Una din trei scoli, fără autorizatie sanitară
• situatia s-ar mai putea schimba pînă la 15 septembrie • cea mai mare problemă o reprezintă lipsa retelei de apă-canal, a apei curente sau a WC-urilor functionale • Una din trei scoli cu personalitate juridică din judetul Neamt nu are autorizatie sanitară de functionare la ora actuală. Situatia ar mai putea suferi unele modificări pînă la 15 septembrie, cînd elevii vor intra în unitătile de învătămînt pentru a parcurge un nou an scolar. În judetul Neamt sînt 158 de unităti cu personalitate juridică. „Din cele 158 de scoli cu personalitate juridică, 107 sînt autorizate din punct de vedere sanitar. Neautorizate la ora actuală sînt 51 de unităti, reprezentînd 33% din total. Dintre cele 51 neautorizate, zece scoli nu au nici o sansă de a primi autorizatie. Pentru diferentă, 41 la număr, s-a depus la Autoritatea de Sănătate Publică documentatia solicitată pentru a putea fi autorizate, astfel că vor primi aviz de functionare pentru anul scolar 2008-2009“, a declarat profesor Elena Ciurea, purtător de cuvînt al Inspectoratului Scolar Judetean Neamt.
Cele 158 de scoli cu personalitate juridică din Neamt detin 253 de structuri, adică unităti de învătămînt care le sînt subordonate. Printre structuri se numără inclusiv grădinitele. Subordonate sînt si scolile de la sate fată de scolile de la centrul de comună. La această categorie de unităti de învătămînt, situatia autorizării din punct de vedere sanitar este si mai gravă. Din 253 de unităti, au primit autorizatie doar 89, adică un procent de 32%, rămînînd neautorizate din punct de vedere sanitar 164 (68%).
Printre motivele care au fost invocate de către specialistii Autoritătii de Sănătate Publică în cazul celor 52 de scoli cu personalitate juridică si a celor 164 de structuri care n-au primit autorizatie se numără: lipsa apei curente si a grupurilor sanitare, investitii aflate în derulare, nepotabilitatea apei din punct de vedere chimic si bacteriologic, lipsa unor utilităti, clădirile în care functionează necesită lucrări de consolidare si reparatii capitale, clădirile sînt vechi, degradate, lipsă circuite, clasele sînt supradimensionate, iluminatul este deficitar. La acestea se adaugă faptul că lipsesc cabinetele scolare, dusumelele sau parchetul sînt deteriorate sau vechi, absenta unor locuri speciale pentru colectarea reziduurilor solide, lipsa locurilor amenajate pentru igienizarea mîinilor, inexistenta retelei de apă-canal, WC-uri nefunctionale de tip latrină etc.
|