Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2008
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 9 Iunie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
„RUGÃCIUNEA UNUI JUDECÃTOR“, ÃŽN DOSARUL MITROPOLIE - SILVIC

„RUGÃCIUNEA UNUI JUDECÃTOR“, ÃŽN DOSARUL MITROPOLIE - SILVIC

Ajutã-mã Doamne, sã scap de dosar penal!

• în dosarul, privind asa-zisul fals comis de juristul Mitopoliei Moldovei, pãrintele Constantin Grigore, care s-a judecat la Cluj, a apãrut un document surprizã • este vorba de „Rugãciunea unui Judecãtor“, extrasã din Codexul lui Iustinianus • documentul, care nu avea nici o treabã cu dosarul în sine, care privea un litigiu între Directia Silvicã si juristul Grigore, a fost stampilat si anexat la dosar • „Judecã-mã ca Dumnezeu. Eu am judecat ca om“, asa se încheie „Rugãciunea unui judecãtor“ • pãrintele Grigore spune cã nu-si aminteste sã fi depus un astfel de document la dosar •

„Rugãciunea unui Judecãtor“, unul dintre pandectele din Codul Iustinianus, este documentul surprizã ce a apãrut la dosarul în care pãrintele jurist Constantin Grigore a atacat decizia procurorilor tîrgnemteni care îl amendase administrativ pentru fals. Nu stim dacã magistratii clujeni care au judecat speta, au fost impresionati de mesaj, cert este însã cã pãrintele Grigore a fost absolvit de orice vinã în povestea asa-zisului fals comis în lista Ocolului Silvic Tîrgu Neamt. Surprinsi de gestul juristului Mitropoliei au fost si reprezentantii Directiei Silvice Neamt, juristii institutiei spunînd cã nu au mai întîlnit asa ceva în viata lor. Contactat telefonic, pãrintele Constantin Grigore a negat cã el ar fi cel care a pus documentul la dosar si a arãtat cu degetul spre juristii Directiei Silvice care, la rîndul lor, îl aratã pe juristul Mitropoliei. Sigur este cã „Rugãciunea unui Judecãtor“ a ajuns la dosar, documentul purtînd stampila Tribunalului Cluj.
„Nu este rugãciunea mea, ci este din pandectele lui Iustinian. Este un cod al lui Iustinian, din secolul VI, Codex Iustinianus. Nu, nu cred sã existe la dosar aceastã rugãciune. O stiu, am gãsit-o pe internet, dar nu eu am depus-o la dosar. Si dacã as fi pus-o eu, nu înseamnã cã am vrut sã influentez instanta. Cred cã a fost pusã la dosar de ceilalti (n.n. - juristii silvicultorilor). Existã în încheierea de sedintã? Dacã nu este în încheierea de sedintã, înseamnã cã nu am pus-o eu. O sã merg sã verific! Aaa, cred cã am gãsit aceastã rugãciune într-un alt dosar, pusã de un avocat din Cluj“, a declarat pãrintele jurist Constantin Grigore.
Analizînd gestul de a depune un astfel de act la dosar, una dintre concluziile pe care le poti trage, este aceea cã persoana care face acest lucru doreste, într-un fel, sã aminteascã faptul cã judecãtorul suprem este Dumnezeu. Alte comentarii ar fi de prisos si discutabile, însã ne întrebãm: Oare cînd vom vedea la dosarele din instante extrase din Biblie? ÃŽi lãsãm pe citititori sã tragã singuri concluzii si, dacã cred cã-i ajutã, pot sã foloseascã în apãrarea lor „Rugãciunea unui Judecãtor“, pe care o publicãm integral

Rugãciunea unui judecãtor

Doamne! Eu sînt unica fiintã pe lume, cãreia Tu i-ai dat o pãrticicã din atotputernicia Ta: puterea de a condamna sau achita pe semenii mei. În fata mea persoanele se înclinã; la cuvîntul meu ele aleargã; la vorbele mele ele ascultã poruncile mele; la sfaturile mele ele se împacã, se despart sau îsi pãrãsesc bunurile lor. La un semn al meu, usile închisorilor se închid, în urma condamnatului sau se deschid pentru libertate. Sentinta mea poate schimba sãrãcia în belsug si bogãtia în mizerie. De hotãrîrea mea depinde destinul multor vieti. Întelepti sau ignoranti, bogati sau sãraci, bãrbati sau femei, toti cei care se vor naste, copiii, tinerii, nebunii si muribunzii, toti sînt supusi de la nastere pînã la moarte, legii care eu o reprezint si justitiei pe care o simbolizez. Ce grea si teribilã povarã ai pus, Doamne, pe umerii mei! Ajutã-mã, Doamne ca eu sã fiu vrednic de aceastã înaltã misiune! Mãretia acestui oficiu sã nu mã ispiteascã. Orgoliul sau mîndria sã nu mã cuprindã. Tentatia nu mã atingã. Onorurile sã nu mã încînte si mãririle desarte sã nu mã încurajeze. Unge, Doamne, mîinile mele; încununeazã fruntea mea, o Duh al meu, pentru ca sã fiu ministrul dreptãtii, pe care tu ai creat-o, pentru societatea oamenilor.
Fã din roba mea, o manta incoruptibilã! Ajutã-mã Doamne! Fã-mã ca sã fiu drept si hotãrît, cinstit si curat, moderat si blînd, deschis si umil. Sã fiu necrutãtor fatã de greseli, dar întelegãtor cu cei care gresesc. Preieten al adevãrului si ghid pentru cei ce-l cautã. Sã fiu cel ce aplicã legea, dar înainte de toate acela care o îndeplineste. Nu-mi permite niciodatã sã-mi spãl mîinile ca Pilat în fata nevinovãtiei si nici sã arunc ca Irod, pe umerii celui batjocorit, haina de rusine, sã nu mã tem de Cezar, de Împãrat si nici de frica lui sã întreb poporul: Baraba sau Isus? Verdictul meu sã nu fie o anatemã dureroasã, si un mesaj care regenereazã, un cuvînt care reconforteazã, lumina care clarificã, apa care spalã, sãmînta care încolteste, floarea care tîsneste din amãrãciunea unei inimi umane. Sentinta mea sã poatã aduce usurare celui mîhnit si curaj celui presecutat. Ea sã sece lacrimile vãduvei si sã înceteze plînsul orfanilor. Iar cînd vor trece prin fata scaunului de judecatã pe care eu sed, zdrenturosii, mizerabilii, dezmostenitii, fãrã credintã si fãrã nici o sperantã în oameni, cãlcati în picioare, alungati, chinuiti, a cãror gurã saliveazã, fãrã a avea pîine sã mãnînce, a cãror fatã se spalã cu lacrimi de durere, de umilintã si de dispret, Ajutã-mã Doamne, sã alin foamea si sã astîmpãr setea lor, dupã dreptate. Ajutã-mã Doamne!
Cînd momente din viata mea vor fi umbrite, cînd spini si pãlãmida îmi vor rãni picioarele, cînd rãutatea oamenilor va fi mare, cînd flãcãrile urii se vor aprinde si pumnul se va ridica sã loveascã, cînd machiavelismul si înselãciunea se vor introduce în locul Binelui si vor rãsturna legile ratiunii, cînd ispita va întuneca gîndirea mea si va tulbura simturile mele, Ajutã-mã Doamne! Cînd mã voi frãmînta în nesigurantã, lumineazã-mi mintea, cînd voi ezita sã iau o hotãrîre, însufleteste-mã, cînd voi fi descurajat, întãreste-mã cînd voi cãdea ridicã-mã! Si în sfîrsit, cînd într-o zi voi muri, atunci ca acuzat, va trebui sã apar, în Augusta Ta fatã, pentru ultima judecatã, priveste cu milã spre mine. Pronuntã, Doamne, Sentinta Ta! Judecã-mã ca Dumnezeu. Eu am judecat ca om.

Articol afisat de 3144 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective