Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2007
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 29 Octombrie 2007
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Pretul iubirii de partid

• alesii social-democrati sînt cei mai constiinciosi cu plata cotizatiei la partid: 10% din leafa de consilier • si cei doi consilieri PRM au scos banii: 5 lei pe lună fiecare • singurii, vreo 8 consilieri liberali din 12, au restante pe acest an: între 912 si 3.780 de lei • PSD nu sanctionează neplata cotizatiei, PRM îi dă afară pe restantieri, PNL le retrage sprijinul politic •

Orice are pret pe lumea asta, iar o functie de ales cu atît mai mult, indiferent că e vorba de consilier local, primar, consilier judetean, parlamentar sau, mai nou, parlamentar european. Cît costă devotamentul unui consilier la Piatra Neamt? O cotizatie modică a celui ales la organizatia care l-a pus pe listă si i-a adus mandatul. Si probabil o contributie masivă în campania electorală, dacă omul în cauză mai vrea o tură. Dar asta e altă poveste. În Consiliul Local Piatra Neamt sînt 23 de consilieri. După miscările migratoare care au avut loc după 2004, configuratia politică la nivelul acestui an s-a stabilizat la 12 consilieri PNL, 8 PSD, 2 PRM si un independent. Cum îi taxează partidul pentru aceste functii?
PSD dă dovadă de cel mai eficient spirit antreprenorial: ia procent din veniturile consilierilor. Potrivit statutului, un social-democrat simplu achită 1% din salariul net, dar nu mai putin de 1 leu pe lună. Pensionarii pesedisti cotizează doar cu un leu, în timp ce studentii si somerii doar cu 50 de bani pe lună. Parlamentarii PSD lasă la partid 10% din leafa netă (jumătate la organizatia judeteană, cealaltă jumătate la Consiliul National al partidului), consilierii judeteni si locali tot la fel. La momentul actual, consilierii pietreni ai PSD sînt cei mai constiinciosi cu visteria partidului. Adrian Armencea, Adriean Chirilă, Gheorghe Dumitreasa, Daniel Harbuz, Gheorghe Munteanu, Tamara Nica, Victor Stănescu si Georgeta Vintea sînt cu plata la zi a obligatiilor financiare către punguta PSD. Si asta de bunăvoie, nesiliti de nimeni. Presedintele PSD Neamt, deputatul Ioan Munteanu, spune că în statut plata cotizatiei este o obligatie, dar că nu există nici o sanctiune pentru cei care nu se achită de ea. Probabil că datorită acestei libertăti se înghesuie alesii social-democrati să îsi lase benevol banii la partid. „Doar n-o să-i dau afară pentru că nu si-au plătit cotizatia“, s-a arătat mirat deputatul Munteanu, adăugînd că s-au încasat toti banii care trebuie, de la toti care trebuie, indiferent de functia pe care o ocupă.
PNL si-a stabilit sumă fixă pentru cotizatiile membrilor. După functia fiecăruia. Cei care ocupă functii politice în organizatie dau niste bani, cei care ocupă functii administrative datorită partidului dau alti bani. Liberalul nemtean de rînd, care trăieste din salariu, dă lunar 1 leu la partid. Liberalul pensionar, elev sau student, dă doar 20 de bani. Consilierul municipal are de dat lunar 150 de lei. În general, obligatia este achitată. Dacă nu, statutul PNL spune că se acordă o păsuire de 5 luni de zile, iar dacă în această perioadă nu s-au dat banii, în a sasea lună „inculpatul“ este somat si primeste avertisment. Dacă tot nu revine la simtăminte bune, intră în discutia sefilor pentru a fi sanctionat. Ceea ce s-a si întîmplat anul acesta în cazul a opt consilieri PNL de Piatra Neamt. Din 12. Singurul liberal care a scos banul fără să crîcnească a fost Viorel Chirilă. Neculai Ivanov avea restantă la cotizatie, dar a plătit-o după ce a primit avertismentul. Cornelia Tudorancea, suspendată fiind din PNL, n-are nici o obligatie în a achita suma lunară la partid. Andrei Baciu, fiind exclus, idem. Ceilalti alesi liberali pietreni au însă restante. Lider la datoria fată de partid este Ioan Negură, cu 3.780 de lei, iar după el vin Adrian Alui Gheorghe (cu 3.200 de lei), Irina Hirte (cu 3.200 de lei), Valeriu Andrita (2.715 lei), Ion Băiceanu (2.480 lei), Bogdan Apopii (1.550 lei), Elena Boengiu (tot 1.550 lei) si Cezar Dinescu (912 lei). Au fost somati să plătească, n-au prea vrut si, prin urmare, zilele trecute au rămas fără propteaua politică din partea PNL. Decizia a fost luată la nivelul conducerii judetene, dar trebuie pusă în discutia Delegatiei Permanente a PNL Neamt din decembrie, pentru că sanctionatii sînt consilieri locali. După cum a explicat Irina Hirte, nu ar fi vorba de rea vointă din partea consilierilor. Ea cel putin n-a plătit pentru că stia că există o hotărîre a PNL-ului judetean de anul trecut prin care cotizatia era un anumit procent din venit. Acum, spune Irina Hirte, i se reprosează că n-a plătit procent din indemnizatia de consilier. „Cam jumătate adică“, explică ea. Partidul o contrazice: suma este fixă si nu există nici o hotărîre care să spună altceva.
PRM este cel mai inflexibil în problema încasării banilor de la membri. Pentru liderul Dumitru Badea nu există decît alb si negru: ori plătesc, ori pleacă. Peremistii s-au învătat cu acest principiu si îl respectă. Cei doi consilieri locali pe care îi are PRM la Piatra Neamt, Vasile Stănoaia si Vasile Petraru, sînt la zi cu cotizatia, ba au mai dat în plus. Că regulamentul intern îi obliga la doar 5 lei lunar fiecare, iar ei sînt mai darnici si dedicati de atît. „Si-au plătit, că altfel îi dădeam afară.’ Păi ce, n-am mai dat? Am exclus din acest motiv un consilier local de la Rediu si unul de la Dămuc“, spune Dumitru Badea.

Articol afisat de 1454 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Dana OSTAHIE)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective