Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2007
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 8 Noiembrie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Bye, bye, Andrei Baciu!

Bye, bye, Andrei Baciu!

• primãria a primit ieri sentinta Tribunalului prin care primarul si Consiliul Local sînt obligati „sã ia act de încetarea mandatului de consilier al domnului Baciu Andrei la data de 31.03.2007“ • secretarul Vasile Visan spune cã sentinta va fi adusã la cunostinta consilierilor si acestia vor decide dacã se face recurs • calea de atac trebuie promovatã pînã pe 22 noiembrie •

Consiliul Local Piatra Neamt a pierdut un consilier în instantã. Fostul liberal se vede astfel dezlipit cu forta de scaunul de ales, dupã lupte seculare care dateazã din luna aprilie. Primãria a primit ieri sentinta civilã prin care sectia Contencios a Tribunalului Neamt a hotãrît cã Andrei Baciu nu mai este ales local potrivit legii, încã de pe 31 martie, cînd a fost exclus din PNL. Sentinta a fost datã în luna septembrie, dupã ce PNL Neamt a chemat în judecatã primarul si Consiliul Local pentru refuzul de a respecta statutul alesilor locali. Liberalii nemteni au recurs la aceastã cale dupã ce s-au luptat o varã întreagã cu Andrei Baciu si ceilalti 22 de consilieri, care n-au vrut nici în ruptul capului sã se despartã de fostul penelist. Consilierul juridic Liliana Jipa, apãrãtorul primarului în acest proces, a reusit sã-l scoatã pe Gheorghe Stefan din acest meci, pe motiv cã acesta si-a îndeplinit obligatiile legale, adicã a propus consilierilor sã ia act de încetarea de drept a mandatului colegului lor. „Refuzul de a lua act este exclusiv imputabil Consiliului Local si nu primarului“, a fost apãrarea lui Gheorghe Stefan. Instanta a constatat cã, într-adevãr, primarul n-avea ce face mai mult. ÃŽn schimb, Consiliul Local da. Dar n-a fãcut-o. Juristul Dragos Stefan a încercat sã apere legislativul local apelînd la argumente gen „autonomie în exercitarea votului“, prin care rezultatul votului nu poate fi controlat sau impus. Plus cã, a spus juristul, o hotãrîre a instantei „conduce la o încãlcare a principiului autonomiei administratiei publice locale, al cãrei efect ar fi o imixtiune a puterii judecãtoresti în atributiile autoritãtilor publice locale“.

Consiliul Local, bun de plata cheltuielilor de judecatã

Ceea ce ar însemna cã nici un consiliu local nu mai poate fi obligat de instantã sã respecte legile tãrii. Acelasi Dragos Stefan a mai arãtat si cã, în cazul unei decizii favorabile PNL, hotãrîrea nu poate fi pusã în executare fatã de consilierii care nu au luat act, pentru cã acestia sînt... „imposibil de indentificat“. ÃŽn concluzie, a solicitat respingerea reclamatiei PNL. Judecãtorii au vãzut altceva: treaba cu încãlcarea autonomiei, invocatã de consilierul juridic al CL, contravine drepturilor omului si principiului liberului acces la justitie, garantat de Constitutie. Care, cel putin deocamdatã, rãmîne Legea Fundamentalã în tara asta. Cît priveste fondul problemei, lucrurile sînt foarte clare, la fel ca art. 9, alin. 2, lit. h’ din Legea nr. 393/2004 privind alesii locali: „calitatea de consilier local... înceteazã de drept înainte de expirarea duratei normale a mandatului în caz de... pierdere a calitãtii de membru al partidului politic pe a cãrui listã a fost ales“. Din aceste motive, în numele legii, actiunea formulatã de PNL Neamt împotriva pîrîtilor Primarul municipiului si Consiliul Local Piatra Neamt a fost admisã. ÃŽn consecintã „Obligã pîrîtii sã ia act de încetarea de drept a mandatului de consilier al domnului BACIU ANDREI la data de 31.03.2007. Obligã pîrîtul Consiliul Local Piatra Neamt la plata sumei de 4,3 lei reprezentînd cheltuieli de judecatã cãtre reclamant“. Cu recurs în 15 zile de la comunicare. Care comunicare, desi sentinta a fost pronuntatã în sedinta din 20 septembrie, a avut loc abia ieri, 7 noiembrie, dupã cum a spus secretarul municipiului, Vasile Visan. Dar nu era foarte sigur. ÃŽntrebat dacã legislativul municipal va uza de posibilitatea de recurs, Vasile Visan a spus doar cã „sentinta va fi comunicatã consilierilor locali si ei trebuie sã decidã ce se va întîmpla mai departe“. Teoria spune cã 15 zile expirã pe 22 noiembrie. Practica aratã cã sedintele ordinare la Piatra Neamt au loc în ultima sãptãmînã a lunii, de regulã joia, ceea ce în acest caz ar fi 29 noiembrie. Tot practica aratã cã dacã alesii pietreni îsi pun în cap sã dispretuiascã o lege, oricare ar fi ea, indiferent cît de rea sau bunã, o fac fãrã sã aibã mustrãri de constiintã.

PS: PNL Neamt se gîndeste sã-l „autosesizeze“ pe prefectul Toader Mocanu cu privire la legalitatea hotãrîrilor adoptate de CL Piatra Neamt din aprilie încoace, în special a celor care au trecut doar la un vot diferentã. Care putea fi al domnului Baciu. Pornirea liberalilor are ca temei tot completul de judecatã, care în aceeasi sentintã spune cã „reclamanta se poate adresa instantei inclusiv pentru a supune controlului de legalitate actele administrative emise de autoritãtile publice fãrã ca acestor autoritãti sã li se încalce autonomia“.

Articol afisat de 2082 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Dana OSTAHIE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de Tzepelica la data 08.11.2007 06:20
Duca-se invartindu-se, cu Pinalti de gat !
Dar sa-i ia si toate afisele electorale ale lui Pinalti care-l infatiseaza singur, cu toate cele 10 burti ale sale, sau cu "draga Stolo".
Cum naiba de a facut populatia din oras asa o pasiune subita pentru un supra-supra-ponderal si un nevrotic puriu, din moment ce in absolut toate magazinele, inclusiv din piata centrala, se gasesc exclusiv numai afise cu primarele ?! Cu ce a santajat oare negustorimea ?!
Ad�ugat de Mos_Tautu la data 08.11.2007 10:25
Dl.Tzepelica este doar un OLIGARH
Am citit sirul imund de insulte ale dlui Tzepelica(daca poate fi numit domn).
El nu intelege ca un politician talentat si iubitor de popor ca pinalti poate capta 80% din electori.Din aceste motive incepe sa-i remarce burta si ponderea lui Penalti.

Dar PNL-ul dv-evident aripa oligahica sau petroliberala,care este pe disparitie ,a avut 4 ani sa faca politica si sa castige.
Pardon,ei au castigat,au facut afaceri cu statul,din pacate si cu DND:Remes,Pacuraru,Chiuariu etc.

Rau va mai doare ca se desteapta lumea si stie pe cine sa aleaga!
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective