Se caută o farmacie
• „Părintii sînt în vîrstă, iar dacă au de luat un medicament trebuie să meargă pînă la spital după el“, s-a plîns o pietreancă • „Stiu că nu e nici o farmacie în zona 1 Mai, poate o preia cineva ca pe o idee de afaceri“, zice viceprimarul Dragos Chitic • Pietrenii îsi varsă oful la primărie si în probleme ce nu prea tin de activitatea acestei institutii. Spre exemplu, o locatară din zona 1 Mai i-a atras atentia viceprimarului Dragos Chitic că nu e nici o farmacie în cartier. Observatia, legitimă de altfel, a picat însă unde nu trebuie întrucît primăria nu are nici o putere în a înfiinta sau desfiinta farmaciile din tîrg. Cel mult poate da o autorizatie de construire. „Locuiesc la 1 Mai si nu este o farmacie în tot cartierul. Sînt atîtea magazine si mall-uri, se fac atîtea bănci, dar farmacii nu sînt. O farmacie măcar, pentru cei bătrîni. Părintii sînt în vîrstă, iar dacă au de luat vreun medicament trebuie să meargă tocmai pînă la spital după el. Nu mai zic că dacă nu îl găsesc acolo trebuie să umble prin tot orasul“, i-a spus femeia viceprimarului Dragos Chitic.
Acesta cunoaste problema, mai ales că stă în aceeasi zonă. „Stiu că nu este o farmacie în zona 1 Mai. Si eu cînd îmi doresc să iau medicamente mă urc în masină. Farmacia este o activitate comercială, o activitate privată. Mi-as dori si eu să fie o farmacie în zona 1 Mai, dar noi, ca primărie, nu putem face nimic. A fost cîndva o farmacie acolo, dar s-a închis si s-au deschis în loc vreo trei crîsme. Se pare că au succes mai mare la populatie. Dacă cineva ne aude, poate doreste să facă o investitie în cartierul 1 Mai. Sînt destule spatii comerciale acolo, la parterul blocurilor, care pot fi închiriate“, a declarat Dragos Chitic.
Chiar presupunînd că ar fi vreo firmă interesată, nouă sau din cele consacrate pe piată, deschiderea unei farmacii nu e deloc treabă simplă. Nu mai departe de luna trecută s-au pus în discutie noile norme impuse farmaciilor de Agentia Natională a Medicamentului. Potrivit acestei institutii, orice farmacie trebuie să aibă măcar 70 mp (de la minimum 50 cît e în prezent) si să se reautorizeze o dată la trei ani. În opinia farmacistilor, asta ar duce la disparitia micilor unităti, iar propunerea lor a fost ca normele să se aplice doar celor nou-înfiintate. A rămas în coadă de peste. Altă reglementare dorită de ANM ar fi reintroducerea criteriului demografic, pentru o mai bună dispersare teritorială a farmaciilor. Astfel, pentru autorizarea unei farmacii, ar fi nevoie de o adeverintă de la Evidenta Populatiei, ca să nu mai fie sapte farmacii pe aceeasi stradă în timp ce în cartiere nici una. Nici asta nu s-a bătut în cuie.
|