Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2008
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 19 Ianuarie 2008
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Plan anti-spagă în spitale

Plan anti-spagă în spitale

• cadre medicale ale Spitalului Judetean Neamt recunosc faptul că, si aici, unii medici recurg la conditionarea actului medical si se declară împotrivă • unii consideră că astfel de practici trebuie descurajate prin sanctiuni dure, numai că sînt greu de dovedit •

Conditionarea actului medical de către unii dintre reprezentantii sistemului sanitar si „înfierarea“ celor care o practică au redevenit subiect de actualitate în lumea medicală nemteană, ca de altfel din întreaga tară, gratie unei opinii emise de către un reprezentant marcant al breslei care desfăsoară si activitate universitară si are si functie de conducere în forul profesional al medicilor din România.
Presedintele Colegiului Medicilor Cluj, profesor doctor Mircea Bârsan este de părere că medicii care iau mită trebuie sanctionati aspru. Mai mult decît atît, acesta a propus zilele trecute ca doctorii cu astfel de practici să fie pedepsiti penal sau impozitati dublu.
Propunerea concretă a presedintelui Colegiului Medicilor Cluj este inspirată din sistemul de control fiscal practicat în Statele Unite ale Americii, unde „Fiscul este si pentru presedinte, si pentru omul de rînd“ si dacă un medic si-a făcut o casă si nu o poate justifica, atunci se dispune supraimpozitarea.
Opinia profesorului Mircea Bârsan aduce în discutie mai multe aspecte legate de relatia pacient-medic bazată pe atentii, cadouri, sume de bani mai mici sau mai mari ori alte bunuri materiale.
Cert este că atunci cînd vorbeste despre pedeapsa penală, reprezentantul forului profesional al medicilor din România are în vedere conditionarea actului medical, pe care acestea o incriminează cu vehementă, caracterizînd-o drept „execrabilă“.
Mai mult decît atît, profesorul Mircea Bârsan, consideră că „de aceea pacientii nu mai au încredere în actul medical si umblă pe la vraci“ si consternat, adaugă „cel care face asta nu e doctor“.
Declarîndu-se categoric împotriva mituirii medicilor, profesorul Bârsan se arată îngăduitor cu micile atentii, aducînd în discutie practicile pacientilor din tările civilizate ale Uniunii Europene. Cu toate acestea, el propune o campanie prin care pacientii români să fie învătati să nu mai dea spagă doctorilor.
În ceea ce priveste conditionarea actului medical, unii doctori ai Spitalului Judetean de Urgentă Neamt recunosc că au cunostintă de faptul că se practică si în cea mai mare unitate sanitară din judet si se declară, fără discutie, împotriva acesteia, admitînd că s-ar impune aplicarea unei pedepse drastice. Medicii spun că, de cele mai multe ori sînt pusi în situatia ca pacientii să îsi exprime recunostinta fată de felul cum au fost îngrijiti, prin cadouri care constau în diverse obiecte. Mai sînt si cazuri în care, dacă pacientul e mai cu dare de mînă, de comun acord cu medicul curant, sponsorizează sectia cu diverse dotări, materiale destinate curăteniei, reparatiilor, îmbunătătirii conditiilor hoteliere etc.
„În ceea ce priveste conditionarea actului medical, o dezavuez si fără drept de apel spun că mi se pare degradantă, gravă si că trebuie descurajată prin pedepse penale. Numai că este greu de dovedit că un medic a refuzat să se ocupe de un pacient sau a trenat un caz pentru a-l face pe pacient să „cotizeze“ ori si-a exprimat clar pretentiile pecuniare sau de altă natură. Cînd este vorba despre mici atentii prin care pacientul îsi exprimă multumirea fată de felul cum a fost îngrijit de către medic, nu cred că se poate vorbi de spagă. Iar dacă se pune problema unor sume de bani, sînt de acord cu ideea de a fi declarate si impozitate“, a declarat chirurgul Iosif Köszeghi, presedintele Colegiului Medicilor Neamt.
Potrivit aceleiasi surse citate, în ultimii patru ani, pe parcursul primului său mandat de conducere a forului profesional al doctorilor din judet, Colegiul Medicilor Neamt nu a înregistrat nici o reclamatie de conditionare a actului medical de către vreun coleg, ori de acordare de mită. END

Articol afisat de 1939 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L. ILISESCU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective