Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2008
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 15 Septembrie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Copiii din Brusturi au strãbãtut 1.400 km într-un proiect de parteneriat scolar

• ei si-au vizitat colaboratorii dintr-un parteneriat, dupã ce toatã vara au discutat prin intermediul web-cam-ului

15 copii din comuna Brusturi, Neamt, s-au îmbarcat la începutul acestei luni într-o cãlãtorie de peste 1.400 km, în cadrul unui proiect de parteneriat cu scoli din Iasi, Hunedoara, Brasov, Bacãu si Suceava. În perioada 2 - 6 septembrie, copiii le-au dus colegilor lor albume si CD-uri care ilustreazã activitãtile desfãsurate în lunile de vacantã în toate cele sase scoli partenere.
Acesta este doar unul dintre cele nouã proiecte de parteneriat care s-au lansat la începutul vacantei. 1.300 de elevi din 42 de scoli din 22 de judete, inclusiv Neamt, au petrecut împreunã o vacantã virtualã, prin intermediul unui amplu program de parteneriate scolare, finantat de Economia Bazatã pe Cunoastere. Înainte sã înceapã scoala, la începutul lui septembrie, întîlnirile au coborît din spatiul virtual în realitate, iar copiii care se aflã la distante de sute de km si s-au cunoscut doar prin intermediul web-cam-ului, au avut ocazia sã se vadã fatã-n fatã.
„Un proiect practic de parteneriat între scoli este cea mai bunã ocazie pentru copii si profesori sã-si cunoascã colegii din alte locuri, sã vadã ce preocupãri au si, mai ales, sã învete sã lucreze în comun si sã aprecieze lucrul în echipã. ÃŽn plus, calculatorul poate cãpãta în ochii copiilor noi dimensiuni, ajutînd la întelegerea diversitãtii culturale din alte comunitãti din România si la exersarea abilitãtilor de a utiliza tehnologia informaticã în scop educational. Cu alte cuvinte, pot face lucruri atractive si instructive în acelasi timp“, a spus Diana Voicu, director al Unitãtii de Management al proiectului din cadrul MCTI.
În judetul Neamt se desfãsoarã cinci parteneriate scolare, în urmãtoarele localitãti: Bicazu Ardelean, Valea Ursului, Hangu si Brusturi (localitate în care se desfãsoarã douã parteneriate). Proiectul a beneficiat de sprijinul primãriilor Hangu, Valea Ursului si Bicazu Ardelean si al agentilor economici din Tîrgu Neamt.
Programul de Parteneriate scolare s-a derulat pe perioada vacantei în 42 de scoli din localitãtile incluse în Proiectul Economia Bazatã pe Cunoastere. Au fost selectionate nouã parteneriate scolare, fiecare antrenînd cîte 5-6 scoli din judete diferite. Fiecare parteneriat a primit o finantare nerambursabilã de cîte 11.548 lei, la care s-au adãugat contributii ale partenerilor locali (autoritãti locale, ONG-uri, agenti economici locali si asociatii de pãrinti), în valoare de 10% din valoarea proiectului. Programul si-a propus sã creascã competentele copiilor în utilizarea calculatorului, sã identifice noi solutii de implementare a Tehnologiei Informatice si a Comunicãrii (TIC) în oferta educationalã a scolilor, sã intensifice schimbul de experientã între scoli si preluarea de bune practici. De asemenea, programul duce la cresterea disponibilitãtii pentru colaborare în vederea elaborãrii si desfãsurãrii unui proiect în parteneriat, element esential în perspectiva dezvoltãrii programelor educationale, dupã aderarea României la Uniunea Europeanã. Nu în ultimul rînd, se urmãreste stimularea initiative locale, evidentiatã prin implicarea autoritãtilor locale si a altor factori locali în sustinerea unor activitãti care contribuie la dezvoltarea personalã a copiilor din comunitate.
Activitãtile propuse în cadrul parteneriatelor s-au desfãsurat în timpul verii, copiii colaborînd de la distantã pentru realizarea lor. Ele sînt pe cît de variate si creative, pe atît de instructive, incluzînd, printre altele: elaborarea de prezentãri ale localitãtilor natale, realizarea de website-uri, colectarea de traditii, folclor si port specific, realizarea de colectii de imagini (fotografii sau desene) etc. Toate cele nouã parteneriate se vor finaliza cu evenimente care presupun întîlniri fizice între copii, astfel încît colaborãrile sã se poatã prelungi si dincolo de spatiul virtual. Cele nouã parteneriate sînt administrate de personalul didactic si elevii din scoli din Cluj, Maramures, Suceava, Scoala Brusturi - jud Neamt, Scoala Hangu - jud Neamt, Tulcea si Harghita.

Articol afisat de 2191 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective