diferite în semestrul I, fată de semestrul II • Ministerul Educatiei, Cercetării si Tineretului a făcut publice pretentiile pe care le are la română de la elevii din ultimele două clase de gimnaziu, care în decembrie vor sustine tezele cu subiect unic.
Structura subiectelor la limba si literatura română, pentru teza unică la clasa a VIII-a, în anul scolar 2007-2008, va viza întelegerea unui text literar dat si exprimarea scrisă. Astfel, sarcinile de lucru vor avea în vedere identificarea unor valori stilistice ale nivelurilor fonetic, lexical si morfosintactic, sesizarea valorii expresive si utilizarea corectă a elementelor de vocabular, avînd ca suport un text literar, epic sau liric, la prima vedere. Potrivit prevederilor MECT, în subiectul pentru semestrul I, pot apărea si una, două cerinte vizînd valoarea expresivă a unor categorii semantice sau morfosintactice studiate în anii anteriori si actualizate, iar pe semestrul al II-lea, accentul se va deplasa către identificarea si operarea cu elemente de sintaxă a propozitiei si a frazei. Pentru domeniul lectură se va avea în vedere evaluarea unor abilităti, a unor deprinderi si a unor competente care vizează capacitatea de receptare a mesajului scris (identificarea unor elemente de structură si a unor trăsături ale textului narativ/ liric/ dramatic, identificarea modurilor de expunere/ a ideilor principale/ a semnificatiei unor procedee de expresivitate artistică, identificarea unor elemente morale în textele date), capacitatea de exprimare scrisă (rezumarea textului, caracterizarea unui personaj din textul dat, motivarea apartenentei la un gen literar, comentarea semnificatiilor unei secvente din text/ a unor idei/ a unor procedee de expresivitate artistică, exprimarea motivată a unui punct de vedere personal referitor la text).
Sarcinile de lucru care privesc evaluarea capacitătii de exprimare scrisă pentru semestrul I vor consta în redactarea unor texte reflexive si imaginative (scrisoare; compuneri care presupun exprimarea propriilor sentimente cu ocazia unui eveniment personal; evidentierea unor trăsături ale unui obiect - peisaj, operă de artă, persoană - într-o descriere/ într-un portret; continuarea unor dialoguri), redactarea unor texte functionale (cerere), redactarea unor compuneri despre texte literare la prima vedere. Elevii vor avea de comentat sumar secvente din textul la prima vedere, prin exprimarea motivată a unei opinii privind structura textului, procedeele de expresivitate si semnificatiile textului si/ sau ale mesajului acestuia.
Tezele din semestrul II
În semestrul al doilea, elevii claselor a opta vor avea de redactat texte reflexive si imaginative (compuneri care presupun exprimarea propriilor sentimente cu ocazia unui eveniment social sau cultural; scurte naratiuni); texte functionale (invitatie); compuneri despre texte literare studiate (caracterizare de personaj; motivarea apartenentei unui text studiat la un gen literar: epic - romanul - si dramatic - comedia). La rîndul lor, elevii claselor a saptea vor avea ca posibile subiecte la teza unică realizarea unor descrieri prin ordonarea coerentă a detaliilor; redactarea unor texte narative si dialogate; rezumarea unor texte narative la prima vedere; prezentarea unor modele reprezentative pentru vîrsta si optiunile personale; exprimarea unui punct de vedere personal referitor la o temă adecvată vîrstei.
Pentru partea de exprimare, elevii de clasa a saptea vor putea avea drept probe la teza unică la limba si literatura română din semestrul al II-lea caracterizarea personajelor din texte studiate; ilustrarea unor trăsături ale genului epic sau liric în texte apartinînd speciilor literare studiate: balada cultă, nuvela, imnul; exprimarea unui punct de vedere personal referitor la un text studiat sau la prima vedere. Elevii ar putea avea drept probă si prezentarea unor modele reprezentative pentru vîrsta si optiunile personale.
|