Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2008
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 11 Iunie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Drumurile nationale, „criticate“ cu... 100 de milioane

Drumurile nationale, „criticate“ cu... 100 de milioane

• Inspectoratul în Constructii Neamt a decis sã aplice o amendã de 100 de milioane conducerii Regionalei de Drumuri Iasi • motivul - starea proastã a DN 15 si DN 15B, care sînt afectate de alunecãri de teren, astfel cã siguranta rutierã este periclitatã • reprezentantii regionalei de drumuri sustin cã traseele nu se reparã pocnind din degete •

Starea proastã în care se aflã douã drumuri nationale care strãbat judetul Neamt - DN 15 si DN 15B, a fãcut ca între Inspectoratul de Stat în Constructii (ISC) si Regionala de Drumuri si Poduri Iasi sã se iste un conflict, recunoscut, deocamdatã, doar de acuzator. ISC le reproseazã celor de la drumuri cã nu au dus la îndeplinire sarcinile care le-au fost trasate în ultimii doi ani. În perioada 2006-2008, Inspectoratul în Constructii a efectuat controale privind modul de organizare si efectuare a activitãtii de urmãrire a comportãrii în exploatare a drumurilor nationale si a lucrãrilor de artã aferente de pe teritoriul judetului de cãtre Regionala de Drumuri Iasi.
Conform declaratiilor inginerului Andrei Ignat, seful ISC, verificãrile au arãtat cã drumarii nu au dus la îndeplinire o serie de mãsuri care le-au fost transmise. Aici s-ar putea enumera faptul cã nu au fãcut dilegentele necesare pentru evitarea de pierderi materiale si vieti omenesti pe tronsoanele afectate de alunecãri de teren, nu s-a realizat instituirea procedurilor de urmãrire specialã a unor obiective prin proiecte de urmãrire specialã, nu s-au prezentat expertize tehnice care sã constate nivelul degradãrilor la unele obiective si luarea mãsurilor de urgentã care se impun pentru stoparea lor, nu sînt tinute la zi cãrtile tehnice la unele obiective în care sã se consemneze constatãrile persoanelor responsabile cu urmãrirea curentã si specialã la obiectivele aflate în administrare etc. „Se constatã faptul cã starea tehnicã a podurilor si drumurilor nationale din judetul Neamt, aflate într-o continuã depreciere, se datoreazã administratorului acestora. Lipsa lucrãrilor de interventii a dus la aparitia pierderii stabilitãtii a circa 50 de puncte de traseu, atît de pe DN 15, cît si pe DN 15B. De asemenea, se constatã degradãri majore ale sistemului rutier si colmatarea unui numãr însemnat de poduri si podete. De aceastã stare de lucruri se face vinovatã conducerea DRDP Iasi, care va fi sanctionatã contraventional în conformitate cu prevederile Legii 10/1995, care reglementeazã calitatea în constructii si Regulamentului privind urmãrirea comportãrii în timp si postutilizarea constructiilor aprobate prin HG 766/1997. Amenda este de o sutã de milioane de lei vechi, pe numele doamnei director Dorina Tiron. Am decis sã îi transmitem sanctiunea prin postã, întrucît nu a dat curs invitatiei noastre de a veni la ISC si nici nu a rãspuns solicitãrilor pe care i le-am înaintat “, a declarat inginerul Andrei Ignat.

Din Iasi, drumurile nemtene se vãd altfel

Dorina Tiron, director al Regionalei de Drumuri si Poduri Iasi, a precizat cã nu stie nimic despre cele declarate de cãtre seful ISC Neamt. Recunoaste cã are de dat rãspunsuri la unele note primite de la inspectorii în constructii, si atît, fãrã a avea habar de vreo sanctiune contraventionalã. „Nu stiu nimic de vreo sanctiune care sã ni se aplice datoritã stãrii în care se aflã drumurile nationale din Neamt. Noi facem lucrãri în functie de cît buget avem si din cîte stiu, în Neamt drumurile sînt într-o stare bunã. Pentru DN 15 existã un studiu de fezabilitate cu o listã de cantitãti si dacã vom avea bugetul necesar vom trece la executia lucrãrilor pe tronsonul Poiana Largului - Bicaz. Pe DN 15B, între kilometru 8 si 15, se înregistreazã cedãri, tasãri si alte forme de instabilitate, specifice versantilor în acea zonã, pentru cã e un teren cu probleme. Se lucreazã la studiul de fezabilitate, se urmãreste obtinerea fondurilor de la Banca Europeanã de Investitii, dar aceste demersuri nu se fac la comandã, pocnind din degete. Stiu cã existã niste note de la ISC Neamt, la care trebuie rãspuns pînã pe 30 iunie, dar de alte mãsuri pe care sã le fi dispus aceastã institutie nu stiu“, a declarat director Dorina Tiron.
Pe drumurile nationale ale Neamtului, cea mai gravã situatie este în localitatea Chiriteni din comuna Hangu, în zona numitã „Dealul Bubii“, unde circulatia este restrictionatã. Cauza: o portiune de drum, lungã de cîtiva zeci de metri, s-a surpat din cauza alunecãrilor de teren. Se circulã doar pe un singur fir, iar soferilor de autovehicule de peste 3,5 tone li s-a interzis sã meargã pe DN 15, numai cã acest lucru nu se respectã.

Articol afisat de 1862 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective