Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2008
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 sarcasm.ro
 helen.ro
 cojoc.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 16 Octombrie 2008
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Taxa pe pagubă, proastă lege

Taxa pe pagubă, proastă lege

• un cetătean din Bicazu Ardelean ar trebui să plătească peste 20 milioane de lei vechi, ca să taie copacii din propria pădure • asa spune o reglementare din Codul Silvic • iar silvicultorii trebuie să o aplice, fapt ce-i pune si pe ei în situatii delicate, deoarece oamenii se revoltă • „Îmi vînd casa ca să îmi cumpăr pădurea proprietate?“, a spus cetăteanul care nu are nici un fel de venit lunar •

Una dintre cele mai neîntelese legi de către oamenii care au de tăiat pădure, si în special de către cetătenii de pe Valea Muntelui, pentru că acolo este grosul tăietorilor de lemne, este cea în baza căreia proprietarul trebuie să plătească un procent din valoarea copacilor pe care îi va doborî, înainte de a se apuca de treabă, desi intervine pe proprietatea sa. Cu o astfel de situatie se confruntă Eugen Gheorghe Florea, din Bicazu Ardelean. Bărbatul este proprietarul a 4,7 hectare de pădure, detinută în trei parcele. În luna mai, omul a încheiat un contract cu pădurarul din zonă, în baza căruia s-a obligat la plata unei taxe anuale, ca să i se protejeze proprietatea de către silvicultor. A semnat, a dat banul, s-au înteles că i se vor marca toti copacii pe care îi va putea tăia si atîta tot. Doar că înainte de a se apuca de exploatat, a aflat că trebuie să scoată bani frumosi din buzunar.

„Cică trebuie dati acesti bani de către cel care taie de pe propriul teren“

„Am semnat în luna mai contractul de pază a terenului în suprafată de 4,7 hectare, împărtit în trei parcele. Paza s-a asigurat plătind 48 de lei pe an, pe hectar. Cînd am semnat contractul, am primit asigurări că va veni de la Silvic să îmi marcheze. Nu mi s-a spus că ar mai fi de făcut vreo plată sau altceva. Au venit si au marcat copaci, în total avînd dreptul să exploatez 210 metri cubi de lemn. Numai că înainte de a intra în pădure am nevoie de o autorizatie de tăiere, pe care trebuie s-o iau de la Ocolul Silvic Tarcău. Cînd m-am dus acolo mi s-a spus că mai întîi trebuie să plătesc o taxă reprezentînd 15% din cît înseamnă materialul lemnos. Adică peste 20 de milioane de lei vechi - «taxă pe pagubă», cum o numesc ei. Cică trebuie dati acesti bani de către cel care taie de pe propriul teren. Păi îmi vînd casa, ca să îmi cumpăr pădurea proprietate?
De unde să scot acesti bani? Nici eu si nici sotia nu avem nici un fel de venit. Crestem animale, dar nu pot zice că din asta ies bani. Ce să mă fac acuma, că nu pot tăia un copac din pădurea mea, pentru că nu am cu ce plăti?! Din toată pădurea pe care o am, nici un hectar nu l-am obtinut fără proces. Acum mai am cinci dosare pe rol, pentru că împreună cu fratii mei sper să fiu pus în posesie cu încă vreo 12 hectare de pădure. Pentru nedreptătile care mi s-au făcut m-am adresat anul trecut Curtii Europene a Drepturilor Omului, de unde astept răspuns. Revenind la problema de acum, nu stiu cum să o rezolv, pentru că atîtia bani nu am. Si cine poate demonstra că eu, în timpul tăierii copacilor, chiar voi produce pagube în pădurea mea? Mi s-a spus că banii îmi vor fi restituiti dacă nu fac stricăciuni. Dar după ce le scapi bani celor de la Silvic, mai dau ei ceva înapoi? E ca si cum ai lăsa laptele pe sufletul vitelului“, a declarat Eugen Florea.

Lege...

Reprezentantii Directiei Silvice Piatra Neamt au confirmat faptul că Eugen Florea are două partizi marcate, în suprafată de 4,7 hectare, administrată cu contract de Ocolul Silvic Tarcău. De asemenea, bărbatului i s-au marcat 117 metri cubi de lemn într-o partidă si 97 de metri cubi în altă partidă. În plus, omul si-a achitat toate dările către Ocolul Silvic pentru administrarea pădurii. Din acest moment, pe fir intră legea, pentru că toti cei care exploatează masă lemnoasă sînt obligati să constituie un fond de conservare si regenerare în cuantum de 15-25% din valoarea materialului lemnos care se predă spre exploatare. „În astfel de situatii, cel care exploatează are obligatia, conform articolului 33 din Legea 46/2008-Codul Silvic, să constituie la administratorul de pădure un fond de conservare si regenerare în cuantum de 15%-25% din valoarea materialului lemnos care se predă spre exploatare. Acest fond trebuie constituit la autorizarea partizilor. Banii se restituie la sfîrsitul anului. Acest fond este purtător de dobîndă si reprezintă o garantie de bună executie a lucrărilor“, a declarat Viorel Timisescu, purtătorul de cuvînt al Directiei Silvice Neamt. Astfel de situatii ar fi putut fi lesne evitate dacă legiuitorul s-ar fi transpus o clipă în pielea omului simplu. Taxa are partea ei bună, dar ar fi trebuit stipulat ca plata să se facă după tăiere si comercializarea lemnului. Iar pentru rău-platnici se puteau găsi lesne măsuri coercitive.

Articol afisat de 2192 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TĂRNĂ, Daniel MURARU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Adăugat de maia la data 17.10.2008 07:09
legi aiurea
de ce nu se dau legi pentru cei ce fura padurea .Si chiar daca s-ar da hotii sint protejati de organele silvice si politie.Ce ipocrizie de a se elabora legi ce nu se respecta.Dar cind acestea vizeaza oamenii cinstiti se aplica de minune.
Adăugat de silviu la data 17.10.2008 11:11
Foarte bine
Avem nevoie de paduri, s-a distrus destul.
E si normal sa se puna taxe pentru exploatare.
Cand cumperi masina noua si vrei sa o inmatriculezi nu platesti taxa?
Padurea este un bun al nostru, al tuturor, lemnul este al proprietarului.
Daca el prin actiunea de exploatare a lemnului ma priveaza pe mine de dreptul de a respira un aer ceva mai curat, sa plateasca taxa.
Ce mare filosofie?
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective