Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2008
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 26 Ianuarie 2008
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
MINUS 100 DE „BISTURIE“

MINUS 100 DE „BISTURIE“

• potrivit unei evaluări întocmite de către ASP Neamt, judetul se confruntă cu un deficit de circa 100 de medici • cea mai acută criză se resimte la nivelul Ambulantei si al spitalelor din Piatra Neamt si Roman, unde ar mai fi nevoie de cîte 25 de medici • cele două mari unităti spitalicesti din judet reclamă nevoia de medici urgentisti, anestezisti si radiologi • în spitale mai este nevoie de sapte psihiatri, cinci medici de laborator, cîte trei medici specializati în Cardiologie, Neonatologie, Oncologie •

Judetul Neamt se confruntă cu o criză acută de medici, vizibilă în toate sectoarele de activitate ale sistemului sanitar. Tinînd cont de cele mai recente semnale de alarmă venite din partea Serviciului de Ambulantă, de solicitările de acest fel sosite de la spitale, precum si de sesizările făcute de către populatia din anumite zone ale judetului, angajatii Autoritătii de Sănătate Publică Neamt au făcut o evaluare a deficitului de cadre medicale superioare. Ar rezulta un deficit de circa 100 de medici, din care 25 la Spitalul Judetean, tot atîtia la Spitalul Roman, 24 la Ambulantă, circa 10 medici de familie, la care se adaugă cîtiva la spitalele mai mici si stomatogi. Astfel, sectorul cel mai vitregit de medici care să asigure asistentă de urgentă în prespital este Ambulanta, unde se înregistrează un deficit de 24 de cadre medicale, din care 12 specialisti în medicină de urgentă.
Conform normativelor în vigoare, în acest sector de activitate pot lucra medici urgentisti cu rezidentiat în această specializare sau medici de familie care pe lîngă cîteva luni de cursuri pregătitoare în medicină de urgentă, capătă experientă la locul de muncă.
De medici urgentisti au mare nevoie si spitalele, de la cele mai mici, pînă la cele mai mari, cum sînt Spitalul Judetean, respectiv, Spitalul Municipal Roman. Dacă spitalele mici, precum cele din Tîrgu Neamt, Bicaz si Roznov, au nevoie de cîte un astfel de specialist care să coordoneze activitatea compartimentului de primire urgente, Spitalul Judetean înregistrează un deficit de sase medici urgentisti la UPU, iar Spitalului Municipal Roman îi lipsesc doi.
Numai că această specialitate este foarte căutată si foarte bine plătită „afară“, atît în tările Uniunii Europene, cît si în restul lumii civilizate, iar tinerii absolventi de medicină care se specializează în urgentă nu au nici o motivatie să se „îngroape“ în orase de provincie. Specialităti medicale deficitare în spitalele nemtene, care au mare căutare în Occident, sînt anestezia si terapia intensivă, respectiv, imagistica medicală si radiologia. În momentul de fată, Spitalul Judetean se luptă cu o lipsă de patru medici ATI-sti, iar Spitalului Roman îi lipsesc trei.
În ceea ce priveste imagistica medicală si radiologia, fiecare dintre unitătile de la Piatra Neamt si Roman are nevoie de patru astfel de specialisti. Dacă medici radiologi se mai găsesc, aceia care să aibă si competentă în tomografie computerizată sînt mai rari. Din acest motiv, la Spitalul Judetean de Urgentă nu s-a putut organiza pînă acum linie de gardă, iar activitatea acestui sector se desfăsoară de mai bine de opt ani numai pe timp de zi, în două ture. Conducerea SJ Neamt sustine că, de la începutul lunii viitoare, tomograful va functiona 24 de ore din 24, cu numai patru medici radiologi care au si astfel de competentă. Numai că asta presupune o solicitare fizică si psihică extrem de mare, însemnînd că unui medic îi vine rîndul la gardă o dată la patru-cinci zile, dacă sînt toti patru în activitate. Dacă unul dintre ei este în concediu de odihnă, si cum după lege are dreptul la 45 de zile de lucrătoare pe an, situatia se complică extrem de mult. Spitalului Judetean i-ar mai trebui un medic neurochirurg, care se pare că va veni anul viitor, cînd un tînăr originar din judet termină rezidentiatul, doi psihiatri, doi pediatri, doi neonatologi, un oncolog, un cardiolog, un urolog si un medic specializat în dermato-venerice.
Spitalului Municipal Roman îi mai lipsesc cîte doi medici specializati în Psihiatrie, Pediatrie, Oncologie, Cardiologie, Medicină de Laborator, un medic de Psihiatrie Infantilă, un urolog, un neonatolog. Dat fiind că această unitate s-a zbătut din răsputeri să înfiinteze o sectie de dializă, aici se impune neapărat angajarea a doi medici nefrologi. Potrivit unei situatii întocmite de către ASP Neamt, la celelalte unităti spitalicesti din judet se înregistrează deficit de cîte un medic în specialităti precum Chirurgie Generală, Ortopedie-Traumatologie, Medicină Internă, Hematologie, Chirurgie Plastică, Oftalmologie, Reumatologie.

Si pentru medicii de familie mai e loc

Desi este mult mai bine organizată în Neamt, si reteaua de medicină are mici brese pe ici, pe colo. La o privire oarecum sumară, ASP Neamt este de părere că ar mai fi nevoie de astfel de specialisti în localitătile Tazlău, Cîndesti, Borlesti, Costisa, Roznov, Averesti, Izvoare, Pîncesti, Dulcesti, Săbăoani. Conform normelor impuse de UE, un medic de familie trebuie să aibă în îngrijire maximum 2.000 de pacienti. La noi în judet, însă, sînt zone izolate unde un medic de familie are pe listă în jur de 3.000-4.000 de pacienti. În Săbăoani, una din cele mai mari localităti rurale, unde lucrează doar doi medici de familie, norma unuia dintre ei trece de 4.000 de pacienti.
Deficit se înregistrează si la nivelul retelei de medicină dentară din judet. Trei dintre localitătile rurale din Neamt unde nu există dentist sînt Dochia, Pîngărati si Tasca. „Dacă în momentul de fată cea mai acută criză de personal medical superior se resimte la Ambulantă, unde lipsesc foarte multi medici urgentisti, în scurt timp aceasta va fi din ce în ce mai evidentă si la nivelul spitalelor. De altfel, Spitalul Judetean si Spitalul Roman reclamă aceeasi nevoie de medici specializati în urgentă care să lucreze la UPU, medici ATI-sti si radiologi. Din păcate, acestea sînt specialităti deficitare din punct de vedere al personalului la nivelul întregii tări. Si, în ultimii ani, concurenta Occidentului este din ce în ce mai acerbă si mai convingătoare din punct de vedere al conditiilor de lucru, al dotării si al salarizării. Noi sfătuim managerii spitalelor să fie insistenti si să scoată posturile la concurs cît mai des si să militeze alături de noi pentru a convinge conducerea Ministerului Sănătătii că se impune elaborarea unui cadru legislativ care să prevadă salarii mai mari si o serie de facilităti pentru tinerii absolventi de medicină, care să fie atrasi să se întoarcă acasă“, a declarat medicul Daniela Marcoci, director adjunct al ASP Neamt.

Articol afisat de 1727 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Lăcrămioara ILISESCU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective