Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2008
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 26 Mai 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
SFIINTII DE LA NEAMT

SFIINTII DE LA NEAMT

• nouã sfinti vor fi canonizati, de ÃŽnãltare, la Mãnãstirea Neamt • vor intra în rîndul sfintilor nouã pãrinti cuviosi care au vietuit, în secolele trecute, la Secu, Agapia, Vãratec, Pîngãrati, Bisericani, Tazlãu • despre canonizarea celor 9 sfinti nemteni se vorbeste încã de la instalarea actualului Patriarh în jiltul Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, însã decizia a fost luatã de Sfîntul Sinod pe 7 martie 2008 • la eveniment vor participa PF Daniel, Patriarhul României, membrii Sfîntului Sinod, fiind asteptati presedintele Bãsescu si premierul Tãriceanu •

Mãnãstirea Neamt va deveni, pe 5 iunie, de Înãltare, cel mai important centru spiritual al României. Cu prilejul hramului asezãmîntului monahal, aici va avea loc proclamarea solemnã a canonizãrii a nouã sfinti nemteni, care au vietuit în mãnãstirile din zona noastrã. La marele eveniment vor fi prezenti cei mai importanti oameni din rîndul clerului si al conducerii tãrii: Prea Fericitul Daniel, Patriarhul României, membrii Sfîntului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, fiind asteptati, de asemenea, presedintele Traian Bãsescu si premierul Cãlin Popescu Tãriceanu, precum si alte personalitãti ale vietii politice centrale si locale.
Cei nouã sfinti au trãit în perioade diferite, începînd din secolul al XVII-lea. Ei vor figura în calendarul crestin ortodox începînd de anul viitor, nu la aceeasi datã, ci în zile diferite, pentru cã se tine cont, de regulã, ori de data nasterii, ori de cea cînd s-au ridicat la ceruri. Urmeazã sã fie canonizati: Cuv. Ioan de la Rîsca si Secu (care va fi sãrbãtorit pe 30 august), Cuv. Simeon si Amfilohie de la Pîngãrati (7 septembrie), Cuv. Rafael si Partenie de la Agapia Veche (21 iulie), Cuv. Iosif si Chiriac de la Bisericani (1 octombrie), Cuv. Chiriac de la Tazlãu (9 septembrie) si Cuv. Iosif de la Vãratec (16 august). Sfîntul Sinod a aprobat canonizarea în sedinta din 7 martie 2008. Unii dintre cei nouã viitori sfinti au moaste, altii nu. De exemplu, Ioan de la Rîsca are mormîntul la mãnãstirea Secu, unde a vietuit si trecut la cele vesnice. ÃŽn cazul altor sfinti, urmeazã sã se cerceteze mormintele si sã se scoatã sfintele moaste din mormintele în care se aflã. „ÃŽn calendarul crestin ortodox avem foarte multi sfinti, dar nu cunoastem la toti locul unde au fost înmormîntati sau nu avem întotdeauna sfintele moaste. Dar aceasta nu înseamnã cã ei nu pot sã ne ajute pe noi, crestinii, sau cã nu ne putem ruga la ei dacã nu au sfinte moaste aici, la noi, fiindcã în viata si traditia Bisericii Ortodoxe a fost o practicã ca sfintii sã nu fie foarte mult cunoscuti, deoarece, din modestie, cuviosii cereau sã nu se spunã la nimeni unde este îngropat trupul lor“, afirmã arhimandritul Benedict Sauciuc, staretul Mãnãstirii Neamt.
Despre canonizarea sfintilor nemteni se vorbeste încã de la instalarea actualului patriarh, Daniel, în jiltul arhieresc al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei. Dar, existã anumite proceduri care trebuie respectate: „Nu trebuie sã existe o grabã în a canoniza sau proclama pe cineva ca sfînt. Sînt anumite criterii în Biserica Ortodoxã. Unii dintre ei sãvîrsesc minuni, altii au fost cuviosi mari si, prin ecoul vietii lor, au dat un imbold spiritualitãtii din zona respectivã si mai departe, atît în timpul existentei lor, cît mai ales dupã trecerea la cele vesnice. Comisia canonicã a Sinodului Bisericii Ortodoxe Române a cercetat toate aspectele pentru ca sã nu se greseascã. Se aduc argumente, iar, cu binecuvîntarea Sinodului, se fac propuneri, se analizeazã, apoi Biserica ia hotãrîrea ca unii dintre ei sã fie trecuti în rîndul sfintilor, al cuviosilor sau al martirilor, cum a fost cazul lui Constantin Brîncoveanu“, explicã arhimandritul Benedict Sauciuc.

Mãnãstirile nemtene, în febra pregãtirilor

Cei nouã sfinti nemteni nu au fost martiri si nu au avut nici alte dregãtorii, ci si-au dedicat viata numai traiului monahal. Unii dintre ei au fost stareti, altii, mari duhovnici, au avut strînse legãturi spirituale cu Sfîntul Paisie de la Mãnãstirea Neamt, ori au fost ucenici ai sfîntului Mitropolit Varlaam. Staretul Benedict Sauciuc crede cã mãnãstirea pe care o pãstoreste a fost aleasã gazda evenimentului fiindcã este una dintre cele mai importante din Moldova. „Hramul de la mãnãstirea Neamt este al treilea ca mãrime din Mitropolia Moldovei si Bucovinei. Dupã traditie, aici vin zeci de mii de credinciosi. Cu ani în urmã, pelerinii veneau pe jos, cu cîteva zile înainte. Acum apeleazã mai putini la mijloacele clasice si vin foarte multi, cu masini, în ajunul si în ziua hramului, si participã la slujbele de la Mãnãstirea Neamt, atît la priveghere, cît si la Sfînta Liturghie. Aceastã proclamare putem spune cã este si mai mare decît cele din 1955 si 1992, si altele care au fost pentru doi-trei sfinti, avînd în vedere cã acum avem nouã sfinti pe o suprafatã relativ micã, mã refer la muntii Neamtului, la legãturile pe care le-au avut cuviosii cu sfintii de dinaintea lor, fiind exemple de viatã spiritualã. Ei ne vor acoperi cu mila si ajutorul lor, acum si în vecii vecilor“, a mai spus arhimandritul Benedict Sauciuc.
Pregãtirile de anul acesta sînt de mare anvergurã. O comisie de la Mitropolie a fost prezentã zilele acestea la Neamt pentru a discuta cu staretul despre lucrurile care trebuie avute în vedere la un eveniment de o asemenea importantã. Nu ne-au fost oferite mai multe detalii, fiindcã cele mai multe aspecte legate de canonizare vor fi hotãrîte cu o sãptãmînã înainte. ÃŽn ajunul proclamãrii canonizãrii, se va face ultimul parastas pentru fiecare cuvios care urmeazã sã intre în rîndul sfintilor. Nu s-a stabilit încã dacã aceste slujbe vor avea loc la mãnãstirea Neamt, ori la fiecare dintre asezãmintele monahale unde au trãit cei nouã sfinti nemteni. „Dupã ce trece pe cineva în rîndul sfintilor, Biserica nu se mai roagã pentru iertarea pãcatelor lor, ci ei se roagã pentru iertarea pãcatelor noastre“, a adãugat pãrintele staret. Moastelor sfintilor ce urmeazã sã fie proclamati nu vor fi aduse la Mãnãstirea Neamt, ci vor rãmîne la mãnãstirile unde au vietuit. „La noi are loc numai proclamarea, moastele sfintilor rãmîn la mãnãstirile de unde sînt. Procesul canonizãrii este încã la început. Dupã proclamare se vor definitiva si locurile, si se vor face frumoasele racle în care vor fi asezate sfintele moaste“, a subliniat staretul.

Sfîntul Varlaam

Ultima canonizare hotãrîtã de Biserica Ortodoxã Romînã a avut loc anul trecut, la Secu, cu prilejul hramului mãnãstirii, sãrbãtorit pe 29 august. Atunci a avut loc proclamarea canonizãrii Mitropolitului Varlaam, sãrbãtorit, de anul acesta, pe 30 august. Înainte de a fi mitropolit al Moldovei, în vremea domnitorului Vasile Lupu, Varlaam (1585-1657) a fost egumen si arhimandrit la Secu, fiind îngropat aici. De preocupãrile sale se leagã aparitia primelor traduceri si tipãrituri în limba românã a cãrtilor religioase. Ritualul de dinaintea canonizãrii a prevãzut întocmirea slujbei sfîntului, acatistul, pictarea icoanei sfîntului, spãlarea osemintelor, ungerea cu sfîntul mir, efectuarea ultimei slujbe de pomenire, privegherea si liturghia solemnã în care se proclamã canonizarea. Osemintele sale, gãsite intacte, au fost asezate într-o raclã de argint, lucratã manual, pe peretii acesteia fiind realizate, în relief, scene din viata sfîntului, suflate cu aur.
La canonizarea Mitropolitului Varlaam au participat, anul trecut, presedintele Traian Bãsescu si o bunã parte din Guvern, în frunte cu premierul Tãriceanu. Este greu de crezut cã oficialitãtile vor rata ocazia de a fi prezente si la canonizarea ce se va face pe 5 iunie la Neamt, si de a face bãi de multime, mai ales cã evenimentul are loc între cele douã tururi de scrutin ale alegerilor locale.

Articol afisat de 2251 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ramona AANEI)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective