Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2008
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 12 Iulie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
AMENINTAT CU MOARTEA

AMENINTAT CU MOARTEA

• conflictul între tiganii din Roman a pornit de la barbut • o masinã plinã cu arme albe urma sã intre, joi, în cartierul tigãnesc • „rãzboinicii“ au si 13-14 ani • strãzile din oras sînt pãzite de politisti, jandarmi si „mascati“ • liderul judetean al rromilor a primit amenintãri cu moartea • acesta face dezvãluiri despre „rãii“ etniei n

„Rãzboiul tigãnesc“ iscat în cursul acestei sãptãmîni între douã tabere rivale din Roman, de la o partidã de barbut, a ajuns sã-l implice si pe Simion Stan, liderul judetean al etniei, amenintat cu moartea de cãtre unii dintre „combatanti“. Totodatã, situatia se mentine tensionatã pe strãzile din oras, începînd „cursa înarmãrilor“.
Sãbii tip „ninja“ sau artizanale, bîte, iatagane si arme albe „unice“ fac parte din arsenalul confiscat, în ultimele trei zile, de cãtre politistii romascani de la grupurile de etnici rromi care s-au împãrtit în tabere, cu gînd de „rãzboi“. Dramatic este faptul cã în conflict sînt implicati si copii, dupã cum, cu suprindere, au constatat oamenii legii. Totodatã, inventivitatea celor care doresc sã se simtã cît mai „puternici“, în eventualitatea unei confruntãri directe, pare sã nu aibã limite. „Beligerantii“ au adoptat inclusiv arme ca de la rãscoalã. Unora dintre ele le-au adus cîte o „notã personalã“, de genul lamei de cutit montate pe coada furcii sau a lamei tãietoare prinse în suruburi de capãtul rãngii metalice. ÃŽnfiorãtoare imagine, dacã ne gîndim ce rãni pot provoca dotãrile „armatelor tigãnesti“. De altfel, ultima capturã de acest gen a avut loc în dupã-amiaza de joi, 10 iulie, în cadrul unei misiuni de „mentinere a pãcii“, la care au participat politistii romascani, trupele DPIR si jandarmii. „ÃŽn jurul orei 16.30, la intersectia Strãzii Islazului cu Bogdan Dragos a fost oprit pentru control un autoturism marca Renault Espace. ÃŽn interior se gãseau patru persoane, doi majori, de 19 si 25 de ani si doi copii, de 14 si 13 ani. La perchezitia autoturismului, în portbagaj, a fost gãsit un adevãrat arsenal de arme albe. A fost vorba despre douã cutite de vînãtoare, cu lamele de 30 de centimetri fiecare si douã sãbii, cu lamele de 80 centimetri, respectiv un metru. De asemenea, am descoperit si o furcã, cu douã coarne, care avea improvizatã si o lamã de cutit, într-o crãpãturã a cozii. ÃŽn plus, în masinã mai era o barã metalicã prevãzutã, la capãt, cu o lamã de cutit, de 20 de centimetri. Tuturor celor în cauzã le-au fost întocmite dosare penale si vor fi trasi la rãspundere în functie de vinã“, a precizat subcomisarul Dragos Bãlãu, comandantul Politiei Municipiului Roman. Acesta a mai tinut sã precizeze cã, de la începutul conflictului, martea aceasta, numãrul dosarelor întocmite a ajuns la sase, pentru infractiuni diverse, de la lovire si amenintare, ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea ordinii si linistii publice, pînã la port ilegal de armã albã. ÃŽn atentia fortelor de ordine sînt peste 20 de persoane.

Situatie de risc

De cîteva zile, importante efective politienesti supravegheazã permanent strãzile din Roman, din cauza acestui conflict, iscat initial între familiile Tãnase, din zona Tudor Vladimirescu, si Drãgusin, din zona Banatului. Totul a pornit de la o partidã de barbut, în care se pare cã a fost implicatã o mare sumã de bani. Prima „tabãrã“ a strîns circa 50 de „membri si simpatizanti“, iar cea de-a doua cu 20 mai multi, tensiunea ajungînd aproape de limitã. Initial, politistii au fost nevoiti sã tragã inclusiv cartuse de manevrã, pentru potolirea spiritelor, însã „duelul“ continuã la distantã, între cele douã cartiere. „Sã nu creadã cineva cã vom tolera astfel de acte sau ne vom lãsa intimidati. Cine crede cã îsi va face dreptate singur va suporta rigorile legii. Noi continuãm sã supraveghem zonele de risc, pînã la aplanarea totalã a conflictului“, a mai precizat comandantul Politiei Municipiului Roman. Liderii rromilor, de asemenea, se dezic de astfel de comportamente. Simion Stan, presedintele organizatiei nemtene a Partidei Romilor Pro Europa, a precizat cã a fost amenintat cu moartea de cãtre „tabãra Tãnase“, oameni cunoscuti cu multe dosare la activ, inclusiv pentru agresiuni împotriva politistilor. „Comunitatea se dezice de asemenea indivizi si trebuie precizat din start cã nu este un conflict generalizat. Sînt patru frati, care au «distrus orasul», iar comunitatea nu-i mai suportã. Ei sînt «oaia neagrã», fac tot felul de nelegiuiri si cer taxe de protectie. Legile sînt cam blînde pentru ei. Nu doresc sub nici o formã sã se ajungã la conflicte si fac tot posibilul, alãturi de organele statului, sã aplanãm scandalul. Aceasta, cu toate cã am fost amenintat prin telefon“, a declarat Simion Stan.

Articol afisat de 1942 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Tudor CIOBOTARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de mickey999 la data 12.07.2008 02:01
Tignii...vesnica pacoste....
Ma umfla risul cita importanta se acorda "marelui razboi " tiganesc din Roman.
De ce toata lumea isi aprinde paie in cap din cauza asta?
Lasa-i dom'le sa-si taie capul intre ei asa cum vor! Ce mare fenta?
Se mai imputineaza in felul asta?
Si asa englezii spun despre romani ca-s o natie de tigani!
Daca se omoara intre ei ...FOARTE BINE!
In felul asta poate romanii devin si ei majoritari ...mai ales in Roman!
Sa fim seriosi : tiganul nu-i om!
Nimeni nu va reusi vreodata sa civilizeze un tigan!
Pur si simplu NU SE POATE!
Apropo... o gluma spusa de un tigan:
"Stii cind spui despre tigan ca e om? Atunci cind il vezi mic pe creasta unui deal ...atunci zici : uite mai frate , vine un om catre noi.
Cind e la vreo 10 metri de tine spui : eh, iaca un tigan vine incoace!"
Hai noroc .... inca mai rid ...
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective