Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2008
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 13 August 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Ce veste minunatã - mai putin pe la scoalã!

• din toamnã, elevii vor sta mai putine ore la scoalã • autoritãtile au emis un exemplar de orar întocmit conform unor norme care ajutã la cresterea randamentului copiilor • sindicatul din învãtãmînt sustine cã va face orice pentru ca dascãlii sã nu fie afectati la norma didacticã •

Ziua de muncã pentru elevi si liceeni se va scurta din aceastã toamnã. Numãrul de ore în învãtãmîntul preuniversitar va fi redus astfel încît scolarii, pentru a da randament, sã stea cel mult patru ore în clasã, elevii din gimnaziu - patru sau cinci ore, iar liceenii - cinci sau sase ore, potrivit unui ordin aprobat luni de Ministerul Sãnãtãtii si Familiei. De asemenea, ministerul reglementeazã si modul în care ar trebui stabilit orarul elevilor. Astfel, acestia nu vor mai avea douã ore consecutive la aceeasi materie, nu vor avea mai mult de douã teze pe sãptãmînã, nu vor mai da lucrãri de control luni si vineri si nici nu vor mai avea douã zile consecutive în care sã fie obligati sã dea lucrare de control. Mai mult, ora de educatie fizicã nu va mai fi ultima, iar orele de desen vor trebui programate astfel încît elevii sã beneficieze de lumina naturalã. Potrivit aceluiasi ordin, scolarii din primele douã clase nu vor mai face scriere la prima orã.
Secretarul de stat în Ministerul Educatiei, Zvetlana Preoteasa, a anuntat, la jumãtatea lunii mai, cã elevii claselor V-VIII vor avea, din anul scolar 2008-2009, mai putin de învãtat, iar din 2009-2010 se intentioneazã ca numãrul orelor de clasã sã fie cel mult cinci pe zi, inclusiv pentru elevii de liceu. „Elevii vor avea mai putin de învãtat pentru a întelege încã din clasã ce li se predã. Vom reduce la maximum si volumul de teme pentru acasã, astfel încît numãrul total de ore de lucru ale elevului sã fie cît mai mic“, a spus Zvetlana Preoteasa. Prin acelasi ordin, privind normelor de igienã din unitãtile pentru protectia, educarea si instruirea copiilor si tinerilor, Ministerul Sãnãtãtii stabileste cã numãrul de copii dintr-o grupã de grãdinitã nu trebuie sã depãseascã 20, iar în ciclul primar nu trebuie sã fie mai multi de 25 de scolari într-o clasã. Ministerul Educatiei a estimat, pentru anul acesta, un deficit de 40.918 locuri în grãdinite, din care peste 1.000 sînt în judetul Neamt. Una dintre solutiile gãsite pentru reducerea deficitului este mãrirea numãrului de copii dintr-o grupã, desi acest lucru vine în contradictie cu noul ordin emis de cãtre autoritãtile centrale. O situatie similarã este si la înscrierea în clasa I. La majoritatea scolilor din Piatra Neamt, în prima zi de înscrieri cererile depãsiserã numãrul de locuri disponibile, iar unele scoli nici nu mai fãceau înscrieri, desi acestea ar trebui sã se finalizeze abia la 31 august.
Profesorul Gabriel Ploscã, liderul filialei Sindicatelor Libere din Învãtãmînt Neamt, a declarat cã orice mãsuri s-ar decide pentru a se implementa în scoli, acestea sînt binevenite cîtã vreme sînt în interesul elevilor.
„Este important sã avem copii sãnãtosi. Nu cred cã reducerea numãrului de ore va afecta în vreun fel cadrele didactice. Oricum în învãtãmîntul primar existã o plajã cu numãr minim si maxim de ore si ca sã se respecte acest ordin emis de cãtre Ministerul Sãnãtãtii, se va merge pe numãrul minim de ore din programã. La ciclul gimnazial si liceal, nu stiu în acest moment care e numãrul maxim de ore din programã, dar orice s-ar întîmpla, cadrele didactice nu vor fi afectate la norme si cu certitudine nimeni nu va rãmîne fãrã salariu. Dacã Ministerul Sãnãtãtii a emis o decizie, aceasta a fost luatã sigur pe baza unor argumente clare si nu existã nici un motiv ca noi sã o contestãm. Este important sã avem copii sãnãtosi, cã restul problemelor le rezolvãm noi“, a declarat Gabriel Ploscã.

Articol afisat de 2324 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective