Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2007
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 29 Octombrie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Pretul iubirii de partid

• alesii social-democrati sînt cei mai constiinciosi cu plata cotizatiei la partid: 10% din leafa de consilier • si cei doi consilieri PRM au scos banii: 5 lei pe lunã fiecare • singurii, vreo 8 consilieri liberali din 12, au restante pe acest an: între 912 si 3.780 de lei • PSD nu sanctioneazã neplata cotizatiei, PRM îi dã afarã pe restantieri, PNL le retrage sprijinul politic •

Orice are pret pe lumea asta, iar o functie de ales cu atît mai mult, indiferent cã e vorba de consilier local, primar, consilier judetean, parlamentar sau, mai nou, parlamentar european. Cît costã devotamentul unui consilier la Piatra Neamt? O cotizatie modicã a celui ales la organizatia care l-a pus pe listã si i-a adus mandatul. Si probabil o contributie masivã în campania electoralã, dacã omul în cauzã mai vrea o turã. Dar asta e altã poveste. În Consiliul Local Piatra Neamt sînt 23 de consilieri. Dupã miscãrile migratoare care au avut loc dupã 2004, configuratia politicã la nivelul acestui an s-a stabilizat la 12 consilieri PNL, 8 PSD, 2 PRM si un independent. Cum îi taxeazã partidul pentru aceste functii?
PSD dã dovadã de cel mai eficient spirit antreprenorial: ia procent din veniturile consilierilor. Potrivit statutului, un social-democrat simplu achitã 1% din salariul net, dar nu mai putin de 1 leu pe lunã. Pensionarii pesedisti cotizeazã doar cu un leu, în timp ce studentii si somerii doar cu 50 de bani pe lunã. Parlamentarii PSD lasã la partid 10% din leafa netã (jumãtate la organizatia judeteanã, cealaltã jumãtate la Consiliul National al partidului), consilierii judeteni si locali tot la fel. La momentul actual, consilierii pietreni ai PSD sînt cei mai constiinciosi cu visteria partidului. Adrian Armencea, Adriean Chirilã, Gheorghe Dumitreasa, Daniel Harbuz, Gheorghe Munteanu, Tamara Nica, Victor Stãnescu si Georgeta Vintea sînt cu plata la zi a obligatiilor financiare cãtre punguta PSD. Si asta de bunãvoie, nesiliti de nimeni. Presedintele PSD Neamt, deputatul Ioan Munteanu, spune cã în statut plata cotizatiei este o obligatie, dar cã nu existã nici o sanctiune pentru cei care nu se achitã de ea. Probabil cã datoritã acestei libertãti se înghesuie alesii social-democrati sã îsi lase benevol banii la partid. „Doar n-o sã-i dau afarã pentru cã nu si-au plãtit cotizatia“, s-a arãtat mirat deputatul Munteanu, adãugînd cã s-au încasat toti banii care trebuie, de la toti care trebuie, indiferent de functia pe care o ocupã.
PNL si-a stabilit sumã fixã pentru cotizatiile membrilor. Dupã functia fiecãruia. Cei care ocupã functii politice în organizatie dau niste bani, cei care ocupã functii administrative datoritã partidului dau alti bani. Liberalul nemtean de rînd, care trãieste din salariu, dã lunar 1 leu la partid. Liberalul pensionar, elev sau student, dã doar 20 de bani. Consilierul municipal are de dat lunar 150 de lei. ÃŽn general, obligatia este achitatã. Dacã nu, statutul PNL spune cã se acordã o pãsuire de 5 luni de zile, iar dacã în aceastã perioadã nu s-au dat banii, în a sasea lunã „inculpatul“ este somat si primeste avertisment. Dacã tot nu revine la simtãminte bune, intrã în discutia sefilor pentru a fi sanctionat. Ceea ce s-a si întîmplat anul acesta în cazul a opt consilieri PNL de Piatra Neamt. Din 12. Singurul liberal care a scos banul fãrã sã crîcneascã a fost Viorel Chirilã. Neculai Ivanov avea restantã la cotizatie, dar a plãtit-o dupã ce a primit avertismentul. Cornelia Tudorancea, suspendatã fiind din PNL, n-are nici o obligatie în a achita suma lunarã la partid. Andrei Baciu, fiind exclus, idem. Ceilalti alesi liberali pietreni au însã restante. Lider la datoria fatã de partid este Ioan Negurã, cu 3.780 de lei, iar dupã el vin Adrian Alui Gheorghe (cu 3.200 de lei), Irina Hirte (cu 3.200 de lei), Valeriu Andrita (2.715 lei), Ion Bãiceanu (2.480 lei), Bogdan Apopii (1.550 lei), Elena Boengiu (tot 1.550 lei) si Cezar Dinescu (912 lei). Au fost somati sã plãteascã, n-au prea vrut si, prin urmare, zilele trecute au rãmas fãrã propteaua politicã din partea PNL. Decizia a fost luatã la nivelul conducerii judetene, dar trebuie pusã în discutia Delegatiei Permanente a PNL Neamt din decembrie, pentru cã sanctionatii sînt consilieri locali. Dupã cum a explicat Irina Hirte, nu ar fi vorba de rea vointã din partea consilierilor. Ea cel putin n-a plãtit pentru cã stia cã existã o hotãrîre a PNL-ului judetean de anul trecut prin care cotizatia era un anumit procent din venit. Acum, spune Irina Hirte, i se reproseazã cã n-a plãtit procent din indemnizatia de consilier. „Cam jumãtate adicã“, explicã ea. Partidul o contrazice: suma este fixã si nu existã nici o hotãrîre care sã spunã altceva.
PRM este cel mai inflexibil în problema încasãrii banilor de la membri. Pentru liderul Dumitru Badea nu existã decît alb si negru: ori plãtesc, ori pleacã. Peremistii s-au învãtat cu acest principiu si îl respectã. Cei doi consilieri locali pe care îi are PRM la Piatra Neamt, Vasile Stãnoaia si Vasile Petraru, sînt la zi cu cotizatia, ba au mai dat în plus. Cã regulamentul intern îi obliga la doar 5 lei lunar fiecare, iar ei sînt mai darnici si dedicati de atît. „Si-au plãtit, cã altfel îi dãdeam afarã.’ Pãi ce, n-am mai dat? Am exclus din acest motiv un consilier local de la Rediu si unul de la Dãmuc“, spune Dumitru Badea.

Articol afisat de 1643 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Dana OSTAHIE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective