Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2008
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 11 Aprilie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Vreo 2.000 de puradei se scolesc prin judet

• acestia învatã în clasele I-VIII, în 33 de unitãti de învãtãmînt • ISJ sustine cã situatia reflectã ceea ce este în teren, si nu ceea ce apare în scriptele oficiale •

Peste 2.000 de elevi tigani învatã în 33 de scoli nemtene. Desi, la recensãmînt, foarte putini dintre pãrintii acestora s-au declarat ca apartinînd etniei, situatia realizatã de reprezentantii Inspectoratului Scolar Neamt aratã cã în judet sînt destui etnici. Si acestia sînt cei care s-au înscris în unitãti de învãtãmînt, dar pe lîngã ei mai trãiesc multi altii, care fie n-au dat niciodatã pe la scoalã, fie au abandonat-o si nu au mai iesit la numãrãtoare. Inspectorul Costicã Alexe, de la ISJ, sustine cã desi foarte multi dintre cei care sînt prinsi în aceastã situatie nu recunosc cã ar fi tigani, datele statistice sînt reale. „Situatia este superrealistã. Avem o situatie a lor, la care am muncit foarte mult. Desi nu toti recunosc faptul cã apartin etniei, ceea ce am înregistrat în teren este ceea ce apare pe hîrtie. Sînt 22 de mentori în scoli, acceptati în urma concursurilor pe care le-au sustinut si ei sînt oameni care lucreazã cu acesti copii, care îsi dau interesul pentru a-i convinge sã vinã la scoalã si sã nu abandoneze, urmãrindu-se integrarea lor în societate“, a declarat inspectorul Costicã Alexe.
Vorbind pe cifre, din cei 2.137 de elevi romi, 219 sînt în clasele primare si gimnaziale ale Scolii de Arte de Meserii Oglinzi, Rãucesti. Desi niciunul nu-i declarat ca fiind rom în actele oficiale, în clasa a VII-a si în clasa a II-a sînt cîte 30 de tigani, în clasele a V-a si a VI-a, cîte 29, în clasa I - 28, si numãrul lor este în scãdere, pînã la clasa a VIII-a, unde sînt 23. Nici cei 125 de tigani din scoala de la Poieni - Piatra Soimului nu sînt declarati ca apartinînd etniei, la fel ca în cazul celor 212 de la Scoala Solca Oniceni. Conform situatiei „superrealiste“, la aceastã unitate de învãtãmînt se înregistreazã cel mai mare efectiv din judetul Neamt într-o singurã clasã, într-a VII-a fiind 40 de elevi, iar în clasa a IV-a, 35. Profesorul Alexe a spus cã îsi recunosc „rasa“ tiganii din Munteni, comuna Vãleni - 24 la numãr, cuprinsi doar în clasele primare si de la Moreni, din aceeasi comunã, 8 la numãr, înscrisi tot în clasele mici.

Multi elevi etnici si în zona Roman

Este posibil ca aceastã situatie sã se explice prin faptul cã, dupã ce terminã patru clase, tiganii leagã scoala de gard, multumindu-se cu studiile si cunostintele achizitionate doar de la nivelul primar si de colaborarea cu învãtãtorii, nemaivrînd sã intre si în grija dirigintilor. Cinstiti cu originea se dovedesc a fi si unii dintre tiganii romascani. Astfel, la Scoala nr. 2 Roman învatã 108 rromi declarati, iar la Scoala nr. 7 Roman sînt înscrisi 104. Îsi mai recunosc obîrsia si cîtiva tigani din Bicaz, oras în care, la Scoala nr. 2 vin la cursuri 68 de etnici. Recensãmîntul reprezentantilor învãtãmîntului nemtean scoate la ivealã faptul cã mai sînt tigani la Grupul Scolar Dimitrie Leonida Piatra Neamt - 67 la numãr, Scoala Mihai Eminescu Roman - 68, Liceul cu Program Sportiv Roman - 91, Grup Scolar Roznov - 75, Scoala Izvoare Bahna - 151, Scoala Stînca Pipirig - 182, Scoala de Arte si Meserii Valea Ursului - 133. În restul scolilor, pînã la cele 33, sînt scolarizati sub 50 de copii de tigani.
Asistenta socialã de la Primãria Pipirig sustine cã are parte de o colaborare destul de bunã cu cei care îi sînt parteneri în desfãsurarea activitãtii. „Majoritatea copiilor care merg la scoalã fac parte din familii mari, nevoiase, si merg la scoalã pentru ajutorul social. Dar sînt cazuri în care vin la ore mai bine pregãtiti decît copiii ceilalti. Desigur, ca peste tot, si la noi se înregistreazã abandonuri scolare, din diverse motive. Multi sînt, însã, cazuri sociale care trebuie rezolvate de cãtre Primãrie. Un astfel de copil de rrom a rãmas fãrã ambii pãrinti si din aceastã cauzã a abandonat scoala. El va ajunge în grija unei rude si i-am pus în vedere persoanei respective cã trebuie dat copilul în continuare la scoalã. Unii dintre etnici merg în strãinãtate si trimit acasã bani, ori au fãcut investitii aici si trãiesc mai bine. Este adevãrat cã sînt si familii numeroase, nevoiase, care trãiesc în mare parte din ajutorul social“, a declarat asistenta socialã a Primãriei Pipirig.

Articol afisat de 1395 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective