Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2008
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 19 Ianuarie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Plan anti-spagã în spitale

Plan anti-spagã în spitale

• cadre medicale ale Spitalului Judetean Neamt recunosc faptul cã, si aici, unii medici recurg la conditionarea actului medical si se declarã împotrivã • unii considerã cã astfel de practici trebuie descurajate prin sanctiuni dure, numai cã sînt greu de dovedit •

Conditionarea actului medical de cãtre unii dintre reprezentantii sistemului sanitar si „înfierarea“ celor care o practicã au redevenit subiect de actualitate în lumea medicalã nemteanã, ca de altfel din întreaga tarã, gratie unei opinii emise de cãtre un reprezentant marcant al breslei care desfãsoarã si activitate universitarã si are si functie de conducere în forul profesional al medicilor din România.
Presedintele Colegiului Medicilor Cluj, profesor doctor Mircea Bârsan este de pãrere cã medicii care iau mitã trebuie sanctionati aspru. Mai mult decît atît, acesta a propus zilele trecute ca doctorii cu astfel de practici sã fie pedepsiti penal sau impozitati dublu.
Propunerea concretã a presedintelui Colegiului Medicilor Cluj este inspiratã din sistemul de control fiscal practicat în Statele Unite ale Americii, unde „Fiscul este si pentru presedinte, si pentru omul de rînd“ si dacã un medic si-a fãcut o casã si nu o poate justifica, atunci se dispune supraimpozitarea.
Opinia profesorului Mircea Bârsan aduce în discutie mai multe aspecte legate de relatia pacient-medic bazatã pe atentii, cadouri, sume de bani mai mici sau mai mari ori alte bunuri materiale.
Cert este cã atunci cînd vorbeste despre pedeapsa penalã, reprezentantul forului profesional al medicilor din România are în vedere conditionarea actului medical, pe care acestea o incrimineazã cu vehementã, caracterizînd-o drept „execrabilã“.
Mai mult decît atît, profesorul Mircea Bârsan, considerã cã „de aceea pacientii nu mai au încredere în actul medical si umblã pe la vraci“ si consternat, adaugã „cel care face asta nu e doctor“.
Declarîndu-se categoric împotriva mituirii medicilor, profesorul Bârsan se aratã îngãduitor cu micile atentii, aducînd în discutie practicile pacientilor din tãrile civilizate ale Uniunii Europene. Cu toate acestea, el propune o campanie prin care pacientii români sã fie învãtati sã nu mai dea spagã doctorilor.
În ceea ce priveste conditionarea actului medical, unii doctori ai Spitalului Judetean de Urgentã Neamt recunosc cã au cunostintã de faptul cã se practicã si în cea mai mare unitate sanitarã din judet si se declarã, fãrã discutie, împotriva acesteia, admitînd cã s-ar impune aplicarea unei pedepse drastice. Medicii spun cã, de cele mai multe ori sînt pusi în situatia ca pacientii sã îsi exprime recunostinta fatã de felul cum au fost îngrijiti, prin cadouri care constau în diverse obiecte. Mai sînt si cazuri în care, dacã pacientul e mai cu dare de mînã, de comun acord cu medicul curant, sponsorizeazã sectia cu diverse dotãri, materiale destinate curãteniei, reparatiilor, îmbunãtãtirii conditiilor hoteliere etc.
„ÃŽn ceea ce priveste conditionarea actului medical, o dezavuez si fãrã drept de apel spun cã mi se pare degradantã, gravã si cã trebuie descurajatã prin pedepse penale. Numai cã este greu de dovedit cã un medic a refuzat sã se ocupe de un pacient sau a trenat un caz pentru a-l face pe pacient sã „cotizeze“ ori si-a exprimat clar pretentiile pecuniare sau de altã naturã. Cînd este vorba despre mici atentii prin care pacientul îsi exprimã multumirea fatã de felul cum a fost îngrijit de cãtre medic, nu cred cã se poate vorbi de spagã. Iar dacã se pune problema unor sume de bani, sînt de acord cu ideea de a fi declarate si impozitate“, a declarat chirurgul Iosif Köszeghi, presedintele Colegiului Medicilor Neamt.
Potrivit aceleiasi surse citate, în ultimii patru ani, pe parcursul primului sãu mandat de conducere a forului profesional al doctorilor din judet, Colegiul Medicilor Neamt nu a înregistrat nici o reclamatie de conditionare a actului medical de cãtre vreun coleg, ori de acordare de mitã. END

Articol afisat de 2038 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L. ILISESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective