Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2008
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 sarcasm.ro
 helen.ro
 cojoc.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 5 Noiembrie 2008
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Care pe care la dialogul despre lefurilor dascălilor

• partenerii sociali, adunati în sedinta Comisiei de dialog social de la Prefectură, au adus argumente pro si contra aplicării legii care prevede majorarea cu 50% a salariilor în învătămînt • reprezentantii administratiei au sustinut ideea aparitiei unei legi de salarizare unitară a tuturor bugetarilor • pe la anu’ • sindicalistii anuntă declansarea protestelor •

Unul dintre cele mai controversate subiecte ale acestor zile - majorarea lefurilor dascălilor, a fost abordat si în Comisia de dialog social, întrunită la Prefectură. Mergîndu-se usor mai departe, subiectul s-a extins asupra tuturor cresterilor salariale din sectorul bugetar. Prefectul Mioara Manea a prezentat o scurtă informare despre majorările salariale din ultimii patru ani, care au dus la o crestere medie a lefurilor din sectorul bugetar de 83,6%, ceea ce a depăsit angajamentul asumat în Programul de Guvernare. Pentru personalul din învătămînt majorarea a fost mai mare cu 1,4 puncte procentuale în anul 2007 si cu 2,78 puncte în 2008. În aceste conditii, cresterea salariilor ar putea fi sustinută doar în ipoteza reducerii drastice a fondurilor pentru investitii. În ultimii patru ani au fost alocate în total 14,2 miliarde lei pentru investitii în domeniul educatiei - 6,6 miliarde lei fiind alocati doar în anul 2008. De asemenea, prefectul a subliniat si consecintele aplicării, în acest an bugetar, a măririi cu 50% a salariilor din învătămînt: cresterea inflatiei, antrenarea unor cresteri salariale si la alte categorii, fenomen care ar conduce la dezechilibre în economie si imposibilitatea finantării prin bugetul actual - unde această crestere nu este prevăzută. O majorare în timp, poate fi acceptată. În ideea că orice majorare trebuie făcută gradual, printr-o Ordonantă de Urgentă se stabileste ca termen de aplicare a legii privind majorarea salariilor, luna aprilie 2009. Prefectul a precizat că aceste majorări sînt amînate pentru aprilie 2009 si din cauza a două elemente: legea de salarizare unitară a sistemului bugetar, pe de o parte, si, criterii de performantă, competentă, eficientă si calitate în realizarea actului didactic, pe de altă parte.

Păreri pro si contra

Directorul Directiei Generale a Finantelor Publice, Titi Tănase, a avut prima interventie si a sustinut ideea că aplicarea acestei cresteri salariale de 50%, în acest moment, nu este posibilă fără a genera dezechilibre imposibil de recuperat. Din punct de vedere tehnic, pentru a avea o cheltuială trebuie avută sursa si prevederea în buget. Iar pentru anul 2008 această cheltuială nu a fost prevăzută. De asemenea, directorul a dat exemplul celorlalti functionari publici care după ce au ajuns la nivelul maxim de consilier superior au un salariu de încadrare, după majorarea din luna octombrie, de 1.920 lei, fată de un profesor - grad I didactic, care are salariul de încadrare de 2.194 lei. Comparatia a fost făcută în conditii egale, de 40 de ani vechime în cîmpul muncii. Reprezentantul Inspectoratului Scolar, Grigorută Oniciuc, a sustinut că trebuie un echilibru în abordarea acestei situatii, că nu pot fi mărite salariile în detrimentul investitiilor din învătămînt, dar totodată, această categorie profesională nu trebuie neglijată si sînt necesare criterii de performantă pentru promovare, care să-i motiveze salarial. Reprezentantul sindicatului din învătămînt, Gabriela Grigore, nu a împărtăsit în totalitate punctul de vedere al reprezentantului Inspectoratului Scolar si a prezentat propunerile unor miscări revendicative, care culminează cu declansarea grevei de avertisment la data de 10 noiembrie si a celei generale pe 18 noiembrie. De asemenea a sustinut ideea că legea, odată adoptată trebuie respectată. Reprezentantul patronatului, Leonard Cadar, a sustinut că astfel de cresteri salariale creează dezechilibre economice, inflatia astfel provocată neputînd fi acoperită prin salariile oferite de patronat. Reprezentantii CNS Cartel Alfa, Ioan Zaharia, si colegul său de la BNS Neamt, au sustinut că doar prin dialog se poate găsi o solutie actuală, care să ofere un compromis acceptabil pentru toate părtile din sectorul bugetar, si că ar trebui închise unele „robinete“ prin care se scurg o multime de bani publici.
„Sîntem cu totii de acord că a fost o greseală adoptarea acestei legi de majorare cu 50% a salariilor din învătămînt. Dar acum trebuie să revenim la realitate. Practic nu poate fi aplicată, din lipsa resurselor. Am încercat si în cadrul acestei comisii să apelăm la decentă si întelegere pentru a nu se declansa conficte care antrenează mai multe categorii sociale. Pînă la urmă, dacă ar fi posibilităti materiale, ce motive ar avea Guvernul să nu mărească salariile cu procentul de 50%? Ar fi pentru el un cîstig de imagine. Dar din păcate, acest lucru este imposibil. Apelez, încă o dată, la întelepciune din partea tuturor. Calea dialogului, este cea mai ratională“, a spus prefectul Mioara Manea.

Articol afisat de 1321 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TĂRNĂ)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective