Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri August 2008
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 culise.ro
 grazie.ro
 odeon.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 13 August 2008
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Ce veste minunată - mai putin pe la scoală!

• din toamnă, elevii vor sta mai putine ore la scoală • autoritătile au emis un exemplar de orar întocmit conform unor norme care ajută la cresterea randamentului copiilor • sindicatul din învătămînt sustine că va face orice pentru ca dascălii să nu fie afectati la norma didactică •

Ziua de muncă pentru elevi si liceeni se va scurta din această toamnă. Numărul de ore în învătămîntul preuniversitar va fi redus astfel încît scolarii, pentru a da randament, să stea cel mult patru ore în clasă, elevii din gimnaziu - patru sau cinci ore, iar liceenii - cinci sau sase ore, potrivit unui ordin aprobat luni de Ministerul Sănătătii si Familiei. De asemenea, ministerul reglementează si modul în care ar trebui stabilit orarul elevilor. Astfel, acestia nu vor mai avea două ore consecutive la aceeasi materie, nu vor avea mai mult de două teze pe săptămînă, nu vor mai da lucrări de control luni si vineri si nici nu vor mai avea două zile consecutive în care să fie obligati să dea lucrare de control. Mai mult, ora de educatie fizică nu va mai fi ultima, iar orele de desen vor trebui programate astfel încît elevii să beneficieze de lumina naturală. Potrivit aceluiasi ordin, scolarii din primele două clase nu vor mai face scriere la prima oră.
Secretarul de stat în Ministerul Educatiei, Zvetlana Preoteasa, a anuntat, la jumătatea lunii mai, că elevii claselor V-VIII vor avea, din anul scolar 2008-2009, mai putin de învătat, iar din 2009-2010 se intentionează ca numărul orelor de clasă să fie cel mult cinci pe zi, inclusiv pentru elevii de liceu. „Elevii vor avea mai putin de învătat pentru a întelege încă din clasă ce li se predă. Vom reduce la maximum si volumul de teme pentru acasă, astfel încît numărul total de ore de lucru ale elevului să fie cît mai mic“, a spus Zvetlana Preoteasa. Prin acelasi ordin, privind normelor de igienă din unitătile pentru protectia, educarea si instruirea copiilor si tinerilor, Ministerul Sănătătii stabileste că numărul de copii dintr-o grupă de grădinită nu trebuie să depăsească 20, iar în ciclul primar nu trebuie să fie mai multi de 25 de scolari într-o clasă. Ministerul Educatiei a estimat, pentru anul acesta, un deficit de 40.918 locuri în grădinite, din care peste 1.000 sînt în judetul Neamt. Una dintre solutiile găsite pentru reducerea deficitului este mărirea numărului de copii dintr-o grupă, desi acest lucru vine în contradictie cu noul ordin emis de către autoritătile centrale. O situatie similară este si la înscrierea în clasa I. La majoritatea scolilor din Piatra Neamt, în prima zi de înscrieri cererile depăsiseră numărul de locuri disponibile, iar unele scoli nici nu mai făceau înscrieri, desi acestea ar trebui să se finalizeze abia la 31 august.
Profesorul Gabriel Ploscă, liderul filialei Sindicatelor Libere din Învătămînt Neamt, a declarat că orice măsuri s-ar decide pentru a se implementa în scoli, acestea sînt binevenite cîtă vreme sînt în interesul elevilor.
„Este important să avem copii sănătosi. Nu cred că reducerea numărului de ore va afecta în vreun fel cadrele didactice. Oricum în învătămîntul primar există o plajă cu număr minim si maxim de ore si ca să se respecte acest ordin emis de către Ministerul Sănătătii, se va merge pe numărul minim de ore din programă. La ciclul gimnazial si liceal, nu stiu în acest moment care e numărul maxim de ore din programă, dar orice s-ar întîmpla, cadrele didactice nu vor fi afectate la norme si cu certitudine nimeni nu va rămîne fără salariu. Dacă Ministerul Sănătătii a emis o decizie, aceasta a fost luată sigur pe baza unor argumente clare si nu există nici un motiv ca noi să o contestăm. Este important să avem copii sănătosi, că restul problemelor le rezolvăm noi“, a declarat Gabriel Ploscă.

Articol afisat de 2045 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TĂRNĂ)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective