Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2008
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 26 Ianuarie 2008
TipŃreste articolul - Varianta pentru imprimantŃ Trimite acest articol unui prieten  prin email
MINUS 100 DE „BISTURIE“

MINUS 100 DE „BISTURIE“

• potrivit unei evalu´┐Żri ´┐Żntocmite de c´┐Żtre ASP Neamt, judetul se confrunt´┐Ż cu un deficit de circa 100 de medici • cea mai acut´┐Ż criz´┐Ż se resimte la nivelul Ambulantei si al spitalelor din Piatra Neamt si Roman, unde ar mai fi nevoie de c´┐Żte 25 de medici • cele dou´┐Ż mari unit´┐Żti spitalicesti din judet reclam´┐Ż nevoia de medici urgentisti, anestezisti si radiologi • ´┐Żn spitale mai este nevoie de sapte psihiatri, cinci medici de laborator, c´┐Żte trei medici specializati ´┐Żn Cardiologie, Neonatologie, Oncologie •

Judetul Neamt se confrunt´┐Ż cu o criz´┐Ż acut´┐Ż de medici, vizibil´┐Ż ´┐Żn toate sectoarele de activitate ale sistemului sanitar. Tin´┐Żnd cont de cele mai recente semnale de alarm´┐Ż venite din partea Serviciului de Ambulant´┐Ż, de solicit´┐Żrile de acest fel sosite de la spitale, precum si de sesiz´┐Żrile f´┐Żcute de c´┐Żtre populatia din anumite zone ale judetului, angajatii Autorit´┐Żtii de S´┐Żn´┐Żtate Public´┐Ż Neamt au f´┐Żcut o evaluare a deficitului de cadre medicale superioare. Ar rezulta un deficit de circa 100 de medici, din care 25 la Spitalul Judetean, tot at´┐Żtia la Spitalul Roman, 24 la Ambulant´┐Ż, circa 10 medici de familie, la care se adaug´┐Ż c´┐Żtiva la spitalele mai mici si stomatogi. Astfel, sectorul cel mai vitregit de medici care s´┐Ż asigure asistent´┐Ż de urgent´┐Ż ´┐Żn prespital este Ambulanta, unde se ´┐Żnregistreaz´┐Ż un deficit de 24 de cadre medicale, din care 12 specialisti ´┐Żn medicin´┐Ż de urgent´┐Ż.
Conform normativelor ´┐Żn vigoare, ´┐Żn acest sector de activitate pot lucra medici urgentisti cu rezidentiat ´┐Żn aceast´┐Ż specializare sau medici de familie care pe l´┐Żng´┐Ż c´┐Żteva luni de cursuri preg´┐Żtitoare ´┐Żn medicin´┐Ż de urgent´┐Ż, cap´┐Żt´┐Ż experient´┐Ż la locul de munc´┐Ż.
De medici urgentisti au mare nevoie si spitalele, de la cele mai mici, p´┐Żn´┐Ż la cele mai mari, cum s´┐Żnt Spitalul Judetean, respectiv, Spitalul Municipal Roman. Dac´┐Ż spitalele mici, precum cele din T´┐Żrgu Neamt, Bicaz si Roznov, au nevoie de c´┐Żte un astfel de specialist care s´┐Ż coordoneze activitatea compartimentului de primire urgente, Spitalul Judetean ´┐Żnregistreaz´┐Ż un deficit de sase medici urgentisti la UPU, iar Spitalului Municipal Roman ´┐Żi lipsesc doi.
Numai c´┐Ż aceast´┐Ż specialitate este foarte c´┐Żutat´┐Ż si foarte bine pl´┐Żtit´┐Ż „afar´┐Ż“, at´┐Żt ´┐Żn t´┐Żrile Uniunii Europene, c´┐Żt si ´┐Żn restul lumii civilizate, iar tinerii absolventi de medicin´┐Ż care se specializeaz´┐Ż ´┐Żn urgent´┐Ż nu au nici o motivatie s´┐Ż se „´┐Żngroape“ ´┐Żn orase de provincie. Specialit´┐Żti medicale deficitare ´┐Żn spitalele nemtene, care au mare c´┐Żutare ´┐Żn Occident, s´┐Żnt anestezia si terapia intensiv´┐Ż, respectiv, imagistica medical´┐Ż si radiologia. ´┐Żn momentul de fat´┐Ż, Spitalul Judetean se lupt´┐Ż cu o lips´┐Ż de patru medici ATI-sti, iar Spitalului Roman ´┐Żi lipsesc trei.
´┐Żn ceea ce priveste imagistica medical´┐Ż si radiologia, fiecare dintre unit´┐Żtile de la Piatra Neamt si Roman are nevoie de patru astfel de specialisti. Dac´┐Ż medici radiologi se mai g´┐Żsesc, aceia care s´┐Ż aib´┐Ż si competent´┐Ż ´┐Żn tomografie computerizat´┐Ż s´┐Żnt mai rari. Din acest motiv, la Spitalul Judetean de Urgent´┐Ż nu s-a putut organiza p´┐Żn´┐Ż acum linie de gard´┐Ż, iar activitatea acestui sector se desf´┐Żsoar´┐Ż de mai bine de opt ani numai pe timp de zi, ´┐Żn dou´┐Ż ture. Conducerea SJ Neamt sustine c´┐Ż, de la ´┐Żnceputul lunii viitoare, tomograful va functiona 24 de ore din 24, cu numai patru medici radiologi care au si astfel de competent´┐Ż. Numai c´┐Ż asta presupune o solicitare fizic´┐Ż si psihic´┐Ż extrem de mare, ´┐Żnsemn´┐Żnd c´┐Ż unui medic ´┐Żi vine r´┐Żndul la gard´┐Ż o dat´┐Ż la patru-cinci zile, dac´┐Ż s´┐Żnt toti patru ´┐Żn activitate. Dac´┐Ż unul dintre ei este ´┐Żn concediu de odihn´┐Ż, si cum dup´┐Ż lege are dreptul la 45 de zile de lucr´┐Żtoare pe an, situatia se complic´┐Ż extrem de mult. Spitalului Judetean i-ar mai trebui un medic neurochirurg, care se pare c´┐Ż va veni anul viitor, c´┐Żnd un t´┐Żn´┐Żr originar din judet termin´┐Ż rezidentiatul, doi psihiatri, doi pediatri, doi neonatologi, un oncolog, un cardiolog, un urolog si un medic specializat ´┐Żn dermato-venerice.
Spitalului Municipal Roman ´┐Żi mai lipsesc c´┐Żte doi medici specializati ´┐Żn Psihiatrie, Pediatrie, Oncologie, Cardiologie, Medicin´┐Ż de Laborator, un medic de Psihiatrie Infantil´┐Ż, un urolog, un neonatolog. Dat fiind c´┐Ż aceast´┐Ż unitate s-a zb´┐Żtut din r´┐Żsputeri s´┐Ż ´┐Żnfiinteze o sectie de dializ´┐Ż, aici se impune neap´┐Żrat angajarea a doi medici nefrologi. Potrivit unei situatii ´┐Żntocmite de c´┐Żtre ASP Neamt, la celelalte unit´┐Żti spitalicesti din judet se ´┐Żnregistreaz´┐Ż deficit de c´┐Żte un medic ´┐Żn specialit´┐Żti precum Chirurgie General´┐Ż, Ortopedie-Traumatologie, Medicin´┐Ż Intern´┐Ż, Hematologie, Chirurgie Plastic´┐Ż, Oftalmologie, Reumatologie.

Si pentru medicii de familie mai e loc

Desi este mult mai bine organizat´┐Ż ´┐Żn Neamt, si reteaua de medicin´┐Ż are mici brese pe ici, pe colo. La o privire oarecum sumar´┐Ż, ASP Neamt este de p´┐Żrere c´┐Ż ar mai fi nevoie de astfel de specialisti ´┐Żn localit´┐Żtile Tazl´┐Żu, C´┐Żndesti, Borlesti, Costisa, Roznov, Averesti, Izvoare, P´┐Żncesti, Dulcesti, S´┐Żb´┐Żoani. Conform normelor impuse de UE, un medic de familie trebuie s´┐Ż aib´┐Ż ´┐Żn ´┐Żngrijire maximum 2.000 de pacienti. La noi ´┐Żn judet, ´┐Żns´┐Ż, s´┐Żnt zone izolate unde un medic de familie are pe list´┐Ż ´┐Żn jur de 3.000-4.000 de pacienti. ´┐Żn S´┐Żb´┐Żoani, una din cele mai mari localit´┐Żti rurale, unde lucreaz´┐Ż doar doi medici de familie, norma unuia dintre ei trece de 4.000 de pacienti.
Deficit se ´┐Żnregistreaz´┐Ż si la nivelul retelei de medicin´┐Ż dentar´┐Ż din judet. Trei dintre localit´┐Żtile rurale din Neamt unde nu exist´┐Ż dentist s´┐Żnt Dochia, P´┐Żng´┐Żrati si Tasca. „Dac´┐Ż ´┐Żn momentul de fat´┐Ż cea mai acut´┐Ż criz´┐Ż de personal medical superior se resimte la Ambulant´┐Ż, unde lipsesc foarte multi medici urgentisti, ´┐Żn scurt timp aceasta va fi din ce ´┐Żn ce mai evident´┐Ż si la nivelul spitalelor. De altfel, Spitalul Judetean si Spitalul Roman reclam´┐Ż aceeasi nevoie de medici specializati ´┐Żn urgent´┐Ż care s´┐Ż lucreze la UPU, medici ATI-sti si radiologi. Din p´┐Żcate, acestea s´┐Żnt specialit´┐Żti deficitare din punct de vedere al personalului la nivelul ´┐Żntregii t´┐Żri. Si, ´┐Żn ultimii ani, concurenta Occidentului este din ce ´┐Żn ce mai acerb´┐Ż si mai conving´┐Żtoare din punct de vedere al conditiilor de lucru, al dot´┐Żrii si al salariz´┐Żrii. Noi sf´┐Żtuim managerii spitalelor s´┐Ż fie insistenti si s´┐Ż scoat´┐Ż posturile la concurs c´┐Żt mai des si s´┐Ż militeze al´┐Żturi de noi pentru a convinge conducerea Ministerului S´┐Żn´┐Żt´┐Żtii c´┐Ż se impune elaborarea unui cadru legislativ care s´┐Ż prevad´┐Ż salarii mai mari si o serie de facilit´┐Żti pentru tinerii absolventi de medicin´┐Ż, care s´┐Ż fie atrasi s´┐Ż se ´┐Żntoarc´┐Ż acas´┐Ż“, a declarat medicul Daniela Marcoci, director adjunct al ASP Neamt.

Articol afisat de 1845 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L´┐Żcr´┐Żmioara ILISESCU)
AdaugŃ comentariul tŃu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist´┐Ż nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective