Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2008
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 26 Ianuarie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
MINUS 100 DE „BISTURIE“

MINUS 100 DE „BISTURIE“

• potrivit unei evaluãri întocmite de cãtre ASP Neamt, judetul se confruntã cu un deficit de circa 100 de medici • cea mai acutã crizã se resimte la nivelul Ambulantei si al spitalelor din Piatra Neamt si Roman, unde ar mai fi nevoie de cîte 25 de medici • cele douã mari unitãti spitalicesti din judet reclamã nevoia de medici urgentisti, anestezisti si radiologi • în spitale mai este nevoie de sapte psihiatri, cinci medici de laborator, cîte trei medici specializati în Cardiologie, Neonatologie, Oncologie •

Judetul Neamt se confruntã cu o crizã acutã de medici, vizibilã în toate sectoarele de activitate ale sistemului sanitar. Tinînd cont de cele mai recente semnale de alarmã venite din partea Serviciului de Ambulantã, de solicitãrile de acest fel sosite de la spitale, precum si de sesizãrile fãcute de cãtre populatia din anumite zone ale judetului, angajatii Autoritãtii de Sãnãtate Publicã Neamt au fãcut o evaluare a deficitului de cadre medicale superioare. Ar rezulta un deficit de circa 100 de medici, din care 25 la Spitalul Judetean, tot atîtia la Spitalul Roman, 24 la Ambulantã, circa 10 medici de familie, la care se adaugã cîtiva la spitalele mai mici si stomatogi. Astfel, sectorul cel mai vitregit de medici care sã asigure asistentã de urgentã în prespital este Ambulanta, unde se înregistreazã un deficit de 24 de cadre medicale, din care 12 specialisti în medicinã de urgentã.
Conform normativelor în vigoare, în acest sector de activitate pot lucra medici urgentisti cu rezidentiat în aceastã specializare sau medici de familie care pe lîngã cîteva luni de cursuri pregãtitoare în medicinã de urgentã, capãtã experientã la locul de muncã.
De medici urgentisti au mare nevoie si spitalele, de la cele mai mici, pînã la cele mai mari, cum sînt Spitalul Judetean, respectiv, Spitalul Municipal Roman. Dacã spitalele mici, precum cele din Tîrgu Neamt, Bicaz si Roznov, au nevoie de cîte un astfel de specialist care sã coordoneze activitatea compartimentului de primire urgente, Spitalul Judetean înregistreazã un deficit de sase medici urgentisti la UPU, iar Spitalului Municipal Roman îi lipsesc doi.
Numai cã aceastã specialitate este foarte cãutatã si foarte bine plãtitã „afarã“, atît în tãrile Uniunii Europene, cît si în restul lumii civilizate, iar tinerii absolventi de medicinã care se specializeazã în urgentã nu au nici o motivatie sã se „îngroape“ în orase de provincie. Specialitãti medicale deficitare în spitalele nemtene, care au mare cãutare în Occident, sînt anestezia si terapia intensivã, respectiv, imagistica medicalã si radiologia. ÃŽn momentul de fatã, Spitalul Judetean se luptã cu o lipsã de patru medici ATI-sti, iar Spitalului Roman îi lipsesc trei.
În ceea ce priveste imagistica medicalã si radiologia, fiecare dintre unitãtile de la Piatra Neamt si Roman are nevoie de patru astfel de specialisti. Dacã medici radiologi se mai gãsesc, aceia care sã aibã si competentã în tomografie computerizatã sînt mai rari. Din acest motiv, la Spitalul Judetean de Urgentã nu s-a putut organiza pînã acum linie de gardã, iar activitatea acestui sector se desfãsoarã de mai bine de opt ani numai pe timp de zi, în douã ture. Conducerea SJ Neamt sustine cã, de la începutul lunii viitoare, tomograful va functiona 24 de ore din 24, cu numai patru medici radiologi care au si astfel de competentã. Numai cã asta presupune o solicitare fizicã si psihicã extrem de mare, însemnînd cã unui medic îi vine rîndul la gardã o datã la patru-cinci zile, dacã sînt toti patru în activitate. Dacã unul dintre ei este în concediu de odihnã, si cum dupã lege are dreptul la 45 de zile de lucrãtoare pe an, situatia se complicã extrem de mult. Spitalului Judetean i-ar mai trebui un medic neurochirurg, care se pare cã va veni anul viitor, cînd un tînãr originar din judet terminã rezidentiatul, doi psihiatri, doi pediatri, doi neonatologi, un oncolog, un cardiolog, un urolog si un medic specializat în dermato-venerice.
Spitalului Municipal Roman îi mai lipsesc cîte doi medici specializati în Psihiatrie, Pediatrie, Oncologie, Cardiologie, Medicinã de Laborator, un medic de Psihiatrie Infantilã, un urolog, un neonatolog. Dat fiind cã aceastã unitate s-a zbãtut din rãsputeri sã înfiinteze o sectie de dializã, aici se impune neapãrat angajarea a doi medici nefrologi. Potrivit unei situatii întocmite de cãtre ASP Neamt, la celelalte unitãti spitalicesti din judet se înregistreazã deficit de cîte un medic în specialitãti precum Chirurgie Generalã, Ortopedie-Traumatologie, Medicinã Internã, Hematologie, Chirurgie Plasticã, Oftalmologie, Reumatologie.

Si pentru medicii de familie mai e loc

Desi este mult mai bine organizatã în Neamt, si reteaua de medicinã are mici brese pe ici, pe colo. La o privire oarecum sumarã, ASP Neamt este de pãrere cã ar mai fi nevoie de astfel de specialisti în localitãtile Tazlãu, Cîndesti, Borlesti, Costisa, Roznov, Averesti, Izvoare, Pîncesti, Dulcesti, Sãbãoani. Conform normelor impuse de UE, un medic de familie trebuie sã aibã în îngrijire maximum 2.000 de pacienti. La noi în judet, însã, sînt zone izolate unde un medic de familie are pe listã în jur de 3.000-4.000 de pacienti. În Sãbãoani, una din cele mai mari localitãti rurale, unde lucreazã doar doi medici de familie, norma unuia dintre ei trece de 4.000 de pacienti.
Deficit se înregistreazã si la nivelul retelei de medicinã dentarã din judet. Trei dintre localitãtile rurale din Neamt unde nu existã dentist sînt Dochia, Pîngãrati si Tasca. „Dacã în momentul de fatã cea mai acutã crizã de personal medical superior se resimte la Ambulantã, unde lipsesc foarte multi medici urgentisti, în scurt timp aceasta va fi din ce în ce mai evidentã si la nivelul spitalelor. De altfel, Spitalul Judetean si Spitalul Roman reclamã aceeasi nevoie de medici specializati în urgentã care sã lucreze la UPU, medici ATI-sti si radiologi. Din pãcate, acestea sînt specialitãti deficitare din punct de vedere al personalului la nivelul întregii tãri. Si, în ultimii ani, concurenta Occidentului este din ce în ce mai acerbã si mai convingãtoare din punct de vedere al conditiilor de lucru, al dotãrii si al salarizãrii. Noi sfãtuim managerii spitalelor sã fie insistenti si sã scoatã posturile la concurs cît mai des si sã militeze alãturi de noi pentru a convinge conducerea Ministerului Sãnãtãtii cã se impune elaborarea unui cadru legislativ care sã prevadã salarii mai mari si o serie de facilitãti pentru tinerii absolventi de medicinã, care sã fie atrasi sã se întoarcã acasã“, a declarat medicul Daniela Marcoci, director adjunct al ASP Neamt.

Articol afisat de 1832 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Lãcrãmioara ILISESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective