Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2008
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 19 Ianuarie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Capcanã electricã în grãdinã

Capcanã electricã în grãdinã

• doi sãteni din Tãmãseni au vãzut moartea cu ochii • acestia au dat, noaptea, cu cãruta peste un fir rupt al retelei medii de tensiune • caii au murit, iar proprietarii s-au ales cu o sperieturã groaznicã • dacã mureau, cine plãtea? •

Un cablu al retelei de medie tensiune, din comuna Tãmãseni, rupt si cãzut în urmã cu mai multã vreme într-o grãdinã, dar încã sub tensiune, s-a transformat într-o „capcanã“ mortalã pentru localnici, o dublã tragedie fiind evitatã ca prin minune, vineri dimineatã, 18 ianuarie. Dacã oamenii, tatã si fiu, s-au ales cu o sperieturã sorã cu moartea, nu aceeasi soartã au avut-o animalele de tractiune, care nu au supravietuit. ÃŽnainte de ivirea zorilor, Anton si Damian Gabor au pornit la treabã, cu gînd sã ducã pe ogor gunoiul de grajd adunat în bãtãturã. Pe întuneric, dintr-o datã, au iesit scîntei de la un arc electric, sãtenii au sãrit ca arsi la simtirea fiorului curentului, iar caii au cãzut în genunchi. Un gard din apropiere a fost cît pe ce sã ia foc, în conditiile în care nimeni nu stia clar ce se întîmplã. „Dimineatã, pe la ora 5-5.30, am încãrcat o cãrutã cu gunoi de grajd din spatele casei, iar apoi am vrut sã ies prin grãdinã, sã mã duc la cîmp sã descarc. Tineam caii de cãpãstru iar, la un moment dat, aproape de poartã, am simtit cã mã electrocutez. Norocul meu a fost cã am aruncat la timp hãtul din mînã. Pe moment, nu mi-am dat seama exact ce se întîmplã, iar apoi am vãzut animalele prãbusindu-se. Mare noroc am avut, si eu si bãiatul, puteam sã fim morti acum“, a povestit Anton Gabor, în vîrstã de 74 de ani. Fiul acestuia, Damian, în vîrstã de 24 de ani, a rãmas socat de întîmplarea din dimineata de vineri. Pe lîngã spaima de moarte pe care a tras-o, tînãrul este disperat cã a rãmas fãrã singura posibilitate de a mai cîstiga un ban. „Dintr-o datã, tata mi-a zis cã îl curenteazã ceva. N-am mai stiut ce sã fac, m-am «blocat» vãzînd cum cad caii la pãmînt. Unul a murit pe loc, iar altul, iapa «rosie», a mai suflat. Nu mi-am dat seama ce se întîmplã, m-am gîndit chiar sã aduc un cutit sã-i «dau drumul la sînge». Abia apoi, cînd s-a mai luminat, am vãzut cablul de la reteaua electricã întins prin zãpadã. Ce mã fac eu de-acum? Caii valorau circa 40 milioane de lei, recent am avut chiar si o ofertã pentru ei. Sînt tînãr, vreau sã-mi fac si eu un viitor, iar acum nu mai am nici o posibilitate. Cine mã despãgubeste? Mai mult decît atît, puteam sã fim morti, eu si tata“, a spus tînãrul, izbucnind în lacrimi.

Vinovatii fãrã vinã

Situatia a intrat si în atentia Primãriei comunei Tãmãseni. Primarul Ironim Andrici s-a deplasat la fata locului si încearcã sã facã o serie de demersuri, în primul rînd pentru ridicarea cadavrelor. „Cablul acela, cine stie de cînd era rupt si a stat acoperit de zãpadã. Se putea produce o mare nenorocire, bine cã oamenii aceia au scãpat. Stiu cã pe la 5.30 dimineata mergeau cu niste gunoi la cîmp si caii au cãlcat pe fir. Am dat personal telefon si am cerut E.On sã întrerupã alimentarea cu energie electricã a zonei, pentru cã pericolul persista. De asemenea, am luat legãtura si cu SC Protan Roman, ca sã trimitã o masinã sã ridice cadavrele animalelor, dar nu este prea mare grabã, întrucît este frig. ÃŽn ceea ce-i priveste pe oameni, ce pot sã zic? Ca majoritatea sãtenilor, nu aveau nici un fel de asigurare pentru animale. Pe de altã parte, furnizorul de energie ar putea invoca o situatie de fortã majorã. Probabil, oamenii vor trebui sã facã o plîngere, iar apoi sã astepte despãgubirile. Bine cã nu a murit nimeni, altfel situatia ar fi fost mult mai gravã“, a declarat primarul Ironim Andrici.
De la E.On Electrica Moldova nu am putut afla, prin purtãtorul de cuvînt Sorin Munteanu, decît cã se va interesa cu privire la situatia de la Tãmãseni, dupã care va emite un comunicat de presã.

Articol afisat de 2007 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Tudor CIOBOTARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective