Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2008
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 13 Martie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
ANESTEZISTII, CURTATI INSISTENT DE FRANTA

ANESTEZISTII, CURTATI INSISTENT DE FRANTA

• sectia Anestezie si Terapie Intensivã a Spitalului Judetean a rãmas cu jumãtate dintre medicii pe care îi avea anul trecut • adicã cinci • patru au plecat în Franta, unde au salarii de sapte ori mai mari, iar unul, în alt judet, unde si-a gãsit post si sotia sa, medic ginecolog • la sfîrsitul anului trecut, toti medicii anestezisti ai Spitalului Judetean au primit oferte de lucru în Franta, fiind invitati la interviu •

Una dintre specialitãtile medicale deficitare din punct de vedere al personalului la Spitalul Judetean de Urgentã Neamt este Anestezia si Terapia Intensivã (ATI). Sectia respectivã a rãmas, de cîteva luni, cu doar cinci medici, adicã jumãtate dintre cei pe care îi avea anul trecut, pentru cã restul au ales sã le fie mai bine. Patru anestezisti ai Spitalului Judetean au plecat la sfîrsitul anului trecut în Franta, unde li s-au oferit posturi si salarii incomparabile cu cele de aici, iar unul a preferat un spital din alt judet, unde si-a gãsit post si sotia sa care este medic ginecolog.
Riscul aparitiei unei crize acute de anestezisti la cea mai mare unitate sanitarã din judet este iminent, în conditiile în care Franta duce mare lipsã de astfel de specialisti, deoarece medicii lor au plecat sã profeseze în Anglia, unde sînt mai bine plãtiti. Cum fãrã un numãr optim de anestezisti, unele spitale franceze riscã sã se închidã, respectiva tarã curteazã românii cu astfel de pregãtire si experientã, netinînd cont de vîrstã, limita maximã fiind extrem de generoasã - 65 de ani. „Atacul“ sustinut în acest sens a început încã de la sfîrsitul anului trecut, cînd toti medicii anestezisti ai Spitalului Judetean au primit invitatii pentru a participa la interviu pentru a li se oferi un post.
„Am rãmas foarte surprinsi anul trecut, cînd în luna octombrie, toti medicii din sectia noastrã au primit invitatii în Franta, la interviuri organizate în vederea angajãrii la spitale din orase mai mici, despre care nu auzisem. Interviurile erau programate pentru luna noiembrie. Cum limita de vîrstã era de 65 de ani, toti anestezistii Spitalului Judetean puteam onora aceste oferte. Discutînd ulterior cu colegii care au plecat, am înteles cã salariile oferite pentru un medic anestezist în Franta sînt între 2.000 si 5.000 de euro. Culmea este cã salariile mai mari sînt oferite de spitalele mai mici. ÃŽn centrele universitare existã posibilitatea de a alege mai usor, fiind mai multi medici cu aceastã specialitate. Tentatia este foarte mare, mai ales pentru cei tineri cu vîrste de pînã la 40 de ani, care încã mai au disponibilitate de adaptare la altã lume, alt mediu si alte valori. ÃŽn afarã de salariile incomparabile cu acelea pe care le primim noi aici, dotãrile spitalelor din Franta sînt la alt nivel. Ceea de reduce mult din stresul acestei specialitãti, mai ales în conditiile de lucru dintr-un spital amãrît ca al nostru“, a declarat doctor Aurelia Ciobanu, sefa sectiei ATI a Spitalului Judetean Neamt.

Salarii de 7 ori mai mici, la Spitalul Judetean

Pentru activitatea pe care o desfãsoarã în respectiva sectie, salariul mediu al unui medic anestezist este de aproximativ 25 de milioane de lei, în functie de gradul profesional, vechime si alte sporuri. Numai cã tot în aceastã sumã este inclusã si plata gãrzilor efectuate. Dat fiind numãrul mic de astfel de specialisti, un anestezist face cîte 6-7 gãrzi pe lunã, ceea ce înseamnã foarte mult. ÃŽn afarã de faptul cã trebuie sã dea anestezie si sã asiste o interventie chirurgicalã pe tot parcursul ei, medicii ATI-sti trebuie sã supravegheze pacientii si dupã operatie, ba chiar sã rãspundã la solicitãrile care vin de pe sectii precum Dializã, Diabet, Urologie, pentru ai cãror bolnavi trebuie efectuate fel de fel de manevre si mici interventii. Pentru a putea desfãsura o activitate satisfãcãtoare, în conditii optime, sectia Reanimare avea angajati la un moment dat zece medici. Astfel, Spitalul Judetean Neamt avea zilnic, pe timp de noapte, adicã de la ora 20, douã linii de gardã. Si asta, din considerente pecuniare. Pentru cã unitatea nu îsi permitea plata a douã gãrzi integrale timp de 24 de ore, pe ATI. Gîndindu-se sã îsi asigure o încadrare corespunzãtoare cu anestezisti, dar si pentru a preîntîmpina o crizã acutã de astfel de personal, conducerea Spitalului Judetean Neamt, a scos, recent, la concurs încã douã posturi de acest fel. „ÃŽn acest moment noi avem normate opt posturi de anestezisti, dar efectiv în sectie avem numai cinci medici. Trei dintre ei sînt plecati, temporar, la burse de studii în strãinãtate, dar conform întelegerii avute, sperãm sã se întoarcã. Stim cã tentatia Occidentului este foarte mare, dar din discutiile avute cu ei la plecare, tragem nãdejde cã vor reveni. Scoaterea la concurs a celor douã posturi a fost fãcutã pentru a avea o rezervã de astfel de medici, la noi în spital. Unii dintre cei existenti se apropie de pensionare, iar din spate trebuie sã fie pregãtit sã vinã altcineva. Iar pregãtirea unui medic anestezist se face în decurs de cinci ani“, a precizat doctorul Stelian Ghitã, managerul Spitalului Judetean Neamt.

Articol afisat de 2329 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Lãcrãmioara ILISESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective