Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2008
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 16 Octombrie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Taxa pe pagubã, proastã lege

Taxa pe pagubã, proastã lege

• un cetãtean din Bicazu Ardelean ar trebui sã plãteascã peste 20 milioane de lei vechi, ca sã taie copacii din propria pãdure • asa spune o reglementare din Codul Silvic • iar silvicultorii trebuie sã o aplice, fapt ce-i pune si pe ei în situatii delicate, deoarece oamenii se revoltã • „ÃŽmi vînd casa ca sã îmi cumpãr pãdurea proprietate?“, a spus cetãteanul care nu are nici un fel de venit lunar •

Una dintre cele mai neîntelese legi de cãtre oamenii care au de tãiat pãdure, si în special de cãtre cetãtenii de pe Valea Muntelui, pentru cã acolo este grosul tãietorilor de lemne, este cea în baza cãreia proprietarul trebuie sã plãteascã un procent din valoarea copacilor pe care îi va doborî, înainte de a se apuca de treabã, desi intervine pe proprietatea sa. Cu o astfel de situatie se confruntã Eugen Gheorghe Florea, din Bicazu Ardelean. Bãrbatul este proprietarul a 4,7 hectare de pãdure, detinutã în trei parcele. În luna mai, omul a încheiat un contract cu pãdurarul din zonã, în baza cãruia s-a obligat la plata unei taxe anuale, ca sã i se protejeze proprietatea de cãtre silvicultor. A semnat, a dat banul, s-au înteles cã i se vor marca toti copacii pe care îi va putea tãia si atîta tot. Doar cã înainte de a se apuca de exploatat, a aflat cã trebuie sã scoatã bani frumosi din buzunar.

„Cicã trebuie dati acesti bani de cãtre cel care taie de pe propriul teren“

„Am semnat în luna mai contractul de pazã a terenului în suprafatã de 4,7 hectare, împãrtit în trei parcele. Paza s-a asigurat plãtind 48 de lei pe an, pe hectar. Cînd am semnat contractul, am primit asigurãri cã va veni de la Silvic sã îmi marcheze. Nu mi s-a spus cã ar mai fi de fãcut vreo platã sau altceva. Au venit si au marcat copaci, în total avînd dreptul sã exploatez 210 metri cubi de lemn. Numai cã înainte de a intra în pãdure am nevoie de o autorizatie de tãiere, pe care trebuie s-o iau de la Ocolul Silvic Tarcãu. Cînd m-am dus acolo mi s-a spus cã mai întîi trebuie sã plãtesc o taxã reprezentînd 15% din cît înseamnã materialul lemnos. Adicã peste 20 de milioane de lei vechi - «taxã pe pagubã», cum o numesc ei. Cicã trebuie dati acesti bani de cãtre cel care taie de pe propriul teren. Pãi îmi vînd casa, ca sã îmi cumpãr pãdurea proprietate?
De unde sã scot acesti bani? Nici eu si nici sotia nu avem nici un fel de venit. Crestem animale, dar nu pot zice cã din asta ies bani. Ce sã mã fac acuma, cã nu pot tãia un copac din pãdurea mea, pentru cã nu am cu ce plãti?! Din toatã pãdurea pe care o am, nici un hectar nu l-am obtinut fãrã proces. Acum mai am cinci dosare pe rol, pentru cã împreunã cu fratii mei sper sã fiu pus în posesie cu încã vreo 12 hectare de pãdure. Pentru nedreptãtile care mi s-au fãcut m-am adresat anul trecut Curtii Europene a Drepturilor Omului, de unde astept rãspuns. Revenind la problema de acum, nu stiu cum sã o rezolv, pentru cã atîtia bani nu am. Si cine poate demonstra cã eu, în timpul tãierii copacilor, chiar voi produce pagube în pãdurea mea? Mi s-a spus cã banii îmi vor fi restituiti dacã nu fac stricãciuni. Dar dupã ce le scapi bani celor de la Silvic, mai dau ei ceva înapoi? E ca si cum ai lãsa laptele pe sufletul vitelului“, a declarat Eugen Florea.

Lege...

Reprezentantii Directiei Silvice Piatra Neamt au confirmat faptul cã Eugen Florea are douã partizi marcate, în suprafatã de 4,7 hectare, administratã cu contract de Ocolul Silvic Tarcãu. De asemenea, bãrbatului i s-au marcat 117 metri cubi de lemn într-o partidã si 97 de metri cubi în altã partidã. ÃŽn plus, omul si-a achitat toate dãrile cãtre Ocolul Silvic pentru administrarea pãdurii. Din acest moment, pe fir intrã legea, pentru cã toti cei care exploateazã masã lemnoasã sînt obligati sã constituie un fond de conservare si regenerare în cuantum de 15-25% din valoarea materialului lemnos care se predã spre exploatare. „ÃŽn astfel de situatii, cel care exploateazã are obligatia, conform articolului 33 din Legea 46/2008-Codul Silvic, sã constituie la administratorul de pãdure un fond de conservare si regenerare în cuantum de 15%-25% din valoarea materialului lemnos care se predã spre exploatare. Acest fond trebuie constituit la autorizarea partizilor. Banii se restituie la sfîrsitul anului. Acest fond este purtãtor de dobîndã si reprezintã o garantie de bunã executie a lucrãrilor“, a declarat Viorel Timisescu, purtãtorul de cuvînt al Directiei Silvice Neamt. Astfel de situatii ar fi putut fi lesne evitate dacã legiuitorul s-ar fi transpus o clipã în pielea omului simplu. Taxa are partea ei bunã, dar ar fi trebuit stipulat ca plata sã se facã dupã tãiere si comercializarea lemnului. Iar pentru rãu-platnici se puteau gãsi lesne mãsuri coercitive.

Articol afisat de 2565 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ, Daniel MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de maia la data 17.10.2008 06:09
legi aiurea
de ce nu se dau legi pentru cei ce fura padurea .Si chiar daca s-ar da hotii sint protejati de organele silvice si politie.Ce ipocrizie de a se elabora legi ce nu se respecta.Dar cind acestea vizeaza oamenii cinstiti se aplica de minune.
Ad�ugat de silviu la data 17.10.2008 10:11
Foarte bine
Avem nevoie de paduri, s-a distrus destul.
E si normal sa se puna taxe pentru exploatare.
Cand cumperi masina noua si vrei sa o inmatriculezi nu platesti taxa?
Padurea este un bun al nostru, al tuturor, lemnul este al proprietarului.
Daca el prin actiunea de exploatare a lemnului ma priveaza pe mine de dreptul de a respira un aer ceva mai curat, sa plateasca taxa.
Ce mare filosofie?
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective