Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2009
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 5 Ianuarie 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Pensionarii de la catedr, pl iti cu ora

• Ministrul Educatiei intentioneaz s pun interdictie cumulului de norme cadrelor didactice care au depsit vîrsta pension ii •

Cei mai în vîrst lucr ori de la catedr, care acum beneficiaz de dublu venit - pensie si salariul ca profesor suplinitor, vor pierde din bani începînd din toamn, chiar dac vor presta acelasi efort. Este o prim msur pe care noul minister (Ministerul Educatiei, Cercet ii si Inov ii) vrea s o pun în practic pentru a mai reduce din cheltuieli. În judetul Neamt, num ul pensionarilor acceptati de c re sistemul educational pentru a mai veni în fata elevilor nu depseste o sut. Acestora li s-a acordat plata la cumul, detinînd norme întregi în unit ile unde îsi desfsoar activitatea sau în mai multe scoli, dac situatia din teren o impune. Începînd din toamn, posturile vacante ar urma s fie ocupate doar de profesori încadrati la plata cu ora, adic profesorii pensionari care ocup posturi de suplinitor nu vor mai putea s cumuleze mai multe norme.
În felul acesta, venitul lor se va reduce simtitor. Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, intentioneaz c, începînd cu septembrie, s acopere deficitul de cadre didactice din scoli doar prin plata cu ora a dasclilor care au depsit vîrsta pension ii.
Ea a declarat c MECI evalueaz în prezent care este situatia exact a cadrelor didactice din înv mînt, urmînd ca sptmîna aceasta s fie anuntate msuri concrete: „Nu avem înc o statistic exact pentru c, la preluarea mandatului, functionarii din minister erau în minivacant. Zilele viitoare voi avea rezultatele evalu ii dar, deocamdat, pot spune c aproximativ 15% din orele tinute de cadrele didactice suplinitoare sînt acoperite prin plata cu ora si cumul. ÃŽn toamn, dac nu vom reusi s acoperim posturile vacante, vom apela la pensionari dar nu le vom acorda norma întreag, ci vom merge pe sistemul pl ii cu ora“.
Conform estim ilor, în scolile din România, mai mult de 35.000 de posturi sînt ocupate de suplinitori, în timp ce în universit i 800 din cei 5.100 de profesori universitari au depsit vîrsta de 65 de ani, avînd dreptul, cu acordul anual al senatului, s-si continue munca la catedr pîn la 72 de ani.

Articol afisat de 1712 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de mary la data 05.01.2009 08:59
Bataie de joc!
recomand acestor pensionari sa se intalneasca, sa se uneasca si sa dea in judecata guvernul si ministerul.Nu numai in cazul lor ci a tuturor celor care cumuleaza pensia cu salariul se incalca grav dreptul constitutional la munca.numai uniti puteti rezolva acest lucru.a mai fost o incercare de acest fel in anul 2006 dar a fost respinsa ordonanta la comisii.nu renuntati asa usor la drepturile prevazute in Constitutie.
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective