Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2008
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 culise.ro
 grazie.ro
 odeon.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 1 Octombrie 2008
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
UCISI ÎN FIECARE ZI, DE INDIFERENTĂ

UCISI ÎN FIECARE ZI, DE INDIFERENTĂ

• în judet sînt 300 de persoane diagnosticate cu HIV si SIDA • cel mai tînăr seropozitiv are doar trei ani si este foarte posibil să fie altii cu vîrste mai mici • dramele lor sînt accentuate de răutatea, indolenta sau prostia crasă a semenilor sănătosi • un singur nemtean diagnosticat cu această boală are un serviciu • altii, care au vrut să muncească, au fost trimisi acasă de patroni cînd au auzit de ce afectiune suferă • ieri, la un seminar la care au fost invitate 80 de firme si institutii publice nu a venit nimeni •

„HIV“, „SIDA“ - cuvinte care numai auzite si provoacă fiori reci pe sira spinării. Si totusi, sînt diagnostice date unor semeni de-ai nostri, cu care destinul a fost cît se poate de crud. Sînt oameni care n-au gresit cu nimic în viată decît că au ajuns într-un spital pentru o interventie medicală acum 17-20 de ani, că s-au născut dintr-o mamă seropozitivă sau au contactat boala nemiloasă pe cale sexuală. Sînt aproape 300 de seropozitivi în judetul Neamt. Ultima raportare a Autoritătii de Sănătate Publică indică faptul că ar fi 297. În spatele acestui număr există însă mult mai multi purtători ai virusului ucigas sau cazuri deja grave, neluate în evidentă de frică. Acestia sînt oameni care nu vor să se stie de suferinta lor, pentru a nu fi stigmatizati si pentru a-si feri propriile familii de chinul marginalizării. Asa că renuntă la drepturile cuvenite de legislatia românească si europeană. N-ar fi multi bani pe care i-ar încasa lunar, dar decît nimic, mai bine cu cîteva sute de lei în buzunar. Ar fi bani care le-ar asigura o alimentatie serioasă, strict necesară pentru ca organismul lor si-asa măcinat de virus, să reziste uneia dintre cele mai dure scheme terapeutice de medicatie. Dar frica pentru ceea ce ar urma să se întîmple după ce se află în comunitate despre purtătorul de virus nemilos, stresul că elevul n-ar mai putea fi primit în scoală ori adultul la serviciu, îi face pe multi să tacă si să îsi ducă chinul sufletesc în singurătate.

Oficiali lipsă

Marti, 30 septembrie, Asociatia „Alexiana“ a organizat o sesiune în cadrul căreia ar fi trebuit să discute cu angajatori nemteni despre faptul că ar putea angaja persoane seropozitive, despre avantajele unui astfel de gest si despre „riscurile“ la care se expun. Au primit invitatii 80 de firme si institutii publice si n-a venit nimeni. N-a răspuns chemării organizatorilor nici măcar o primărie din Neamt, Prefectura, Consiliul Judetean sau alte institutii „cu staif“. Inspectoratul de Muncă a delegat o persoană care a fost anuntată de organizarea conferintei în ziua cu pricina. Dar măcar a fost cineva. Au mai venit reprezentantii a două organizatii umanitare si cam atît. „Voiam să facem o informare despre problematica angajării persoanelor cu HIV/SIDA. Am aplicat niste chestionare pe zece angajatori din Neamt, acelasi lucru întîmplîndu-se în alte 14 judete din tară, si voiam să tragem niste concluzii. Dar n-am avut cui“, a declarat Toader Blaga, presedintele Organizatiei „Alexiana“ Piatra Neamt. „Am invitat autorităti publice locale, societăti private si voiam să le dăm spre stiinta tuturor celor interesati ce înseamnă să angajezi astfel de persoane. Din păcate, asa cum a relevat si studiul, foarte multi angajatori nu au politici speciale pentru persoanele cu handicap sau HIV/SIDA. Am fi dorit să stabilim niste contacte cu cei interesati, dar n-am avut cu cine. Din păcate, e exact ceea ce ne asteptam să se întîmple - angajatorii preferă să plătească taxe către stat decît să angajeze astfel de persoane, iar legislatia care îi priveste pe cei cu HIV/SIDA este putin cunoscută“, a declarat Irina Iosipescu, coordonator local al proiectului.

Stigmatizati, bătuti, goniti din sate

Multi dintre cei 300 de nemteni cu HIV/SIDA trăiesc la sate, acolo unde vorba umblă ca vîntul. Adică orice seropozitiv este subiect de discutie pentru întreaga comunitate, pentru că localnicii se stiu între ei. Nu de putine ori, oameni si-asa bătuti de soartă, au fost bătuti si de săteni pentru că reprezentau „pericole publice“. În judetul Neamt trăiesc trei seropozitivi care n-au făcut nici măcar o zi de scoală. Speriati de marginalizare, au refuzat să intre în colectivitate. Altii, care intră în sistemul educational, în procent de 50% renuntă pe parcurs. Presedintele Toader Blaga a precizat că o tînără din judetul Neamt a ajuns acum studentă în ultimul an la Asistentă Socială. Cel mai tînăr seropozitiv nemtean are doar trei ani. Este foarte posibil să fie altii cu vîrste si mai mici, dar, de obicei, rezultatele testelor nu ies înainte de 24 de luni de viată. Asa că ar putea fi copii născuti în ultimii doi ani, dar neidentificati. „Sînt mame seropozitive care aduc pe lume copii si care nu stiu despre faptul că sînt afectate de HIV/SIDA decît după nastere. Institutul Matei Bals a făcut un studiu timp de zece ani pe copiii născuti din mame seropozitive si s-a constatat că, chiar dacă micutii nu erau purtători la nastere, aveau alte malformatii, date de tratamentul pe care trebuie să-l urmeze inclusiv pe perioada sarcinii. La Piatra Neamt au născut mame seropozitive si am avut un caz cînd mama a aflat după nastere că este purtătoare de HIV pentru că nu îsi făcuse analizele niciodată în cele 9 luni de sarcină“, a povestit Toader Blaga.

Doi seropozitivi si-au unit destinele

Printre nemtenii seropozitivi se numără si doi soti, ambii cu acest diagnostic, care au adus pe lume doi copii. Deocamdată stigmatul nu le-a fost pus celor mici, dar sansele ca ei să fie normali sînt aproape nule. Un alt caz disperat înregistrat într-o comună a fost mult amplificat datorită nesăbuintei directoarei scolii. Aceasta, stiind că unul dintre elevi este seropozitiv l-a amenintat că va face careu si îl va scoate în fata colegilor încercînd în felul acesta să-l determine să renunte la scoală. În judetul Neamt există si un cadru didactic infectat cu HIV, care acum a renuntat la a mai profesa la catedră, alegîndu-si altă meserie. Din păcate, din tot judetul, un singur angajator a acceptat să lucreze cu un seropozitiv, care beneficiază de contract de muncă. Pentru a preîntîmpina complicatiile la locul de muncă, nici unul dintre colegii persoanei bolnave nu îi stie diagnosticul. Ceilalti nemteni care suferă de această cumplită boală reusesc să mai lucreze pe ici, pe colo, cu ziua ori sezonieri, dar fără a-si anunta sefii despre propria suferintă. La fel procedează si nemtenii care muncesc peste hotare. O tînără lucrează în Spania, iar o alta în Italia, dar nici una, nici alta nu si-a anuntat semenii alături de care munceste despre maladie. Relatînd despre cazurile de marginalizare specifice seropozitivilor, Toader Blaga a povestit despre o văduvă cu trei copii dintr-o comună. Unul din cei trei micuti avea SIDA si după cîtiva ani de suferintă a murit. Desi „cazul special“ dispăruse din familie, ceilalti doi copii erau total exclusi din rîndul micutilor de pe ulită, la fel cum se întîmpla si cu femeia, cu care nu discuta nici un vecin. Scăparea ei a fost mutarea într-un alt sat, unde a încercat să o ia de la capăt, într-un bordei lipit cu lut, pentru că altceva nu si-a permis. În destul de multe situatii, după ce angajatorii au aflat că au un angajat care este seropozitiv l-au trimis imediat acasă, concediindu-l, ori la fel au procedat cu adultii despre care au aflat că au în grijă copii cu HIV sau SIDA.

Dragostea învinge SIDA

Mai nou, în judetul Neamt încep să apară cazuri de cupluri serodiscordante, adică numai unul dintre soti este infectat cu HIV sau are SIDA. „Am avut un caz cînd doi tineri s-au căsătorit, desi ea avea SIDA. Bărbatul era sănătos. Fata cu SIDA abia ajunsese la majorat. I-a spus dinainte despre boala ei, dar asta nu l-a oprit pe partener. Au fugit împreună, spre disperarea părintilor tinerei, care s-au adresat politistilor pentru a o recupera. Întrucît era majoră, nu s-a putut interveni. Ulterior au venit împreună la părintii ei si au sustinut că se iubesc si boala pe care o are fata nu stă în calea iubirii lor. Ca să îi linistească pe părintii ei, băiatul a fost de acord să dea o declaratie prin care a precizat că stie la ce s-a expus si că îsi asumă totul. Au făcut nuntă si despre această problemă stiam eu, care am participat în calitate de nuntas, mirele, mireasa si părintii ei“, a mai spus presedintele Blaga. Într-o comună, un seropozitiv a fost crunt bătut de vecini, sugrumat, după care i s-a interzis să mai treacă pe ulită, pe motiv că i-ar fi infectat pe toti. O postărită bună de gură a avut grijă să spună în sat despre soarta pecetluită a unei tinere, care tocmai intrase în drepturile financiare prevăzute de o lege care face referire la aceste cazuri.
Îmbucurător, dacă se poate folosi acest termen cînd se vorbeste de HIV si SIDA, este că în ultimii ani se constată o scădere a numărului de copii care au acest diagnostic si o crestere a sperantei de viată a celor care reprezintă cazurile grave. Asta se datorează atît sigurantei pe care o prezintă sistemul sanitar, fată de ceea ce s-a întîmplat în anii ‘80-’90, cît si medicamentelor apărute recent pe piată, care reusesc să mai tempereze din evolutia virusului. Curba maximă este atinsă de persoanele adulte, infectate în copilăria lor ori care au luat boala prin contacte sexuale neprotejate.
În mare, tratamentul lunar al unui astfel de bolnav este de circa o mie de euro, în functie de schema terapeutică stabilită de către medicul infectionist. Cantitativ vorbind, cam o sacosă.

Articol afisat de 1850 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TĂRNĂ)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective