Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2007
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 29 Octombrie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Copii „jertfiti“ pentru bani

• 6.418 copii din Neamt, proveniti din 4.243 de familii, sînt pãrãsiti temporar de pãrintii care au plecat la muncã în strãinãtate • 6.008 dintre acestia au fost lãsati de pãrinti în grija rudelor, iar 93 se aflã în supravegherea reprezentantilor Protectiei Copilului • cele mai multe familii din care ambii pãrinti au plecat la muncã „afarã“ provin din zona Roman •

6.418 copii nemteni, cu vîrste de la cîteva luni pînã la aproape 18 ani, trãiesc drama despãrtirii de mama sau tatãl plecat plecat la muncã în strãinãtate, ori chiar de ambii pãrinti.
Aceastã suferintã este resimtitã în Neamt de cel putin 4.243 de familii, despre care au stiintã autoritãtile statului, din evidentele întocmite la nivel de judet.
În lipsa pãrintilor plecati departe de casã, copiii au rãmas în grija altora. Potrivit situatiilor pe care le are la dispozitie Directia Generalã pentru Asistentã Socialã si Protectia Copilului (DGASPC) Neamt, cei mai multi dintre copiii ai cãror pãrinti au plecat sã îsi caute norocul în altã parte au rãmas în îngrijirea bunicilor, mãtusilor si unchilor, ori a altor rubedenii, nefiind nevoie sã se ia mãsurã de protectie din partea institutiilor statului. 93 de copii, însã, au parte de o situatie mai specialã, în sensul cã se aflã în supravegherea reprezentantilor DGASPC Neamt. Astfel, pentru 54 dintre acestia a fost luatã mãsura de a fi dati în plasament la rude, iar sase, la alte familii. 23 de copii au fost internati în centre de plasament, iar zece au fost încredintati unor asistenti maternali profesionisti.
Conform statisticilor, 2.237 copii nemteni, proveniti din 1.494 familii, duc dorul ambilor pãrinti plecati sã munceascã în strãinãtate, cu contract, sau la negru, pentru a agonisi banii cu care sã poatã sã îsi construiascã sau cumpere o casã, sã îsi tinã progeniturile în scoalã, ori sã le trimitã la studii înalte.
Cele mai multe dintre familiile din care ambii pãrinti au luat drumul strãinãtãtii, lãsîndu-si copiii în grija altora, provin din localitãti rurale din zona Roman - Cordun, Horia, Sãbãoani, Ion Creangã. Astfel de situatii se mai întîlnesc în Tazlãu, Vînãtori, Tibucani, Dobreni.
Potrivit precizãrilor fãcute de cãtre Mihai Hanganu, director al DGASPC Neamt, desi, conform legislatiei în vigoare, autoritãtile locale au obligatia de a transmite astfel de situatii institutiei pe care o conduce, multe dintre primãriile localitãtilor din judet nu s-au conformat în acest sens - Primãria Bicaz, Zãnesti, Costisa, Stãnita, Oniceni etc.
3.613 copii din 2.328 de familii din judet au un singur pãrinte plecat la muncã, „afarã“. Extrem de dureroasã este situatia familiilor monoparentale, cu un singur întretinãtor, unde sãrãcia, lipsa de perspectivã si imposibilitatea unui trai decent au împins la disperare mama sau tatãl care a plecat departe, pentru a da o sansã copilului sãu. ÃŽn judet sînt înregistrate 521 astfel de familii, cu 568 de copii.
„Datele referitoare la familiile unde unul dintre pãrinti sau amîndoi au plecat la muncã în strãinãtate, lãsîndu-si copiii în grija rudelor, ori a institutiilor statului nu sînt foarte exacte si nu reflectã realitatea. Noi avem date numai despre aceia care pleacã legal, nu si despre ceilalti. Pe de altã parte, nu toate primãriile îsi fac datoria de a ne raporta situatiile de acest fel“, a declarat Mihai Hanganu, director al DGASPC Neamt.

„Foarte grav este cã pãrintii nu sînt constienti de traumele psihice la care îsi supun copiii“

Psihologii si psihiatrii nemteni sînt alarmati de cresterea numãrului de cazuri de „copii problemã“, care au ca numitor comun abandonul unuia dintre pãrinti sau chiar al ambilor. Foarte multi dintre copiii ai cãror pãrinti au plecat în strãinãtate sã munceascã si i-au lãsat pe acestia în grija altor persoane au rezultate slabe la învãtãturã, comit fapte antisociale, suferã depresii grave, care nu întotdeauna sînt sesizate de cei din jur.
„Din pãcate, fenomenul abandonului mascat al copiilor de cãtre pãrinti capãtã proportii de la an la an, iar tulburãrile pe care le suferã din acest motiv sînt tot mai grave si mai greu de rezolvat. Acesti copii nu mai au un bun randament scolar, au rezultate din ce în ce mai slabe la învãtãturã si chiar ajung la abandon scolar, suferã depresii grave care, de multe ori, se finalizeazã cu tentative de suicid, intrã în medii nepotrivite, se apucã de prostitutie, consum de droguri etc. Foarte grav este cã pãrintii nu sînt constienti de traumele psihice pe care le suferã copiii prin plecarea lor de lîngã ei. Pãrintii îsi motiveazã, de cele mai multe ori, plecarea prin grija fatã de copii si fatã de viitorul lor, spun cã se duc sã munceascã si sã cîstige bani pentru a le asigura copiilor un trai îndestulãtor si conditii mai bune de trai, de învãtãturã. Nu se gîndesc deloc la cît de important este sã le asigure copiilor suportul emotional de care au mult mai multã nevoie, decît de bani. Cei mai afectati de plecarea pãrintilor sînt adolescentii, aflati în plin proces de schimbare, care au nevoie de sprijin sufletesc, de sfaturi, de întelegere si încredere“, apreciazã doctor Paula Iliescu, sefa sectiei Neuropsihiatrie Infantilã din cadrul Spitalului Judetean de Urgentã Neamt.
Potrivit datelor statistice ale DGASPC Neamt, cei mai multi dintre copiii rãmasi acasã fãrã unul sau ambii pãrinti se încadreazã în categoriile de vîrstã 7-9 ani (1.368), 14-17 ani (1.337), 10-13 ani (2.164).
Într-o statisticã a Autoritãtii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului (ANPCA) se aratã cã, la nivel întregii tãri, numãrul total de copii care au pãrintii plecati la muncã în strãinãtate este de 82.464.
Judetul Neamt se aflã pe locul al II-lea într-un clasament de acest fel, dupã Suceava, fiind urmat de Botosani si Iasi.

Articol afisat de 1734 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Lãcrãmioara ILISESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective