Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2008
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 19 Iunie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

CE CHIN ÎN CAZUL FETITEI DE 11 ANI ÎNSÃRCINATÃ

• o comisie medicalã lãrgitã va decide azi în cazul fetei de 11 ani, gravidã în luna a V-a, în urma unui viol • medicii au dificila misiune de a stabili dacã se face interventia chirurgicalã • din punct de vedere al eticii si deontologiei medicale, halatele albe iau în calcul faptul cã fãtul miscã si este viabil • se pune problema ce se va întîmpla cu el dacã va fi scos viu din pîntecele tinerei sale mame •

Solutia finalã în cazul fetei în vîrstã de 11 ani, din Piatra Soimului, gravidã în luna a V-a în urma unui viol va fi pronuntatã astãzi, de cãtre o comisie medicalã lãrgitã din cadrul Spitalului Judetean Neamt, comisie din care fac parte, pe lîngã obstetrician, legist, psihiatru specializat în copii, managerul unitãtii, sefa sectiei Neonatologie, sefa sectiei Anestezie si Terapie Intensivã.
În ciuda lacunelor legislative ale Codului Penal, a problemelor de eticã si de deontologie medicalã, aceastã comisie trebuie sã hotãrascã efectuarea sau neefectuarea întreruperii sarcinii de 20 de sãptãmîni printr-o interventie chirurgicalã de tip cezarianã. Fiecãruia dintre medicii implicati în acest caz îi este greu sã îsi asume responsabilitatea scoaterii din pîntecele mamei a unui fãt de cinci luni care, cel putin teoretic, poate fi viabil. Mai mult decît atît, discutînd transant despre viata sau moartea fãtului, medicii se întreabã ce se va întîmpla cu el dacã va fi scos viu din burta celei mai tinere gravide din Neamt. În mod normal acesta trebuie resuscitat si pus în incubator, pentru a continua sã se dezvolte pînã la definitivarea dezvoltãrii sale fizice. Dar atunci, s-ar putea pune problema de ce nu a fost lãsat fãtul sã mai creascã o vreme în burta mamei.

Managerul Spitalului Judetean, implicat în rezolvarea acestui caz

Aceastã mare dilemã a stîrnit ieri agitatie la nivelul Spitalului Judetean Neamt. Si asta pentru cã în legislatie nu este prevãzutã efectuarea întreruperii unei sarcini apãrute în urma unui viol, incest, ori abuz sexual, iar din punct de vedere medico-legal nu existã justificare a acestui act. Concret, medicul legist Igor Bezverhnii care a consultat fata în urmã cu douã sãptãmîni, cînd s-a aflat despre sarcina si drama acesteia, nu a recomandat decît examen neuropsihiatric care sã stabileascã dacã dezvoltarea psihosomaticã a pacientei este compatibilã cu nasterea. Medicul Paula Iliescu, sefa compartimentului Neuropsihiatrie Infantilã din cadrul Spitalului Judetean, a recomandat examen de specialitate, dar si de alte specialitãti, inclusiv efectuarea interventiei de tip cezarianã în cadrul unei clinici universitare. Singurul medic implicat pînã ieri în acest caz, care a formulat un punct de vedere clar si ferm, a fost Suzana Constantinescu, sefa sectiei Pediatrie a celei mai mari unitãti sanitare din judet, care a opinat cã tinînd cont de dezvoltarea fizicã fetei în vîrstã de 11 ani, nasterea copilului pe care îl poartã îi pune în pericol viata. Ca atare, ieri, abia întoarsã de la un congres tinut în Portugalia, doctorita Georgeta Vintea, sefa sectiei Obstetricã, unde este internatã fetita, a concluzionat cã în solutionarea acestui caz trebuie sã se implice managerul Spitalului Judetean, doctorul Stelian Ghitã. „Am luat legãtura cu domnul profesor Dragos Dragomir, seful Maternitãti «Elena Cuza», din Iasi, pentru a-i cere sfatul, dat fiind faptul cã dumnealui este seful forului nostru coordonator pe linie de obstetricã si ginecologie. Cum problema nu este deloc simplã din punct de vedere etic si deontologic, dumnealui ne-a recomandat sã ne consultãm cu Colegiul Medicilor si ne-a asigurat cã dacã este nevoie, interventia chirurgicalã se face în maternitatea pe care o conduce. Am discutat cu domnul profesor Vasile Astãrãstoaiei, presedintele Colegiului Medicilor din România, care ne-a spus cã nu este cazul implicãrii acestui for profesional. ÃŽn final am luat legãtura cu Ministerul Sãnãtãtii care are o structurã care coordoneazã comisiile judetene constituite în cazuri speciale de întreruperi de sarcinã“, a declarat managerul Stelian Ghitã.

Si test ADN...

Un alt aspect de care mai trebuie sã se tinã cont este recomandarea Politiei, ca odatã cu interventia sã se preleveze probe în scopul determinãrii ADN-ului tatãlui. Prin urmare, dacã astãzi comisia medicalã lãrgitã decide întreruperea sarcinii, trebuie sã indice si unitatea sanitarã unde se efectueazã interventia - adicã Spitalul Judetean Neamt sau o clinicã universitarã. Dacã se hotãrãste rezolvarea chirurgicalã a cazului aici, interventia va fi efectuatã de cãtre doctor Georgeta Vintea, secondatã de încã un coleg. „Dacã decizia comisiei care se va întruni mîine dimineatã (azi, 19 iunie - n.r.) va fi aceea de a efectua eu interventia, nu este nici o problemã. O fac. Numai cã eu, de una singurã, nu îmi pot asuma aceastã responsabilitate. ÃŽn vederea rezolvãrii cît mai rapide a acestui caz medical complicat, care are multe implicatii am luat legãtura cu un medic anestezist, m-am consultat si cu doamna doctor Sorana Iftimia, sefa sectiei Neonatologie. Cert este cã aici, sau într-un spital universitar, operatia trebuie fãcutã cît mai repede. Sarcina este si asa destul de mare. Fetita este internatã la noi în sectie, am vãzut-o, este traumatizatã, impactul psihologic asupra ei este foarte mare. Din punctul meu de vedere, situatia trebuie rezolvatã cît mai rapid“, a precizat doctorita Georgeta Vintea.

S-a cerut arestarea unchiului bãnuit de viol

Florina face parte dintr-o familie care trãieste din muncã cinstitã si se cãzneste sã fie în rînd cu lumea. Mama are 26 de ani, iar tatãl, 33. Fata mai are o sorã în vîrstã de 9 ani. Copiii merg la scoalã si chiar învatã bine. Pentru a-si creste copiii si a le asigura strictul necesar, pãrintii se îndeletnicesc cu agricultura si cu cresterea animalelor.
Tragedia Florinei care poartã în pîntece un copil conceput în urma unui viol a iesit la ivealã pe 2 iunie, cînd fetita a fost însotitã de mamã la Policlinica Piatra Neamt, pentru o consultatie chirurgicalã. Mama era îngrijoratã de faptul cã aceasta era tristã, refuza sã mãnînce si acuza dureri de burtã. Cum pãrintii stiau cã aceasta fusese operatã de apendicitã în urmã cu trei ani, s-au gîndit ca nu cumva între timp sã fi apãrut vreo complicatie. Vestea cã fiica ei este însãrcinatã în luna a IV-a a socat-o pe mamã. Se pare cã autorul acestei abominabile fapte este chiar fratele mamei, Adrian Fasolã, în vîrstã de 19 ani. Fata i-a mãrturisit mamei cã unchiul a violat-o într-o noapte în care a rãmas sã doarmã la bunica. Plîngînd, fata a mai spus cã unchiul a amenintat-o cã o omoarã dacã spune cuiva ce s-a întîmplat. Politia a demarat o anchetã, cel acuzat a fost audiat, dar nu s-a putut lua o mãsurã privativã de libetate pentru cã nu sînt probe. Practic, este cuvîntul victimei minore împotriva cuvîntului suspectului, iar surse judiciare sustin cã tînãrul se apãrã afirmînd cã nepoata sa ar fi avut relatii cu alti bãrbati. Pentru ca unchiul sã fie incriminat este nevoie de stabilirea ADN-ului. Acest lucru nu se poate face decît la nastere sau avort, prin probele prelevate de la fãt. Instanta de judecatã de la Tribunalul Neamt a dat luni, 16 iunie, un nou termen în dosarul care are ca obiect propunerea de arestare a lui Adrian Fasolã, acesta fiind acuzat de viol si act sexual cu un minor. Procedura de citare nu a putut fi îndeplinitã, fiindcã învinuitul nu este de gãsit nici la domiciliu si nici la locul de muncã. Este posibil ca data viitoare sedinta sã se tinã chiar dacã acuzatul nu este de gãsit, nefiind exclusã emiterea unui mandat de arestare în lipsã.

Articole similare:
ÎNSÃRCINATÃ LA 10 ANI
Fetita însãrcinatã în luna a IV-a împlineste azi 11 ani
CE CHIN ÎN CAZUL FETITEI DE 11 ANI ÎNSÃRCINATÃ
Gravida de 11 ani, „expediatã“ la Iasi
VA NASTE LA 11 ANI
SPERANTÃ PENTRU A DOUA SANSÃ
Violatorul minorei de 11 ani rãmasã însãrcinatã, de negãsit
ARESTATI-L!!!!

Articol afisat de 3613 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Lãcrãmioara ILISESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective