Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2008
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 19 Iunie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

De la „Scoala Raresului“, olimpicã internationalã si „boboacã“ la medicinã

• Georgeta Bontas a fost prima la admitere si tot prima la absolvirea Raresului • de pe 13 iulie va participa, în India, alãturi de alti trei elevi români, la Olimpiada Internationalã de Biologie • ea a fost admisã fãrã examen la Facultatea de Medicinã din Cluj •

Georgeta Bontas a obtinut cu adevãrat o victorie care cu greu poate fi egalatã. Pe lîngã performanta deosebitã de a fi prima la admiterea în liceu, de a se pãstra pe primul loc pe perioada celor patru ani si de a fi tot prima si la absolvire, a reusit sã se califice în lotul restrîns care va reprezenta România la Olimpiada Internationalã de Biologie, competitie care va avea loc în intervalul 13-20 iulie, în India. Profesorul Mihai Obreja, director al Colegiului National Petru Rares, a declarat cã performanta atinsã de eleva care a ales sã-si petreacã anii de liceu în unitatea de învãtãmînt pe care o conduce este una de exceptie si nu face decît sã ducã mai departe prestigiul Raresului si dãruirea cu care se face carte aici.

Fizica, geografia si informatica - trei discipline care „i-au stricat“ media

La finalulul clasei a VIII-a, Georgeta Bontas, care studiase la Scoala Generalã Sãvinesti, a fost admisã la Rares cu media 9,89, fiind prima pe listã. Fãrã eforturi considerabile, dar nici lãsînd scoala de izbeliste, fata s-a mentinut printre cei mai buni elevi ai unitãtii de învãtãmînt. „Nu a fost un scop al meu sã fiu prima în clasã. Am muncit tot timpul pentru asta, dar atîta cît a fost nevoie, fãrã a exagera si fãrã a-mi pierde noptile învãtînd. ÃŽmi amintesc cã de pe la 5 ani începusem sã spun peste tot cã vreau sã mã fac doctoritã si n-am renuntat niciodatã la dorinta mea“, a declarat Georgeta Bontas.
ÃŽn liceu, tînãra a fost mereu de zece pe linie, cu trei exceptii - fizicã, geografie si informaticã. ÃŽn clasa a IX-a a „împuscat“ douã medii de nouã, la fizicã si geografie. Apoi, într-a X-a, s-a repetat figura la informaticã. „Recunosc, informatica nu îmi place. Fratele meu este în anul II la Iasi, la Automatizãri - Calculatoare, si orice problemã legatã de calculator o rezolvã el; nu mai e nevoie sã stiu si eu“, a spus amuzîndu-se usor Georgeta, o tînãrã caracterizatã de o modestie uimitoare în raport cu „sclipirile“ sale. Ca o recompensã pentru aceste trei „scãpãri“ de medii de nouã, fata a mers în fiecare an la olimpiada de biologie. ÃŽn clasa a IX-a, dupã premiul I pe judet a luat mentiune la nationalã, în clasa a X-a a luat premiul III la judet, în a XI-a - prima pe judet si tot mentiune la nationalã, calificîndu-se în lotul lãrgit, iar în clasa a XII-a si-a încununat pe deplin succesele anterioare, întrucît dupã locul I la judet a urmat calificarea în lotul lãrgit si apoi recunoasterea absolutã - calificarea în lotul celor patru români are vor reprezenta tara noastrã la Olimpiada Internationalã de Biologie din India. Pentru meritele deosebite, Georgeta Bontas a fost admisã la Facultatea de Medicinã din Cluj, fãrã a mai da examen. „Initial aveam în vedere si Clujul, si Bucurestiul pentru medicinã. Ulterior, pentru cã tinerii cu care mã cunosteam de la concursuri si olimpiade au decis sã meargã la Cluj, am luat si eu aceastã decizie, pentru cã mã gîndesc cã va fi concurentã mai mare. Merg la Cluj si unii dintre colegii mei de liceu, iar prietena cea mai bunã - Liliana Dandu, a ales acelasi oras, dar nu si medicina. Vreau sã îi multumesc doamnei profesoara Rodica Tãnase, care mi-a fost dirigintã, pentru sprijinul si încrederea avute în mine în toti acesti ani“, a mai spus viitorul medic.

Sîmbãta trecutã, ziua marilor emotii

Alãturi de alti 19 elevi, cei mai buni din tarã la biologie, Georgeta a urmat la Cluj un stagiu de pregãtire a lotului lãrgit, dupã care sîmbãtã, 14 iunie, a avut loc selectia extrem de durã pentru lotul restrîns. „Am sustinut proba de selectie si stiam cã mã încadrasem în primii sase, dar îmi era foarte fricã sã nu fiu a cincea, adicã prima respinsã. Spre marea mea bucurie si a mamei mele, profesor de chimie-fizicã la Scoala Sãvinesti si Scoala Mastacãn, am intrat a doua în lotul restrîns, dupã o elevã din Iasi si urmatã de altii doi, din Timisoara si Turda-Cluj. De acum, vom participa la un alt stadiu de pregãtire a lotului international, dupã care va urma olimpiada, în perioada 13-20 iulie. Competitia presupune patru probe teoretice si trei practice. Vom fi circa 40 de echipaje din tot atîtea tãri. Vom merge în India însotiti de un profesor universitar din Bucuresti si de doi inspectori generali din Ministerul Educatiei, Cercetãrii si Tineretului“, a precizat Georgeta Bontas, care a fost sustinutã sã pãtrundã în tainele biologiei de cãtre profesoara Cristina Goras. Din nefericire, toatã aceastã muncã depusã de cãtre olimpicii internationali nu va reprezenta nimic pentru MECT, care nu va acorda nici mãcar un petec de hîrtie cu denumirea „Diplomã“, în cazul în care acesti tineri nu vor reveni în tarã cu o medalie. Este o nedreptate care li se face, tinînd cont de cît sacrificiu presupune intrarea într-un lot restrîns, dar absolventa Raresului nu vrea sã vorbeascã despre acest lucru. Vrea, însã, sã îi multumeascã si mamei sale, care niciodatã nu i-a impus sã facã ceva ce nu i-ar fi plãcut, nu a tinut sã meargã la olimpiade si concursuri si nici sã îsi aleagã o carierã anume. ÃŽnsã pînã îsi va face un prestigiu si în universitatea clujeanã, Georgeta Bontas va trece prin testãrile dure ale pregãtirii lotului si apoi prin emotiile competitiei internationale. A scãpat, însã, de examenul de Bacalaureat, pe care absolventii de liceu îl vor sustine de luni, 23 iunie, pentru cã ea l-a dat într-o sesiune specialã, organizatã doar pentru olimpicii care în perioada urmãtoare vor avea alte evaluãri de trecut.

Articol afisat de 2791 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective