Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2008
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 15 Septembrie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Sinistrati „cu efect întîrziat“

Sinistrati „cu efect întîrziat“

• 80 de case din Rotunda si Buruienesti stau sã cadã de la inundatii • unele dintre cazuri sînt de-a dreptul dramatice • autoritãtile locale fac evaluãri, dupã care vor trimite concluziile oficialilor judeteni • în zona Doljesti se încearcã repartizarea cît mai rapidã a ajutoarelor, fãrã ca ele sã mai zacã în depozite •

Inundatiile din aceastã varã, cele mai puternice din istoria recentã, în zona Romanului, continuã sã facã victime, desi s-a si intrat, din plin, în procesul de reconstructie a locuintelor afectate. La Doljesti, de exemplu, autoritãtile au contabilizat cã 314 case trebuie ridicate din temelii (în satele Buruienesti si Rotunda, n.r.), alte 161 avînd nevoie doar de reparatii. Cu toate acestea, circa 80 de imobile stau sã cadã, urmare a „subrezirii“ constante la care sînt supuse. Este vorba despre locuinte construite din chirpici, unde apa a bãltit timp de cîteva zile, dar care nu au apucat sã se mai usuce, lutul fãrîmitîndu-se încet si sigur. Una dintre situatiile dramatice se consumã în familia Monicãi Horlescu, din Buruienesti. Femeia a povestit cum, abia la cîteva zile de la retragerea viiturii, peretii au început sã se fisureze.
„A fost apa în casã de circa 50-60 de centimetri. Deoarece zidurile de chirpici erau tencuite, la început nu pãrea cã va fi pericol. Acum, mai ales cã lutul este în continuare ud si prin sat trec masini de mare tonaj, una dupã alta, cãrînd materiale de constructii, casa poate cãdea oricînd. Grav este cã nici nu am mînã de lucru, copiii fiindu-mi plecati la muncã peste hotare. ÃŽn plus, sotul îmi este grav bolnav, cãzut la pat, mai mult, trebuind sã am grijã si de mama, paralizatã de sapte ani. Tot fac drumuri la primãrie, în speranta cã, poate, poate, vom primi sprijin. Pînã acum, nu am auzit nimic concret“, a declarat Monica Horlescu. Autoritãtile locale din Doljesti încearcã, totusi, sã rezolve si problemele acestor oameni. Zilele trecute, a fost alcãuitã o comisie tehnicã, aceasta mergînd din casã în casã, pentru identificarea tuturor problemelor. „La ora aceasta, avem 80 de situatii incerte. Este vorba despre imobile care au rezistat la început viiturii, dupã care au început sã se degradeze progresiv. 60 dintre ele au fost deja evaluate. Vom face un raport pe care urmeazã sã-l înaintãm autoritãtilor judetene, ce pot lua o decizie. De altfel, am prevenit factorii de decizie cã se va întîmpla si asta“, a precizat Gheorghe Cojocaru, primarul comunei Doljesti.
Reamintim cã, recent, problemele oamenilor de la Buruienesti si Rotunda, care au casele afectate de viiturã, au fost aduse la cunostinta Prefecturii Neamt, prin audientele sustinute la Roman de subprefectul Ion Ghica. Pe de altã parte, Primãria Doljesti a anuntat, prin reprezentantii sãi, cã se încearcã grãbirea actiunii de împãrtire a materialelor de constructii. „Pentru cei a cãror situatie este clarã, dorim, asa cum a subliniat si presedintele Bãsescu, la ultima vizitã, sã nu mai tinem materialele în depozit. A sosit si BCA-ul si se lucreazã intens. Vine iarna acusi si acesti oameni trebuie sã aibã un acoperis“, a mai mentionat primarul Gheorghe Cojocaru.

Articol afisat de 1716 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Tudor CIOBOTARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective