Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2007
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 29 Octombrie 2007
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Copii „jertfiti“ pentru bani

• 6.418 copii din Neamt, proveniti din 4.243 de familii, sînt părăsiti temporar de părintii care au plecat la muncă în străinătate • 6.008 dintre acestia au fost lăsati de părinti în grija rudelor, iar 93 se află în supravegherea reprezentantilor Protectiei Copilului • cele mai multe familii din care ambii părinti au plecat la muncă „afară“ provin din zona Roman •

6.418 copii nemteni, cu vîrste de la cîteva luni pînă la aproape 18 ani, trăiesc drama despărtirii de mama sau tatăl plecat plecat la muncă în străinătate, ori chiar de ambii părinti.
Această suferintă este resimtită în Neamt de cel putin 4.243 de familii, despre care au stiintă autoritătile statului, din evidentele întocmite la nivel de judet.
În lipsa părintilor plecati departe de casă, copiii au rămas în grija altora. Potrivit situatiilor pe care le are la dispozitie Directia Generală pentru Asistentă Socială si Protectia Copilului (DGASPC) Neamt, cei mai multi dintre copiii ai căror părinti au plecat să îsi caute norocul în altă parte au rămas în îngrijirea bunicilor, mătusilor si unchilor, ori a altor rubedenii, nefiind nevoie să se ia măsură de protectie din partea institutiilor statului. 93 de copii, însă, au parte de o situatie mai specială, în sensul că se află în supravegherea reprezentantilor DGASPC Neamt. Astfel, pentru 54 dintre acestia a fost luată măsura de a fi dati în plasament la rude, iar sase, la alte familii. 23 de copii au fost internati în centre de plasament, iar zece au fost încredintati unor asistenti maternali profesionisti.
Conform statisticilor, 2.237 copii nemteni, proveniti din 1.494 familii, duc dorul ambilor părinti plecati să muncească în străinătate, cu contract, sau la negru, pentru a agonisi banii cu care să poată să îsi construiască sau cumpere o casă, să îsi tină progeniturile în scoală, ori să le trimită la studii înalte.
Cele mai multe dintre familiile din care ambii părinti au luat drumul străinătătii, lăsîndu-si copiii în grija altora, provin din localităti rurale din zona Roman - Cordun, Horia, Săbăoani, Ion Creangă. Astfel de situatii se mai întîlnesc în Tazlău, Vînători, Tibucani, Dobreni.
Potrivit precizărilor făcute de către Mihai Hanganu, director al DGASPC Neamt, desi, conform legislatiei în vigoare, autoritătile locale au obligatia de a transmite astfel de situatii institutiei pe care o conduce, multe dintre primăriile localitătilor din judet nu s-au conformat în acest sens - Primăria Bicaz, Zănesti, Costisa, Stănita, Oniceni etc.
3.613 copii din 2.328 de familii din judet au un singur părinte plecat la muncă, „afară“. Extrem de dureroasă este situatia familiilor monoparentale, cu un singur întretinător, unde sărăcia, lipsa de perspectivă si imposibilitatea unui trai decent au împins la disperare mama sau tatăl care a plecat departe, pentru a da o sansă copilului său. În judet sînt înregistrate 521 astfel de familii, cu 568 de copii.
„Datele referitoare la familiile unde unul dintre părinti sau amîndoi au plecat la muncă în străinătate, lăsîndu-si copiii în grija rudelor, ori a institutiilor statului nu sînt foarte exacte si nu reflectă realitatea. Noi avem date numai despre aceia care pleacă legal, nu si despre ceilalti. Pe de altă parte, nu toate primăriile îsi fac datoria de a ne raporta situatiile de acest fel“, a declarat Mihai Hanganu, director al DGASPC Neamt.

„Foarte grav este că părintii nu sînt constienti de traumele psihice la care îsi supun copiii“

Psihologii si psihiatrii nemteni sînt alarmati de cresterea numărului de cazuri de „copii problemă“, care au ca numitor comun abandonul unuia dintre părinti sau chiar al ambilor. Foarte multi dintre copiii ai căror părinti au plecat în străinătate să muncească si i-au lăsat pe acestia în grija altor persoane au rezultate slabe la învătătură, comit fapte antisociale, suferă depresii grave, care nu întotdeauna sînt sesizate de cei din jur.
„Din păcate, fenomenul abandonului mascat al copiilor de către părinti capătă proportii de la an la an, iar tulburările pe care le suferă din acest motiv sînt tot mai grave si mai greu de rezolvat. Acesti copii nu mai au un bun randament scolar, au rezultate din ce în ce mai slabe la învătătură si chiar ajung la abandon scolar, suferă depresii grave care, de multe ori, se finalizează cu tentative de suicid, intră în medii nepotrivite, se apucă de prostitutie, consum de droguri etc. Foarte grav este că părintii nu sînt constienti de traumele psihice pe care le suferă copiii prin plecarea lor de lîngă ei. Părintii îsi motivează, de cele mai multe ori, plecarea prin grija fată de copii si fată de viitorul lor, spun că se duc să muncească si să cîstige bani pentru a le asigura copiilor un trai îndestulător si conditii mai bune de trai, de învătătură. Nu se gîndesc deloc la cît de important este să le asigure copiilor suportul emotional de care au mult mai multă nevoie, decît de bani. Cei mai afectati de plecarea părintilor sînt adolescentii, aflati în plin proces de schimbare, care au nevoie de sprijin sufletesc, de sfaturi, de întelegere si încredere“, apreciază doctor Paula Iliescu, sefa sectiei Neuropsihiatrie Infantilă din cadrul Spitalului Judetean de Urgentă Neamt.
Potrivit datelor statistice ale DGASPC Neamt, cei mai multi dintre copiii rămasi acasă fără unul sau ambii părinti se încadrează în categoriile de vîrstă 7-9 ani (1.368), 14-17 ani (1.337), 10-13 ani (2.164).
Într-o statistică a Autoritătii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului (ANPCA) se arată că, la nivel întregii tări, numărul total de copii care au părintii plecati la muncă în străinătate este de 82.464.
Judetul Neamt se află pe locul al II-lea într-un clasament de acest fel, după Suceava, fiind urmat de Botosani si Iasi.

Articol afisat de 1561 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Lăcrămioara ILISESCU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective