Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2008
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 sarcasm.ro
 helen.ro
 cojoc.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 3 Octombrie 2008
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Învătătoarea Nadiei Comăneci, destin cumplit la 69 de ani

Învătătoarea Nadiei Comăneci, destin cumplit la 69 de ani

• Didina Negoită, pietreancă din 1972, fosta învătătoare a celebrei gimnaste, doarme de o lună pe casa scării unui bloc • exact în imobilul unde a avut un apartament cu trei camere • pe 1 septembrie ea a fost evacuată din locuintă din cauza unui împrumut în euro de la cămătari • ea sustine că a fost vorba de 2.000 de euro • dobînzile l-au făcut 8.000 si a pierdut apartamentul pus gaj • toate lucrurile zac acum în fata blocului • ploile si umezeala toamnei le-au distrus în mare parte • bătrîna speră că cineva o va ajuta cu un camion •

„Am fost o femeie elegantă la viata mea. Am pe aici, prin mormanul de haine, toalete, lucruri bune... Mă vopseam, mă îngrijeam. Acum, iată cum am ajuns. Dacă ar fi să mă arunc în fata trenului sau a unui masini, n-as face o greseală“. Sînt cuvintele pe care le-a rostit o femeie care timp de 40 de ani a slefuit caractere, a purtat mîna a zeci de copii ca să scrie cele mai frumoase cuvinte, a realizat alături de ei compuneri despre ce frumos e să fii bătrîn si să te bucuri de nepoti, să te bucuri de iarnă, de verdele primăverii, de soarele arzător al verii, ori de toamna ruginie. Pentru ea, pentru Didina Negoită, ajunsă la 69 de ani, toate acele lectii pe care le-a predat zeci de ani la rînd, se dovedesc a fi doar născociri ale mintii, pentru că ei nu i s-a întîmplat asa ceva, pentru că a ajuns asemeni boschetarilor, să doarmă în stradă. Si, din nefericire, după cum arată viitorul, nici n-o să aibă parte de cele aflate din manuale de clase primare, cărtile de literatură pentru copii sau din lecturile de peste ani.

Destin de dascăl
Învătătoare de profesie, absolventă a Liceului Pedagogic din Bacău promotia 1958, Didina Negoită a activat o vreme în orasul Onesti. Acolo, printre sute de elevi pe care i-a scolit se numără si gimnasta Nadia Comăneci. Fosta învătătoare îsi aminteste cum cea care a dus numele României în cele patru zări lucra la aparate „ca o căprioară“. Plînge si îsi aminteste de celebra gimnastă, o elevă silitoare, dar ocupată foarte mult timp cu pregătirea sportivă. E mîndră că a avut-o elevă. Si au mai păstrat legătura peste ani si ani, chiar dacă dascălul s-a mutat la Piatra Neamt de 36 de ani, iar Nadia a lăsat România pentru America. Chiar si din tara tuturor posibilitătilor, renumita româncă îi trimitea mesaje învătătoarei sale. Didina Negoită a păstrat invitatia pe care a primit-o pentru a participa la nunta cu Bart Conner, în 1996, unde nasi au fost Daniela si Adrian Năstase. „M-a invitat la nunta ei, dar n-am avut bani să mă duc“, a spus Didina Negoită printre lacrimi. Si din mormanul de haine, cărti, mobilă, oale si borcane cu oarece resturi de mîncare în ele, a scos invitatia „netransmisibilă“. Din păcate, asa cum s-a întîmplat cu toată agoniseala ei, ploaia a ajuns si la cartonul pe care era tipărit numele miresei. O bună parte din el este plin de mucegai. Apoi, femeia mai scoate cîteva vederi cu chipul Nadiei, imagini surprinse în timpul prestigioaselor concursuri în care a evoluat si unde s-a prezentat la înăltime. Mai bine s-a păstrat o vedere prin intermediul căreia sportiva, aflată în clasele primare, îi transmitea învătătoarei sale, în 1971, „cele mai calde urări din frumoasa localitate Cluj“. Cu mîna usor tremurînd, Nadia s-a semnat alături de alte cinci colege cu care se antrena ori făcea echipă în competitii. „Am păstrat tot, pentru că astea sînt amintirile mele. Si acum zac toate în stradă, pentru că nu mai am acoperis deasupra capului. Sînt bolnavă, sînt amărîtă si n-am nici un ajutor, din nici o parte“, spune femeia plîngînd de zor. Ar vrea să îsi steargă nasul cu un servetel, dar în mormanul din fata blocului, nu stie unde l-ar putea găsi. Asa că se scuză si apelează la un batic pe care îl poartă într-o sacosă cu mînerele rupte. „Am avut geantă, dar mi-au furat-o hotii. Mi-au luat toate actele, tot ce aveam în ea. Am rămas fără nimic. Umblu cu sacosa după mine... “. Cu mîinile îsi fereste părul care îi vine peste ochi. Cîndva, cînd avea o casă, se vopsea, se tundea. Rădăcinile albe arată că de cîteva săptămîni bune n-a mai apucat să se uite în oglindă, să se întretină cît de cît.

Nenorocirea de pe 1 septembrie, după multe altele din anii trecuti

Didina Negoită nu poate spune că a bătut-o norocul în viată. Ba, dimpotrivă. A tras cît multi altii la un loc. Tatăl său a murit în război în Muntii Tatra. La vremea ei a fost curtată de mai multi bărbati, dar soarta i l-a scos în cale pe Alexandru, care n-a fost tocmai sotul model. Dar mama sa i-a spus într-o zi să n-o mai întrebe de ce destinul nu este mai blînd cu ea. „Am întrebat-o de ce trebuie să duc eu crucea asta si mi-a zis că asta mi-e soarta si să n-o mai întreb nimic. Si n-am mai întrebat-o. Am mers asa, înainte. Am o fată, care are o minune de băiat. Stau în Onesti, dar îs amărîti si ei. Nu prea tinem legătura, că asa îs vremurile. E tare bolnavă. A făcut o operatie grea si trebuie să mai suporte alta. Dar n-are bani si n-are cu ce o face. Si stă si cu chirie. Noi n-am putut să-i oferim nimic. Nici măcar un frigider nu i-am cumpărat fetei“, a mai spus femeia plîngînd. Si se uită sfîrsită de durere către ceea ce i-a mai rămas după ce a muncit o viată. Sustine că a vrut să facă fapte bune, numai că, în schimbul demersurilor sale s-a ales cu nenorociri care mai de care mai mari. Pentru că banii nu le mai ajungeau, au apelat la bănci. Sotii Negoită au reusit să facă nu mai putin de nouă împrumuturi, avînd de plătit cam tot atîtea rate în acelasi timp. Nici vorbă să le fi ajuns banii pentru restituire, întrucît ratele lunare cumulate ajungeau la vreo 27 milioane de lei vechi, iar pensiile nu depăsesu 17 milioane de lei în total. Asa că au făcut greseala vietii lor si au apelat la cămătari, de la care au luat 2.000 de euro. Doar că au pus gaj apartamentul cu trei camere pe care îl detineau pe Aleea Garofitei. În scurt timp, cei care le dăduseră banii europeni le-au cerut dobîndă 8.000 de euro, plus împrumutul. N-au avut nici de această dată necesarul pentru restituire. Asa că s-au trezit dati în judecată si anul trecut au pierdut casa. Au stat acolo pînă pe 1 septembrie anul acesta, zi în care s-au trezit cu usa tăiată si cu toate bunurile scoase pe spatiul verde. Parcă vecinii s-au obisnuit cu această priveliste dezolantă: pe cîtiva zeci de metri pătrati, sub nailoane, stă tot ce a adunat o familie în zeci de ani de muncă.

Pensia, blocată pînă în 2012
Sub o folie se vedea un sifonier demontat, un teanc de oale, electrice si electrocasnice, plapume, haine, umerase si multe alte lucruri care se găsesc într-o casă de om. Si pentru ca nota de tragedie să fie si mai mare, în mijlocul acestei debandade era chitara la care învătătoarea Negoită le cînta elevilor ei. Acum, cu cîteva corzi rupte, stătea în bătaia umezelii de toamnă. Sub o masă pe care femeia pune cărtile bisericesti cînd se roagă ca Dumnezeu să-si întoarcă fata si către ea, stăteau cîteva cărti care îi trădau profesia de dascăl - metodici, culegeri, povesti pentru copii, opere eminesciene, toate cu copertele si paginile încretite de la apă si îngălbenite după ce stau de o lună aruncate pe iarba verde. „N-am mai avut loc unde să le pun. Am în cutie cîteva mai importante“ - zice învătătoarea, ridicînd un nailon cu rol de protectie. Erau zeci de volume, printre care am văzut si Dictionarul Explicativ al Limbii Române, mai multe editii si mai multe volume, Dictionarul limbii franceze, cărti de rugăciune si cîteva vederi, felicitări si scrisori ale nepotului din Onesti, prin intermediul cărora îsi plîngea si ei amarul provocat de lipsurile mari si dese. Se uită peste grămada de „hîrburi“ si se roagă ca un suflet bun să o ajute să se mute într-un apartament pe care l-a găsit de închiriat la o agentie imobiliară. A semnat deja contractul pe un an, dar mai rămîne o problemă greu de rezolvat - plata chiriei, care înseamnă 100 de euro pe lună. N-are acesti bani. Si pensia îi este blocată pînă în anul 2012, datorită debitelor pe care le are o bancă de recuperat de la ea. Nici sotul nu aduce prea multi bani în casă, desi munceste la o societate din oras, pe te miri ce.

Dar din dar între sărmani
Acum două zile, femeia născută acum 69 de ani, într-o zi de 13, avea 10 lei în buzunar. S-a dus la o biserică din oras să se închine. Acolo a văzut depus trupul unui sărman. A pus banii pe pieptul mortului, convinsă fiind că e mai bine să se bucure niste amărîti de un bănut, decît să-i dea ea pe o bucată de pîine si cîteva felii de salam. Oricum face foame de cîteva săptămîni bune. Nici pastilele de care este dependentă nu stie pe unde le are în ditamai mormanul, asa că a întrerupt medicatia. Împăcată cu soarta crudă, se întîlneste frecvent cu cei care i-au fost elevi la Scoala nr. 12 (Spiru Haret) si nr. 2 din Piatra Neamt. Le răspunde la salut si merge mai departe. Si pe cît se bucură de respectul celor pe care i-a îndrumat, pe atîta a ajuns bătaia de joc a tiganilor, care nu de putine ori au lovit-o, au umilit-o ori au amenintat-o ca să îi ia din lucrusoarele din fata blocului, lucru care s-a întîmplat de multe ori. O lăsăm plină de chinuri în fata locului, plîngîndu-se într-un limbaj elevat, că nu are unde să se spele „riguros“. Mai are o singură dorintă: să vedem cum doarme de mai bine de o lună în fund, pe o treaptă din scara blocului. Vecinii nu i-au zis nimic. În fond, cînd avea casa ei pe scara respectivă, avea dreptul si la o bucată de treaptă, în cotă indiviză. Si speră în continuare că va fi ajutată să-si mute agoniseala. Un camion de la cineva cu dare de mînă si vreo trei-patru muncitori. Atît vrea. Poate o aude cineva. Dacă da, poate suna la redactia Monitorul la tel. 0233/23.53.96 sau 0233/23.32.57.

Articol afisat de 3434 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TĂRNĂ)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective